Barry Seal: A beszállító

Bakancslistához adom
American Made / Mena
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 114 perc, 2017

Értékelés:

258 szavazatból
Szerinted?

Tom Cruise új filmje egy elképesztő igaz történetet dolgoz fel.
Barry Seal amerikai pilóta volt, aki a Pablo Escobar-féle Medellín kartell szállítója lett, és fegyvert és drogot csempészett a repülőin, majd váratlanul beszervezte a CIA, és az amerikai történelem egyik legnagyobb titkos akcióját hajtotta végre.
Bemutató dátuma: 2017. augusztus 31. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
DUNAWÖLD 2023 márc. 24. - 23:17:12 1/10 Előzmény Kodaxin
Gengszterromatika szàjtàti lúzereknek. A narrátor hangneme tisztàra Nagymenők stb.
Ismertem floridai családapa cargopilótát, aki simán csinált valami ilyesmit. A jenkik nem lelkiznek, ha bigmaniról van szó.
És igen, ez àllami szintű terrorizmus.
Nem ma kezdtêk, és...
Mert megtehetik.
2022 okt. 30.
Akkor még nem robbantottak Északi Áramlatot. Amihez a tulaj Németorszàgnak egy szava sincs...
Ezt is megtehetik. Ők is. Àllampolgàri kérdések nélkül.
1/10
Kodaxin 2022 okt. 30. - 08:09:07 1/10
Mottó: "A történelmet a győztesek írják"

Nos, ez a film is olyan, mint a népmesék. Van némi alapjuk, van egy legenda, amiből valamiféle tanúlságot szeretnének kihozni. Ezt a filmet ezért az "amerikai népmesék" kategóriába KELL besorolni, vagyis oda, ami szerint az USA a világ legjobb helye, a legjobb életet biztosítja és a legtöbb lehetőséget. Ez a szokásos legenda építés, a modern "hőseposz" példája. Az ókorban volt egy trójai háború, voltak hősök, sőt még a középkorban is. A legújabb korban az ilyen ... hmmm... alakokat húzzák elő, hogy hőst csináljanak belőlük, hiszen valójában az amerikai kultúra arról ismerhető fel, hogy nem létezik és ezért kell állandóan hősöket gyártani, hogy ne ordítson messziről a Mammon kultusz, a pénz kizárólagos kultusza.

Ugyanaz régi cowboyos hazugság az egész, ami arról szól, hogy "nyilván ki kellett nyirni a mocskos indiánokat és nem kellett volna felpörgetni afrikai migrációt a középkorban". (Igyekeztem rendkívül szofisztikáltan fogalmazni). Egyszerűen egyfajta romantikus köntösbe öltöztetik azokat a sz*rszervezeteket, amelyeknek a lényege a bűn üldözése lenne, ehelyett azonban "lazán" gyilkolják le a saját népük proleszát is, ha éppen ez az érdekük, a céljuk annak az érdekében, hogy az USA uralkodjon az egész világon. Kizárólagosan.

Elvégre, itt is mindenki elkezdett CIA-zni, miközben tudható, hogy éppen más ügynökségek voltak azok, amik futatták ezt a - nincs rá jobb szó - beszervezett csempész prostituáltat. Egy elvtelen, teljesen erkölcstelen emberről beszélünk, ezt azért gondolom nem kell ecsetelni. Elég beleolvasni a valós történetébe és máris látható az, hogy nem egy ilyen "szépen felívelő jellemfejlődésen" ment át, hanem ellenkezőleg: Egy senkiházi csempész volt, akit minden nehézség nélkül be lehetett szervezni. Aminek az okán akkoriban(!) több tíz millió dollárt kapott azért, amennyi kábítószert behordott az USA-ba - és ami mai érdéken alsó hangon milliárdokat érne. Dollárban.

Mit gondoltok, hogy ez mennyi halálesethez vezetett? Ez egy tömeggyilkos volt még akkor is, ha nem ő lötte be személyesen az anyagot azokba, akik ebbe belehaltak. Tömeggyilkosok kiszolgálója volt, a terrorizmus kiszolgálója volt, semmi más, mint egy aljas és szemét bűnöző.

A filmnek tehát ahelyett, hogy a romantikus formáját ecsetelnétek az lenne a lényege a számunkra, hogy az az ország, ami ilyen eszközökkel él egyes céljai vagy egyesek céljainak az elérése érdekében az nem más, mint egy közönséges terrorista állam.

Érdemes megfigyelni, hogy a film ehelyett próbálja egyfajta "laza, miért ne stílusba" beoltani azt, amit minden épeszű állam egyébként igyekezne eltitkolni. Node a bolsevik taktika működik, "ha nem tudod megakadályozni, állja az élére" - ebben az esetben tehát, ha nem tudod elhallgatni, hogy "tőlük tanulhatnának a terroristák", akkor tegyék romantikussá azt, hogy "ők nem olyanok, ők mások", és minden amit ők csinálnak, az pusztán abból az erkölcsi felsőbbrendűségből fakad, hogy "ők az igazság megtestesítői".

Aki pedig mást mond, vagy veszélyes az uralmukra nézve, az pusztuljon el.

Vagyis aki például azt hiszi, hogy a "kellemetlen és már szükségtelen tanú" személyazonossága VÉLETLENÜL került elő, az teljesen hülye. Nyilvánvaló, hogy ez volt a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás arra, hogy a kellemetlen tanú eltűnjön a föld színéről, és hogy ennek okán később megpróbáljanak egy köztörvényes bűnözőből höst faragni.

Ami amúgy az úgynevezett amerikai történetírás lényege. Csak nézzétek meg jobban a "hőseiket", hogy a többségükben milyen sz*r alakok is voltak valójában, ahogy azt is, hogy a "hőstetteik" nagy része egy középszerű diktatúrában is háborús búnnek minősülne.

Ezért van nagy bajjal azzal, hogy ezeket az agit-propaganda mocskokat még sztárolják is az USA gyarmatain.

Jó reggelt elvtársak, ébszertő fel!
1/10
offtopic
sawyerx 2022 jún. 13. - 14:26:37 1/10 Előzmény sexykex
Olyan dolgokat írsz le, amik teljesen evidensek, és felesleges a sok idézgetés is, ezekkel csak fölényeskedő képet alkotsz magadról. Nem írok filmeket, mert felesleges azért idekeverni, hogy azokról is menjen a véleménynyilvánítás.

"„A tudatlant lehetetlen érvekkel meggyőzni.” – ezért meg sem próbálom."
Aki ilyet ír, az kinyilvánítja, hogy ő okoskodhat, viszont ellenvéleményt nem fogad el, mert lenézi a másikat, úgyhogy ezzel be is fejeztem ezt a remek beszélgetést. Még az objektív véleményed elolvasnám, ami nem merül ki a kritikai-bevételi-történelmi ismeretekben, hanem a filmről szól.
8/10
sexykex 2022 jún. 11. - 17:34:18 8/10 Előzmény sawyerx
A film nem csak művészet, hanem üzleti vállalkozás is. Ha egy film nagy bevételt generál, azt jelenti sok embernek tetszik. Nyilván nem mindenkinek. A kritikusok inkább a művészet és a szakma oldaláról közelítenek a filmhez. Szerencsés esetben a közönség és a kritikusok egymásra találnak, azonos nézőponton vannak. Az ilyen filmeket többnyire érdemes megnézni. Nyilván nem mindenkinek, hiszen vannak különcök, akiknek az tetszik, ami másoknak nem. Sőt, vannak aszkéták, akiknek semmi sem tetszik, mégis kínozzák magukat filmnézéssel is.

A római jog szerint általában a tény nem tudása mentesít. Én próbáltam tényeket felsorakoztatni, de lehurrogtál: „nem vagyok tudatlan”. Hát akkor elnézést kérek és egy másik idézettel folytatom: „Sose próbálj érvelni olyanokkal szemben, akik biztosak az igazukban!” Megismétlem! Nem baj, hogy neked nem tetszik az American Made. Ugyan egyetlen címet sem említettél kedvenceid közül, de az sem baj. A lényeg, hogy legalább te biztos legyél az igazadban, miszerint ez egy rossz film.

Végül! Az igazi Barry Seal azt állította, hogy már az 1950-es évek végén elkezdett titkos műveleteket végezni különböző kormányzati szerveknél. Azt mondta, hogy fegyvereket repített a CIA-nak Kubába a forradalom harcosaihoz. A 70-es évek elején is foglalkozott fegyverkereskedelemmel, lényegében ezért rúgták ki a TWA-tól.
Azonban nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Barry Seal a CIA-nak dolgozott volna hiszen a titkos akciókról nem készültek hagyományos értelemben vett jelentések, viszont biztosan volt informátora a DEA-nak. Elsősorban azonban drogcsempész volt: becslések szerint 60 millió dollárt keresett az országba csempészett kábítószerből.
A film szerint Barry Sealt, a TWA pilótáját a CIA beszervezi, hogy felderítse a növekvő kommunista fenyegetést Közép-Amerikában, és így egy CIA-művelet vezetője lesz. Ez egyben az Egyesült Államok történetének talán legnagyobb titkos akciója. Ezért került a CIA a legutóbbi írásomba.
Doug Liman a filmet „igaz történeten alapuló szórakoztató hazugságként” (TIME) emlegette. Én viszont hajlok arra, hogy a film története nagyon közel áll az igazsághoz, ezért nem akarták a kábítószercsempész Barry Sealt idő előtt lekapcsolni.
1/10
sawyerx 2022 jún. 09. - 14:52:15 1/10 Előzmény sexykex
Na az előző kommentemet törölték, pedig semmi rosszat nem írtam.
A lényeg röviden:
- Attól, hogy nekem nem tetszett és Cruise színészi játékát sem díjazom, nem vagyok tudatlan, világosan leírtam, mi a bajom a filmmel.
- A bevételi adatok-kritikák nem érdekelnek, sok rossz filmet magasztaltak és sok jót lehúztak már mióta világ a világ, én meg nem vagyok az a más után kútba ugró típus.
- A CIA-s témát nem tudom, miért nekem írod, én szóba sem hoztam, és elég hamar rövidre is zárod a témát, mert "nem akarsz vitát nyitni" :D
- Rengeteg jó krimit és akciófilmet láttam, igen.
8/10
sexykex 2022 jún. 08. - 11:19:48 8/10 Előzmény sawyerx
„Győzködhetünk másokat, de meggyőzni csak azokat fogjuk, akik már amúgy is egyetértenek velünk.” Továbbá: „A tudatlant lehetetlen érvekkel meggyőzni.” – ezért meg sem próbálom.

Annyit mégis elmondanék a filmről, hogy „Világszerte 134 millió dollár bevételt hozott, körülbelül 50 millió dolláros költségvetés mellett, és általában pozitív kritikákat kapott a kritikusoktól, akik dicsérték Cruise teljesítményét.” (https://en.wikipedia.org/wiki/American_Made_(film))

Értékelés: PORT 236 szavazatból 7,6 – IMDb 176000 szavazatból 7,1 (Tehát az emberek 70-75 %-nak tetszik a film.) Te nyilván a maradék 25-30 %-ba tartozol, de ezzel együtt tudok élni.

Én szeretem a humoros akciófilmet és jó színésznek tartom Tom Cruiset, te viszont nem. Én, mai szóhasználattal élve terrorszervezetnek tartom a CIA-t és háborús veszélynek az USA külpolitikáját, de erről nem szeretnék itt és most vitát nyitni. Viszont az érdekelne, hogy életedben láttál-e már jó krimit, jó akciófilmet, mert azokat esetleg én is megnézném.
1/10
sawyerx 2022 jún. 08. - 09:42:44 1/10 Előzmény sexykex
Büszkén jelentem be, hogy becsülettel végignéztem a filmet, de akkor is egy kalap trágya. Aki látott dokumentumfilmeket a témában, az tudja, hogy a valódi Barry Seal nem egy vékony törpe volt (nem véletlenül volt El Gordo a beceneve), és jellemben sem egy ilyen bohóc volt, mint amit itt látunk. Mi lesz Cruise következő dobása, Michael Jordan?
A sztori ki van színezve az eladhatóság miatt, és Cruise szokásosan önmagát alakítja, az értetlenül vigyorgó hülyegyereket, aki azt sugallja, hogy Seal végig nem volt tisztában azzal, amit csinált, és ő csak a helyzetek áldozata.
A nagy események is pár odaböfögős viccelődéssel le vannak tudva, az operatőri munka pocsék, a színek sok helyen borzalmasak.
6/10
Dörflinger 2022 jún. 02. - 19:56:40 6/10
T.C. jól játssza a főszerepet, a film első 30 perce még tetszett is, de onnantól átváltott egy összevissza repkedésbe, ami nemigazán kötött le. Értem én, hogy mindez így történt (ha így történt) de 1-1 jelenettől eltekintve, elég sablonos sztori. 6/10
8/10
sexykex 2022 máj. 30. - 09:58:42 8/10 Előzmény DUNAWÖLD
Igyekszem jól neveltként viselkedni, ezért ha megszólítanak, válaszolok. Már többször elmondtam, hogy átlagosan 14 filmet nézek meg hetente, ezért nem emlékszem pontosan, hogy 2021. október 15-én milyen gatya volt rajtam, mennyire voltam nyugodt vagy zaklatott, mennyi rossz filmet láttam korábban, stb. Az, hogy egy adott film az adott pillanatban mennyire tetszik, az ilyen apróságokon is múlik. Tehát, 462 filmmel ezelőtt ez volt a véleményem. Tudom, hogy ez egy jó vélemény, mert az esetek 80-85 százalékában jók a pontszámaim és a hozzászólásaim tartalmaznak hasznos információt is.
8/10
sexykex 2022 máj. 30. - 09:57:20 8/10 Előzmény DUNAWÖLD
Sajnos te is egyre felületesebb vagy és egyre több butaságot beszélsz: „10 perc elég volt belőle, hogy megállapítsam, hogy nem nekem való.” – mondta sawyerx. Te viszont válaszolsz neki: „Mondasz valamit. Rutinosan összecsapott munka.” Lényegében egyet értesz azzal, aki nem is látta a filmet. Gratulálok!
8/10
sexykex 2022 máj. 30. - 09:55:45 8/10 Előzmény DUNAWÖLD
A tűkör, a CIA görbetűkre. Ez a film emlékeim szerint egy igaz történet alapján készült akciófilm. Az akciófilmek nem moralizálnak! Nem tudom milyen megvetésről vagy leértékelésről beszélsz?
Én arra gondoltam, hogy Amerika Afganisztánban felfegyverezte a tálibokat az afgán-orosz háborúban, akik később közreműködtek az ikertornyok ledöntésében. Megdöntötte Kadhafi uralmát és szinte azonnal helyébe lépett az Iszlám Állam. Jelenleg az ukránokat támogatja és közben újfasiszta katonai csoportokat is felfegyverez Ukrajnában, akikkel később még sok baj lehet Európában.
Én arra utaltam, hogy a CIA Escobar elleni harca közben félelmetes mennyiségű drog landolt az USA-ban. Azt akartam röviden kifejezni, hogy a CIA egy drága és rosszul prosperáló amerikai terrorszervezet, aminek egyes hülyeségei filmre kerültek. Fogalmam sincs, te miről beszélsz.

Hidd el tudom, hogy a 100 éves vasorrú bábát is ki lehet úgy festeni és lehet olyan szögből fotózni, hogy fiatal fickók kuncsorogjanak a telefonszámáért. Viszont nem fog őzikemód szökellni az utcán és RSG sztárként spárgázni harc közben. Az emberek mozgásán látszik a kor, az erőnlét és ezen még a CGI-vel is nehéz segíteni. Tom Cruise jó karban van.
1/10
DUNAWÖLD 2022 máj. 29. - 22:15:38 1/10 Előzmény sexykex
Kösz az értékelést.
Különben nem nêzem meg, és nem ismerek rá...

Ide írd a spoileres tartalmat


Jenki miami legjobb barátom, cargo pilot volt, csak annyit mondott, hogy a kormánynak dolgozott, ült Columbiaban, igazi tömlöcben, 2x lezuhant, a Bahamakon is lakott, brazil, dél- afrikai bányákból szállított. A radar alatt dolgozott és élt, adór nem fizetett.
Most màr értem, miért nem örült, amikor egy szomszéd miatt hívtam a miami policet...
Rákban halt meg pár éve.
1/10
DUNAWÖLD 2022 máj. 29. - 21:50:09 1/10 Előzmény sawyerx
Mondasz valamit.
Rutinosan összecsapott munka.
De van szimbolikus értéke.
Azoknak, akik olvasnak a sorok között. Az esélytelen kisember (aki a 20 ft- tal olcsóbb, import tejet veteti az asszonnyal) meg tátott szájjal irigyelheti:
pénz, nők, nagyme-nők.
1/10
DUNAWÖLD 2022 máj. 29. - 21:44:42 1/10 Előzmény sexykex
Van egy rossz hírem:
Ez nem tükörbenézés, hanem pofátlan cinizmus.
Most már megtehetik. Nyíltan csinàljàk...
Bele az arcunkba.
Tom arca pedig specialis filterekkek ilyen "friss".
Ami viszont idegesítő:
A narrátor.
A nagymenők, Kaszinó és egyéb hatásvadász maffiarománc hangnemében.
1/10
DUNAWÖLD 2022 máj. 29. - 20:45:06 1/10 Előzmény sexykex
8?!? Akkor megnêzem. Nagy a választék, kell a segítség.
8/10
sexykex 2021 okt. 15. - 12:46:59 8/10
A „világcsendőr” szerepében tetszelgő Amerika végre egyszer a tűkörbe nézett. Ráadásul egy humoros akciófilmben, amit a világ minden táján látni fognak. Emiatt nyilván nem fogják felszámolni a CIA-t, de páran talán elgondolkoznak, hogy tekinthető-e hasznos és megbízható szervezetnek. (Szinte hihetetlen, hogy Tom Cruise már a 60-hoz közelít. Nyilván egy másik bolygón született vagy vámpír, mert alig viseli meg az idő múlása és csak jó filmekben játszik.)
1/10
sawyerx 2021 okt. 05. - 14:02:46 1/10
Dehogy, csak már a könyökömön jönnek ki az egy kaptafára készült tucatfilmek.
Ennek ellenére lehetséges, hogy mostanában végignézem és akkor objektívabb véleményt írok.
HankMooody 2021 okt. 02. - 13:50:55 Előzmény sawyerx
A felszínességre panaszkodsz miközben te magad is annak látszol a mondanód alapján. Szép munka :)
8/10
Lámai Dala 2021 szept. 26. - 22:30:10 8/10
Sok amcsi szart láttam már az elmúlt 36 évben, de ez nagyon zsír.
Tom papának sikerült +lepnie.
9/10
nefefe 2021 aug. 02. - 00:45:07 9/10
Jó kis retró film - olyan Air America sorozat feelingje volt. Bepillantás a 70-80-as évek hidegháborús politikai játszmáiba és a drog világába egy gyakorlatilag amatőr - később persze profivá váló - CIA-s és drogcsempész sokféle tevékenységén keresztül. Cruise kissé szokatlan szerepkörben jelenik meg, de jól csinálja. Nem egy pörgős film, inkább komótosan vezeti a cselekményt, amúgy szájbarágósan. Nem baj, legalább nem kell agyalnunk azon, hogy mi is történik. Minden egyszerű, könnyen követhető. Annál is inkább, mert ez a változat erősen zanzásított - az eredeti történethez képest. Érdemes utánaolvasni a Wiki-ben, ennél sokkal bonyolultabb az egész. Nem semmi, amit ez az ember pár éven belül véghez vitt. Aminek végül is megfizette az árát. Hozzáteszem, a hatóságok balfaszsága miatt. Mindenesetre ez egy elgondolkodtatóan tanulságos film arról a bizonyos mókuskerékről, rókafogta csukáról, a 22-es csapdájáról.... és még sorolhatnám. Jó film.
Összes hozzászólás