Desierto - Az ördög országútja

Bakancslistához adom
Desierto
18 éven aluliak számára nem ajánlott mexikói-francia thriller, 88 perc, 2015

Értékelés:

42 szavazatból
Szerinted?

Egy csapat bevándorló megpróbál átkelni a mexikói határon, hogy eljusson az Egyesült Államokba, azonban útjukat állja egy távcsöves puskával felszerelt, önjelölt "igazságosztó", akit nem kevés rasszista indulat fűt. Kíméletlen macska-egér játék kezdődik a sivatagban, amely során a zsigeri feszültség egy perce sem szűnik...
Bemutató dátuma: 2017. április 20. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Tonyka82 2021 ápr. 18. - 20:27:15 7/10
Nem kell tőle sokat várni és nem ér csalódás.Továbbra is meggyőződésem hogy a trailerekben túl sok mindent megmutatnak.
10/10
atriumis 2018 aug. 19. - 22:52:48 10/10
végig izgalmas film egy pszihopata amerikai és mexikói bevándorló fiatalok harcáról , jó színészekkel 10/10
tortura 2018 febr. 18. - 13:24:14
Véleményedet tiszteletben tartva egy-két dolgot megjegyeznék, ha nem veszed tolakodásnak.
Figyelj, ha az életemet kell védenem, bármilyen játékmackót, kegytárgyat, szép emléket, akármit feláldozok, csak mentsem az irhámat. Az ember ösztönösen az életre van kódolva. Mindent felhasznál, ami a menekülését segíti, s szerintem így van ez jól.
A pasi védte a hazáját - érdekes. Nekem eszembe nem jutna, hogy úgy védjem a hazámat, hogy irtom azt, aki oda beteszi a lábát. Azon kívül olyan érdekes ez a haza védelme szólam, mert sose értettem, hogy mi baja lehet a hazának, ha oda más is beteszi a lábát. No persze ez már filozófiai sík, nem is megyek bele. Csak én valahogy naivan mindig úgy gondoltam, hogy a földgolyó mindenkié. Ugyanannyira az enyém, mint másé. Ugyanannyi jogom van itt lennem mint akárki másnak.
Igen, igazad van, a menekülõk sem mind becsületes emberek. Pláne az embercsempész, aki abból él, hogy embereknek tesz hamis ígéretet, hogy átviszi õket a határon, közben meg inkább a másvilágra segíti õket - nem kevés pénzért.
A lányt meg a szülei küldték a "szabadság" földjére. Nem tudom elítélni õket. Valószínûleg csak egy jobb életet szántak a gyermeküknek, mint ami otthon várt volna rájuk.
OFF:
Pár éve olvastam a GEO Magazinban, hogy vannak olyan kisebb mexikói falvak, ahol szinte csak nõk és gyerekek élnek. A férfiak ugyanis sorra szöknek át a határon vagy mennek távolabbi városokba, ahol egyáltalán esélyük van munkát találni és pénzt keresni. Aztán a legtöbbjük már vissza sem tér. Hát, nem cserélnék velük, az biztos.
SPOILER
Ezen én is gondolkodtam, mi lehetett velük. A távcsöves pasi valószínûleg ott pusztult el a sivatagban. A fiatal pár szerintem nem halt meg, mert a srác már mondta a lánynak, hogy ott az országút, mindjárt odaérünk. Viszont valószínûleg hamarosan belefutottak egy ellenõrzésbe és visszatoloncolják õket Mexikóba. Persze ez csak az én elképzelésem.
tollas 2018 febr. 18. - 11:13:41
Nem jelenteném ki, hogy a puskás pszichopata volt. Egyszerûen úgy érezte, hogy védenie kell a hazáját, biztos volt elõzménye és valami oka a cselekedetének.
A menekültek se voltak Grál lovagok, persze köztük tiszta áldozati szerepbe kényszerítettek is voltak. De kik hozták õket ilyen helyzetbe? Mondjuk a szüleik?

Bár igazi jellemeket nem láthattunk a filmben, mert a minimál ábrázolás csak az adott szituációban tanúsított viselkedésüket mutatta, de volt egy-egy elszólásuk, kiszólásuk, ami azért árnyalta a képet.

A vadásznak az, hogy régen szerette, de most már utálja ezt a környezetet. Vajon miért utálta meg?
Az autóhoz értõ mexikói egy játékmackót akart visszavinni a fiához, mert megígérte. Aztán persze a lány mégsem sajnálta feláldozni a mackót a menekülésük reményében.
A lánynak azt ígérték, hogy nem kell majd félnie, mint hazájában. Csak meghalnia.

Éppen ezért kíváncsi voltam mi lesz a vége.

- spoiler -

Azt hiszem ez a történethez illõ volt. Ugyan nem lehetett látni, de szinte biztosra lehet venni, hogy mindegyikük meghal. Még a kutya is elpusztult.
tortura 2018 febr. 18. - 09:32:03 Előzmény zimike
Egyetértek. Ugyan a Gravitációt nem láttam, de a mai korban feltétlenül továbbgondolkodásra méltó a történet. Biztos vagyok benne, hogy ott ez napi szinten megtörténik (történhet), legfeljebb nem verik nagydobra. Hiába, mindenhol a világon élnek olyan emberek, akik azt gondolják, hogy ez a helyes út a probléma rendezésére: irtani a másikat. Fõleg a gyengébbet, mert azt könnyû legyõzni.
Nekem tetszett a fényképezés is, a zenei aláfestés is nagyon találó volt. Amíg nem láttam a stáblistát, azt hittem, hogy a fõszereplõt (amerikai) Robert Downey Jr. alakítja. Láttam már õt szakállasan és nagyon ilyen volt.
Végig az járt a fejemben, milyen elképesztõ kitartásra és bátorságra van szükség ahhoz, hogy az ember nekivágjon egy ilyen veszélyekkel teli útnak. Még egy távcsöves pszichopata sem kell hozzá, bõven elég a természet adta veszélyek.
10/10
zimike 2017 dec. 19. - 11:37:21 10/10 Előzmény kazinczy zoltán
Nem értem a kirohanásodat !
Én NEM FOGLALTAM ÁLLÁST a filmrõl alkotott véleményemben a MENEKÜLTKÉRDÉSRÕL !
DE te (szándékosan kisbetûvel ) besoroltál engem egy véleménytáborba !
A rákosi rendszerben az ÁVH valamint a gestapo és a KGB tett hasonló dolgokat !
De hál istennek eltûntek ezek az erõszakszervek ! És az is megnyugtató hogy ahhoz vajmi
kevés vagy ,hogy egy hasonló mûködõ szervet létrehozz !
6/10
pihes 2017 nov. 24. - 15:24:46 6/10
Egy ötlet, a probléma megoldására.
kazinczy zoltán 2017 nov. 22. - 19:49:27 Előzmény zimike
remélem hozzád mennek be éjjel a migránsok te szemét
Xxy92 2017 nov. 17. - 11:46:33
Sajnálom, hogy ilyen késõn adják, pedig szívesen megnézném.
10/10
zimike 2017 máj. 03. - 21:17:39 10/10
Ez a mû bebizonyította ,hogy nem csak az a film lehet jó ami sokba került .
A mai menekültválság és kerítés építés (országhatár) idejében:
KÖTELEZÕ DARAB !
Rendezõje már egyszer bizonyított a Gravitáció címû filmmel ,amely
6 Oscar díjat söpört be !
9/10
fantyoyo 2017 jan. 10. - 19:43:37 9/10
egy minimal történet, végig feszültséggel, komolyabb zavaró momentum nélkül, hitelesen. tetszett.