Jackie

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-chilei-francia életrajzi dráma, 100 perc, 2016

Értékelés:

113 szavazatból
Szerinted?

A First Ladyt, Jacqueline Bouvier Kennedyt a világ egyszerűen csak Jackie-ként ismerte meg. Az amerikai történelem egyik legfiatalabb elnökfelesége volt, mindössze harmincegy éves, amikor Kennedyt beiktatták. Az egész ország rajongott érte, nagy szerepe volt abban, hogy JFK elnöksége alatt gyökeresen megváltozott az amerikai közvélemény viszonya a Fehér Házhoz és az elnöki párhoz. A fiatal, vonzó és intelligens nő felfoghatatlan nyomás alá került 1963 novemberében: dallasi látogatásukkor lelőtték közvetlenül mellette ülő férjét az őket szállító autóban. A férfi elvesztését követően Jackie-nek felül kellett emelkednie személyes gyászán: méltósággal és állhatatosan vitte tovább JFK szellemi örökségét és mutatott példát az egész világnak.
Bemutató dátuma: 2017. február 9. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Szereplők

Jacqueline Kennedy
Robert Kennedy
Nancy Tuckerman
az újságíró
Lyndon Baines Johnson
William Walton
Jack Valenti
John Fitzgerald Kennedy

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2017
    Legjobb jelmeztervezés jelölés
  • Oscar-díj

    2017
    Legjobb filmzene jelölés: Mica Levi
  • Oscar-díj

    2017
    Legjobb női alakítás jelölés: Natalie Portman

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
sexykex 2020 júl. 20. - 14:06:13 4/10
Nem tudom ki, hogy van vele, én nagyon untam és nagyon nem tetszett. Jackiet egy hatalommániás embernek mutatja be, aki valóban úgy képzelte, hogy ő a legfontosabb, a legelőkelőbb, a legműveltebb és legokosabb nő Amerikában. Mint, aki a merénylet után nem is annyira a férj, inkább a vagyon, a fényűzés, a „first lady-ség” elvesztését hiányolná, és mindezek mártírjaként mutogatná és sajnáltatná magát.
Lehet ebben valami, hiszen valószínűleg nem véletlenül lett belőle Jackie Onassis öt évvel később. Ennek ellenére egy emberibb kép élt bennem Jackie-ről és John Fitzgerald Kennedyről is. Én 8 éves voltam a merénylet idején és úgy rémlik, mintha az akkori média negatív eseményként, egy nagy és jelentős elnök elvesztéseként tálalta volna az ügyet.
Utólag ugye kiderült, hogy sem ő, sem a neje nem volt egyértelműen haladó személyiség, de ez a dokumentarista mű mégsem nyerte el a tetszésemet.
9/10
Nótárius 2020 júl. 20. - 12:17:12 9/10
Az esemény-helyszínek, időpontok, fikciós/dokumentarista és hangulati váltásaival nagyszerűen szerkesztett, az évtizedek távlatából is mélyen átérezhető és együttérezhető, érzelmileg erős hatású, ugyanakkor elgondolkodtató film: az elnökgyilkosság testközeli traumája és elhúzódóan jelentkező veszteségei által lesújtott egykori first lady merénylet utáni napjairól, aki a státuszát is (!) szinte feldolgozhatatlan hirtelenséggel elveszítve kényszerült átélni, méltón túlélni azt, ami nekünk már történelem.
Rendkívül jó átvezetési és feldolgozási elgondolás volt: a Jacqueline Kennedy érthető érzékenységeire és bizonytalanságaira nagyon jó érzékkel és elmésen reagáló újságíróval történt, szuverenitását őrzőn is összehangolódott, tördelt természetességű, vissza-visszatérően beillesztett párbeszédük. Valóban megrendítően hiteles érzetű volt Natalie Portman karakter-azonosultan átszellemült remeklése, mellyel szinte intim közelségű átéléssel jelenítette meg harcát önmaga hitének visszanyeréséért, a gyerekei vigasztaló megóvásáért és férje méltó történelmi emlékezetéért.

A film különleges disszonanciájú, fájón emelkedett szépségű zenéje pedig hű hangulati kifejezője volt az egykori first lady kiüresítően elbizonytalanító iszonyatának, és kezdőlépéseivel kiutat kereső lelkiállapotának; a film egészének.
8/10
Cukros csirkecomb 2020 júl. 19. - 23:27:55 8/10
Nekem egy kicsit sok volt a zene és sok volt Natalie Portman, mégis egy zeneszerzővel és egy színésznővel kifejezte a film azt a rettenetet, amiben azokban a napokban Amerika és a Kennedy család élt.
5/10
Zsomika 2019 júl. 29. - 21:05:09 5/10
Ez a filmzene Oscar-jelölést kapott...Hm. Az agyamra ment! Teljesen elvonta a figyelmem, ezért csak néha kaptam el Jackie vívódását.
10/10
end33 2019 márc. 17. - 23:41:46 10/10
Minden NP játékát illető, fanyalgó, kritikus megjegyzés ellenére nagyszerűen játszott. - Jackie volt ilyen határozatlan a valóságban, mint amilyennek eljátszotta. Nem tévesztett kicsit sem. - A bealvó nézők meg sajnos nem bírják a történelmi drámákat. Nem szégyen ez. Nézzenek inkább marveles, DC-s "csodákat". Az esetleg jobban felrázza őket.) Pablo Larrain pedig elképesztően profi módon rendezte meg ezt a filmet. A kamera is, a vágások is a helyükön voltak. A képei belémégtek, sokáig emlékezetesek maradnak. - (Szerencsémre még vannak véresen komoly filmek is, nem csak sablonos blődlik...)
4/10
tarantella 2018 jan. 12. - 23:46:27 4/10
Sajnos nézhetetlen.Nem sikerült ébren maradnom. És hát igen Jackie - NP - egyszerûen rém idegesítõ volt. 3/10
5/10
pihes 2017 okt. 14. - 14:49:06 5/10
A film, az ismert történetnek, egy változata.
Nem éppen felemelõ a hangulata. Viszont, egészen valóságosan hat ennek a bemutatása. Közben, egyszer-egyszer, még be is aludtam.

5/10
7/10
Bonnie 13 2017 aug. 21. - 19:26:23 7/10
Nekem egy`altal`an nem volt érdekes pont azért mert ez a szinésznõ elvette a történetröl a figyelmet és egy idõ ut`an m`ar a sir`ankoz`as`ara meg italoz`as`ara meg a depijére emlékszem semmint a film valódi történetére igy is csak egy gyenge 6-os mégha egy tehetséges színésznõ alakitotta jackiet.10/6
2/10
Pekci23 2017 aug. 12. - 16:09:15 2/10
Vontatott unalom.
Azért még nézem, néha vannak érdekes részek, csak nem tudok elvonatkoztatni Natalie Portman erõltetett, rettenetes játékától.Néha sikerül neki az átlényegülés, de egyébként izzadságszagú amit csinál, borzalom.Ugyan 180 feletti az IQja, de a színészkedés nem megy neki, minden filmjében NP-t látom, nem azt a karaktert amit megformálni akar, es egyetlen filmjére sem emlékszem ahol ne picsogott volna legalabb 3x, erõltetett világfájdalommal a fején...

Olvasom a véleményeket, és egyre inkább az az erzésem hogy az emberek a kritikusok véleményére alapozva gondolják hogy valami jó vagy rossz. Pl. a BlueJasmin és hasonlóan nézhetetlen mozi volt, megis volt aki istenítette...

Ez a film is totál depi, unalmas, hamis es nyalas, erõltetett, és ezek miatt illik NP-hez, aki szokas szerint a film 80%ban magát adta a karakter helyett.Azert 2 pontot megérdemelt a kosztüm.
idõjós1010 2017 júl. 07. - 22:09:52
Nem rossz ez, mert színészi teljesítmény csillagos ötös, de kell, hogy érdekeljen a téma, és nem szabad fáradtan nekiülni, mert az úgy nem lesz nyerõ. Eddig én is csak a feléig jutottam tán, mert késõ este kezdtem el nézni.
9/10
koosmiklos 2017 jún. 30. - 09:19:59 9/10
mármint Oscar jelölést kapott ...
9/10
koosmiklos 2017 jún. 30. - 09:19:01 9/10
ez egy egyszemélyes jutalomjáték volt Natalie Portman-nak, aki megérdemelten kapta meg ezért a második Oscarját (egy ilyen film után nem is értem mire fel kapott a Kalifornia álom annyi díjat?).

NP különösen azokban a jelenetekben volt brilliáns, amikor fekete -fehér képeken, mint valami régi híradó felvételen - szerepelt és mutatta be a Fehér Házat. Azokon a felvételeken valami egészen elképesztõen játszott (látszott rajta a bizonytalanság, hogy egy ilyen nagy múltú épületben, most õ a háziasszony).

A filmnek nincs története, a story-t mindenki ismeri, de ezt a rémületet és bizonytalanságot, amin keresztülment ez nõ, azt rendkívül érzékenyen adta vissza.
proklima@freemail.hu 2017 jún. 26. - 20:36:48
Ennél jobbra számítottam. Dögunalom. 5/10.
5/10
Gollam247 2017 jún. 25. - 11:04:49 5/10
Túlságosan pátoszos, már-már idegesítõ ez a sok nyál és csöpögés benne.
Én elhiszem, hogy az USA történetének egyik legjobb elnöke volt JFK (valószínûleg így is van) meg minden nagyon kafa volt azalatt a 2 és fél év alatt, hogy az ország egy csupa Camelot volt amíg elnök volt, de ennyire gusztustalan módon agyonmagasztalni õt és feleségét, amikor tudjuk jól, hogy nem volt szent egyikõjük sem....hát elég visszatetszõ dolog számomra.

5 pont a fényképezés miatt, na az tetszett legalább.
1/10
LanyUs 2017 jún. 23. - 19:38:42 1/10 Előzmény Kaliff
Teljesen jogos. 15 perc után a párommal befejeztük -e remekmû megtekintését. Rohadtul nem érdekel a story egy ennyire unalmas elbeszélõ feldolgozásban
Greta21 2017 márc. 21. - 12:34:27
Nagyon kevés film alatt fogalmazódik meg bennem, hogy kimegyek a moziból, mert én tényleg sok mindent képes vagyok végig nézni.., de ez.....számomra nonszensz volt, de azért végigültem, mert megadtam az esélyt.. Nem tudom eldönteni, hogy Natalie Portman teszi-e ennyire ellenszenvessé Jackiet, vagy a film alkotóinak volt-e ez a célja. Ezenkívül rém unalmas, a valóságot nevetségesen megmásító története volt, (Nem volt akkor már szerelemes férjébe, nagyon jól tudta, mit akar: a first lady egy szerep volt, sok jóval járó szerep, és fel is használta az elõnyöket: költötte a pénzt, imádta a szép ruhákat/holmikat. Ezért cserében õ volt a first lady, akit mindenki csodált, eltûrte lépten-nyomon hûtlen férje kalandjait. Miután férje meghalt, folytatta fényûzõ életét, a mágnás, ámbár rendkívül csúnya Onassis mellett- de ez senkinek sem újdonság.) - Mindezek mellett megmosolyogtató, hogy az amerikai filmipar készít egy ilyen filmet. Natalie Portman rosszul játszott, vagy túl akarta játszani a szerepét (nem tudom...), és az egész, furcsa volt nagyon. Az elején kis szerény nõ, aki csak azért költi a pénzt a Fehér Házban, hogy a jövõ generációjának fenntartsa a mûalkotásokat (smiley)- na persze..., el is hisszük... és õ tényleg csak véletlenül költ ennyi pénzt..., aztán meg hirtelen erõs lesz 1,5 év alatt és elkezd diktálni, hogy s miként legyen a temetés, egyszer végigvonul, aztán mégsem, aztán mégis, egy vicc az egész. Egy csöpp pozitívumot nem tudtam benne felfedezni. Nulla.
10/10
Mark OH 2017 márc. 12. - 12:54:23 10/10
Tetszett a film, pont azt hozta, amit vártam tõle.
1/10
tesz-vesz 2017 márc. 02. - 22:26:43 1/10 Előzmény Kaliff
te mindenkinek ezt írod, hogy nem képes megérteni a primitív mondataidat? elárulom, semmi nehézség nincs bennük, ne képzeld már magad valami géniusznak :)
sznob.
Kaliff 2017 febr. 27. - 05:55:18 Előzmény benvenuto1
A válasz az hogy nem kellett vígignézned. Megtetted. Senki nem fogott rád fegyvert.
Az hogy nem tetszett az meg egy másik dolog. Ha nem ismered az amcsi történelmet mitöbb nem is érdekelt soha, akkor a kérdés az hogy miért nézted meg?
Mit vártál tõle? Mit hittél?
Kaliff 2017 febr. 27. - 05:39:55 Előzmény Anyóka
Jackie Kennedy pontosan ez a modoros mûfirstlady volt aki imádta hogy First Lady és összeomlott az elnök kilövése után. Ezt mutatja be a film, szerintem jól.
Nem kéne piedesztára emelni. Az összeomlása érthetõ, a túlkompemzálása ennek a vetülete.
Összes hozzászólás