TV-csatornák

Ki ez a szakállas tapló?

Jennifer Aniston és Jason Bateman oldalán nyomja a nagy melómurit a Hivatali karácsonyban T.J. Miller élete első nagy főszerepében, de elég sok helyen láthattuk már.

Minden, ami mozi

Kismagyar túlközelmúlt

A tavasszal elhunyt Kamondi Zoltán utolsó filmje a hazai színjátszás középgenerációjának jelentős részét vonultatja fel, régi nagy kedvenceket egy csavaros és helyenként kissé szürreális történetben, amelynek a hőse egy halott mozdonyvezető.

Minden, ami tv

Mit csináltak a Jóbarátok sztárjai a Jóbarátokon túl?

12 éve ért véget a világ legjobb vígjátéksorozata, de szerencsére Jennifer Aniston, Courtney Cox, Matt LeBlanc és a többi kedvencünk rendszeresen felbukkan hollywoodi produkciókban. Ezekből szedtünk össze most néhány jobban sikerültet, hogy elteljen valamivel az idő a karácsonyig hátra lévő napokban.

Viharzóna

Megtörtént eseményeken alapuló tragikus történet az elemekkel dacoló halászokról. George Clooney és Mark Wahlberg a főszerepben.

Hull a pelyhes

Hangolódjunk a karácsonyra Arnold Schwarzeneggerrel, aki Turbo Mant, az akciófigurát üldözi a vásárlási láz közepén.

Heti mozipremierek

#Sohavégetnemérős

magyar játékfilm, 92 perc, 2016

A #Sohavégetnemérős egy zenés játékfilm, melyet a Fluor Tomi és Diaz alkotta, rendkívül népszerű zenei formáció, a Wellhello slágerei inspiráltak. A hat történetet Wellhello dalokkal egybeszövő film producere a könyves-tévés-filmes Lévai Balázs, rendezője Tiszeker Dániel. A #Sohavégetnemérős generációs film: a mai huszonévesek életérzését, gondolkodását, problémáit, párkapcsolatait ábrázolja, szinte minden alkotója harmincon inneni.

Én, Daniel Blake

feliratos, angol-francia filmdráma, 100 perc, 2016

Az 59 éves Daniel Blake egész életében szorgalmasan dolgozott, asztalosként fizikai munkából élt. Egy szívroham miatt életében először tétlenségre ítélték, így a rehabilitációs idő alatt szociális segélyért kell folyamodnia. A brit egészségügy adminisztratív útvesztőjében bolyongva összebarátkozik egy hasonló szituációban lévő, kétgyerekes, egyedülálló anyukával, aki a szociális rendszer személytelen és kafkai útvesztőjében hasonlóan reménytelenül próbálja megtalálni a kiutat. Állása nincsen és egy szociális lakásban él két gyermekével, akiknek iskolába kell járniuk, ám ehhez ruhára és ételre van szükségük. A rendszer egyikükkel sem kegyes, és a bürokrácia lassan kezdi felőrölni az idegeiket, Daniel azonban nem adja fel, bármi áron segíteni akar.

Halj már meg!

magyar játékfilm, 106 perc, 2016

Egy hatvanas éveiben járó titokzatos mozdonyvezető hirtelen halála után a feleség, a szerető és törvénytelen lánya, és sok más kétes karakter a férfi múltjából szeretné megtudni, mégis ki volt az a férfi, akit szerettek. Majd meghalnak azért, hogy megtudják: melyiküket szerette igazából a férfi, és hogy hol rejtegette eddig kettős életének fantasztikus gyümölcsét. Hőseink halálos küzdelmeik során egy szatirikus komédia kellős közepén találják magukat, amelynek bűnös gyökerei a nyolcvanas évekig, a szocialista kor záró évtizedéig nyúlnak vissza.

A szobalány

dél-koreai romantikus dráma, 141 perc, 2016

A szobalány az 1930­as évek Koreájában játszódik, a japán megszállás éveiben. Egy pénzéhes szélhámos felbérel egy ifjú zsebtolvajnőt, hogy egy japán úrnő szobalányaként férkőzzön annak a bizalmába, így segítve, hogy a férfi megszerezze a nő pénzét. A különösen csavaros történetben a két gyönyörű nő erotikus fantáziái szépen lassan valóra válnak, és a szerelmi háromszög résztvevőinek választaniuk kell, ki mellé állnak az érdekektől hemzsegő harcban.

Szövetségesek

magyarul beszélő, amerikai thriller, 124 perc, 2016

A Szövetségesek Max Vatan hírszerzőtiszt története, akit 1942-ben Észak-Afrikában összehoz a sors a francia ellenálló Marianne Beausejourral egy veszélyes küldetés során, az ellenséges vonalak mögött. Amikor Londonban újra találkoznak, kapcsolatukra baljós árnyékként vetül a háború emberfeletti nyomása...

Kulturális ajánló

Párizs éjjel

(Budapest, Müpa - CAFe Sátor - december 6., 7., 8., 9., 25., 26., 27., 28., 29., 31. - 19:00)
Élje át a hajdani Párizs éjjeli mulatóinak varázslatos világát! Különleges fények és díszletek, élőzene és a 130-as évek variéte világa elevenedik meg az egész estés, világhírű újcirkusz előadásban. A Recirquel Újcirkusz Társulat Párizs Éjjel című produkciója 2016. december 6. és 31. között 10 alkalommal látható a Müpa Kultúr Kültér programsorozat keretében.

Diótörő Fesztivál

(Budapest, Magyar Állami Operaház - december 1-30.)
December 1. és 30. között összesen 26 Diótörő előadással készül a Magyar Nemzeti Balett Csajkovszkij mesterművéből, aminek előadásait idén is vásári forgatag, kóruskoncertek és adománygyűjtés kíséri.

Adventi üdvözletek a nagyvilágból

(Budapest, Zeneakadémia - december 6., 19.30
Az est műsora felejthetetlen zenei utazást kínál a közönségnek, melyen többek között különböző korok adventi énekei, a karácsonyi népszokások ihletett dallamai csendülnek fel.

Pokorny Lia: "Ez egy furcsa, tudathasadásos állapot"

Egyszerre négy női karaktert formál meg Őze Áron partnereként Pokorny Lia. Neil LaBute Valami csaj(ok) című komédiájának akár „Találkozások régi szerelmekkel” is lehetne az alcíme. A részletekbe a női főszereplő avatta be lapunkat.

Anyák, magunkat szívatjuk!

Mondjam a gyerekeknek, hogy eddig voltam menő, mától bolti adventi naptár meg stollen? Elég volt a kézműves anyaságból, de hogy szálljak ki?