Érettségi

Bakancslistához adom
Bacalaureat / Graduation
16 éven aluliak számára nem ajánlott román-francia-belga dráma, 128 perc, 2016

Értékelés:

57 szavazatból
Szerinted?

Egy középkorú, megbecsült román orvosnak egyetlen igazi életcélja van, hogy 18 éves lányát az érettségi után külföldre tudja küldeni taníttatni. A kis erdélyi városban dolgozó doktor vágya beteljesülni látszik, hiszen lánya megkapja a külföldi ösztöndíjat, amihez csupán egy eredményes érettségire van szüksége. Az írásbeli érettségik előtti napon azonban szörnyű dolog történik, lányát majdnem megerőszakolják, és meg is sérül a támadásban. A tinédzser sokkos állapotba kerül, ami miatt kétségessé válik a másnapi vizsga sikere, és egyáltalán, az azon való részvétele. Az apa azonban szinte görcsösen ragaszkodik elképzelt tervéhez és komoly erkölcsi döntést kell hoznia, mely ellentmond mindannak, amire korábban tanította a lányát. A román bürokrácia korrupt útvesztőit kihasználva megpróbálja kiskapuk segítségével elintézni a dolgokat?
Bemutató dátuma: 2016. október 20. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
sexykex 2020 jún. 29. - 08:35:52 7/10
Mindent egybevetve is szimpatikus volt nekem a doki, mert ennyi szerintem még belefér egy ilyen különleges helyzetben. Kitűnő tanuló lányával azért egyeztethetett volna, mert a kölyköknél soha semmi sem biztos. A leggyakoribb, hogy döntésképtelenek, mert mindent szeretnének: a sulit is, a fiút is, anyucit is, igazságot is, büntetést is, szemérmet is és apát a legkevésbé. Talán húsz év múlva már őt is, főleg ha addigra elpatkolt.
8/10
bsand 2020 jún. 20. - 22:17:47 8/10
Ez a film készülhetett volna nagyon sok országban, ahol azt hiszik máshol jobb.
8/10
Cukros csirkecomb 2020 jan. 24. - 01:07:29 8/10 Előzmény Gollam24
Köszönöm, hogy átgondoltad.
Nem mindegy, hogy egy filmkritikát milyen országban írnak. Sajnos mi belülről is ismerjük azt, amit a film bemutat. A történet dilemmáit is átéltük már, vagy láttunk a környezetünkben olyanokat, akik hasonlót éltek meg. Más ezt kívülről szemlélni mint egzotikus balkáni jelenséget, és más megtapasztalni, milyen az, amikor a fásultság hatására már kihagynak az alapvető erkölcsi reflexek.

A film azért volt jó, szerintem, mert el tudott indítani gondolatokat. Hol tartanak most ezen a téren Romániában, vagy hol tartunk mi.
7/10
Gollam24 2020 jan. 06. - 14:09:26 7/10 Előzmény Cukros csirkecomb
Igen, ez is egyfajta értelmezése a filmnek, ráadásul még helytálló is, de ha megnézed a külföldi írásokat, kritikákat a filmről abból kiderül, hogy inkább egy korrupt rendszerkritika ez, meg oktatási rendszer kritikának tűnik.
Idemásolok egyet, ami az apa problémamegoldási módszereit állítja középpontba:

Romeo Aldea (49), a physician living in a small mountain town in Transylvania, has raised his daughter Eliza with the idea that once she turns 18, she will leave to study and live abroad. His plan is close to succeeding - Eliza has won a scholarship to study psychology in the UK. She just has to pass her final exams - a formality for such a good student. On the day before her first written exam, Eliza is assaulted in an attack that could jeopardize her entire future. Now Romeo has to make a decision. There are ways of solving the situation, but none of them using the principles he, as a father, has taught his daughter.

Ettől még, amit írtál, annak van létjogosultsága.
8/10
Cukros csirkecomb 2020 jan. 06. - 01:43:15 8/10 Előzmény Gollam24

SPOILER

A film címe: Érettségi. Szerintem valahol mégis csak van lezárása a filmnek. Arra az egyetlen kérdésre ugyanis választ kapunk, hogy Eliza élt-e a felkínált tisztességtelen lehetőséggel. Valójában nem románból meg matematikából, hanem tisztességből vizsgázott. És érett fejjel döntött. Ez a film lezárása és hepiendje. Minden más cselekményszál ennek az egyetlen morális kérdésnek és döntésnek a körülményeit mutatja be. A lányt szerencsére nem csak katyvasz vette körül, hanem egy alapvetően tisztességes orvos édesapa erkölcsi iránymutatása is. Ebben nőtt fel, és vélhetően apja jó példája volt az iránytű akkor is, amikor az apa már összezavarodott és önmaga előtt is elbukott.
8/10
Cukros csirkecomb 2020 jan. 06. - 01:27:32 8/10 Előzmény LajtaJ
A filmben szerintem elhangzik, hogy Kolozsváron vagyunk, vagy a fejesek vannak ott, és Kolozsvár környékén vagyunk. Kolozsvár mindenesetre elhangzik. Vannak magyar nevű szerepek is (az asszisztens pl. Csilla, és a nagykutya Bulai neve is lehet magyar, bár lehet, hogy a szó románul is jelent valamit...).
8/10
Cukros csirkecomb 2020 jan. 06. - 01:20:54 8/10 Előzmény tortura

SPOILER

Ha kérdések maradnak a nézőben a végén, akkor tovább dolgozik a film. Ennyi nyitva hagyott kérdés valószínűleg szándékos. Jelzése annak, hogy egy folyamat egy szeletét láttuk, és nem a kiragadott epizódok hepiendje vagy tragédiája a lényeg, hanem maga a folyamat. És ennek a folyamatnak nincs se vége, se hossza. Indul valahonnan, tart valahova, és lerántja, akit megérint. Bogdandy mocsár hasonlata találó.
LajtaJ 2020 jan. 05. - 22:46:54
Mikor és miből derül ki a leírásban olvasható állítás, miszerint a történet Erdélyben játszódik és nem Romániában?
7/10
Gollam24 2019 aug. 16. - 12:36:13 7/10 Előzmény tortura
Azok a kérdések, amelyekre választ keresel a film értelmezése szempontjából irrelevánsak.
Cristian Mungiu azt próbálta bemutatni, hogy sajnos az oktatási rendszer nem feltétlenül az élet útvesztőire készíti fel a diákokat (nem véletlenül mondja a lányának a ballagás végén, hogy: na gyerünk menjünk innen), a mindent átható korrupcióban való boldogulásra, az érdekérvényesítésre stb.

Azonban mégsem igazán jó film, mert a nyomozásnak túl nagy szerepet szán a rendező, talán máshogy is be lehetett volna mutatni azt, hogy hogyan kell/lehet előrejutni a mai világban.

7/1O.
tortura 2018 máj. 24. - 16:57:38 Előzmény Edmond Dantes
Néha előfordul.....
Edmond Dantes 2018 máj. 20. - 12:07:18 Előzmény tortura
Ezúttal nem értünk egyet. A felsorolt kifogásaid, válaszra váró kérdéseid valósak, bennem is fölmerültek, de attól még kifejező, jó film és nekünk itt, K-Európában különösen tanulságos. Kimondottan jó a cselekményszövés, a dialógusok, kicsit talán még túl választékosak is, a sok vészhelyzethez képest (szinte) semmi szokásos sikoltozás, hajtű-dobálós hiszti, véres balhé. A rendező nagydíjas filmjét láttam, most ismét bizonyított. A főszereplő orvos figurája egészen kiválóra sikerült.
tortura 2018 máj. 13. - 17:57:11
Nekem nem tetszett. Lehet, hogy túl sokat vártam tőle. Elég hosszú film, valami megoldás-féle is belefért volna. Semminek nem láttam a végkifejletét., hogy végül is hova tart.
SPOILER!!!
Pl. ki követte el a támadást és meglett-e az illető?
A csaj pasijának volt-e köze hozzá?
A szülők végül is elváltak-e?
Az új nő elvetette-e a gyereket vagy sem?
Együtt folytatják-e az életüket immár legalizáltan?
A lány elmegy-e Angliába?
Semmire nem kaptam választ.
6/10
pihes 2018 máj. 12. - 16:05:48 6/10
Mind létező probléma. Társadalmi helyzet, életszínvonal, család...
Nem rossz, nem az igazi.

6/10
7/10
Attila Gacsályi 2017 szept. 05. - 22:46:07 7/10
Angliába akarta küldeni? Hát az még nagyobb mocsár.
10/10
bogdandy 2017 jan. 05. - 21:13:59 10/10
Nagyon jó film. Finom halk párbeszédek, semmi széles indulat, de a szürke felszín alatt kavarog a mocsár. Szociológiai látlelet. Mindenki jó ember, a szándékok jók, mindenki segít, de mégis mindenkit húz az öröklött mocsár, korrupció a kilátástalanság. A fõszereplõ egészen remek színész.