5 éve nincs tévém, de úgy néznék valami '56-os filmet! Mit tegyek?

A neten is sok filmet találhatunk a forradalomról, anélkül, hogy torrentezni kellene: Pannon töredék, A temetetlen halott, A Nap utcai fiúk.

„Öt éve nincs tévém, de ha lenne, akkor is csak az Animal Planetet nézném a kereskedelmi adók mocska helyett!” Rendszeresen írnak ilyeneket a netes kommentelők, akik saját bevallásuk szerint hidegrázást kapnak a népbutító VV8-tól meg a Sztárban sztártól, de azért a macskás animgifeket és az összeesküvés-elméleteket azonnal megosztják a Facebookon. Na de mit csináljon október 23-án az, aki tényleg valami miatt lemondta a tévéelőfizetését, az állami ünnepségekre nincs kedve kimenni a szeles és esős idő miatt, de azért valahogy mégis megemlékezne a net előtt ülve az '56-os forradalom hőseiről? Anélkül, hogy ehhez az nCore-ról kelljen letorrenteznie a Szabadság, szerelem című Dobó Kata-filmet.

Az Index filmtárában, az IndavideóFilmen például elég sok 1956-os témájú alkotást lehet megnézni, teljesen ingyen (igaz, a filmkészítők csak az országhatárokon belüli online megtekintéshez adtak engedélyt, így New Yorkból például nem elérhető a szolgáltatás). Íme a kínálat:

Pannon töredék (1998)

Az '56-os forradalom igencsak szokatlan feldolgozása Sólyom Andrástól, Mészöly Miklós írása alapján. Főszerepben a régi Tudakozó-reklámokból ismert Almási Sándor és az igen csinos Marozsán Erika.

A temetetlen halott (2004)

Mészáros Márta ebben a filmben az 1958-ban kivégzett Nagy Imre utolsó éveit mutatja be: hogyan lett az egykori padlássöpréseket irányító élelmezésügyi miniszterből az '56-os forradalom mártírhalált halt jelképe. A filmben Mészáros Márta férje, a 2008-ban elhunyt Jan Nowiczki alakította Nagy Imrét.

A Nap utcai fiúk (2007)

Szomjas György filmje az '56-os eseményekben részt vevő, pesti srácokként emlegetett tinédzser forradalmárokról szól. A főszereplő Juli, a kalauzlány (Gáspár Kata), aki ugyan Totyával (Czecző Sándor) jár, mégis Gáborral (Bárnai Péter) indul el részt venni a budapesti tüntetéseken, majd a helyzet komolyra fordultával egészen november 4-ig farkasszemet néznek a szovjet tankokkal Pesterzsébeten.

Liberté '56 (2007)

Vidnyánszky Attila 2007-es filmje egy három évtizeden átnyúló történeten keresztül mutatja be az '56-os forradalom eseményeit. Kádár Jánost Eperjes Károly, Nagy Imrét Horváth Lajos Ottó, Maléter Pált Csikos Sándor, Bibó Istvánt Jámbor József alakítja. A forgatókönyvet Szőcs Géza írta.

A világhírű '56 (2016)

Kázsmér Kálmán rendező idén egy tízrészes sorozatban dolgozta fel az 1956 eseményeit, amiben nemcsak az október 23-ától november 4-ig terjedő időszakot mutatja be részletesen, hanem a forradalom külföldi visszhangját is (ezen a linken érhető el az összes epizód).

Bűn és büntetlenség (2010)

Az idén márciusban elhunyt Biszku Béla 1957 és 1961 között belügyminiszterként az egyik levezénylője volt az '56 utáni véres és kegyetlen megtorlásoknak. A tetteiért sokáig nem állították bíróság elé, 1989 után visszavonultan élt a villájában, egészen addig, amíg a Mandiner két bloggere, Skrabski Fruzsina és Novák Tamás a nemlétező Beregi Ifjúsági Egyesület nevében készítettek portréfilmet Biszkuról, amiben természetesen '56-ról is megkérdezték. A volt belügyminiszter ekkor jelentette ki: nem bánt meg semmit, nincs miért bocsánatot kérnie, Nagy Imre megérdemelte a sorsát, ami később hangos sajtóvisszhangot kapott és belpolitikai botrányt kavart.

Skrabski és Novák a Biszku-interjút külön is elérhetővé tették Kádár és kora címmel. Az MSZMP egykori funkcionáriusát végül tavaly decemberben háborús bűnökért első fokon 2 évnyi börtönbüntetésre ítélték 3 évre felfüggesztve, a másodfokú döntésre viszont a halála miatt már nem került sor.

A hazai tévécsatornákon látható '56-os filmeket ebben a cikkben szedtük össze.