A kifutópálya

Bakancslistához adom
The Runway
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott ír-luxemburgi vígjáték, 101 perc, 2010

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

A megtörtént esetet feldolgozó film egy dél-amerikai pilótáról szól, aki az írországi Mallow mellett hajtott végre kényszerleszállást 1983-ban. A férfit egy apa nélküli kisfiú fogadja be, és csodával határos dolgot művel azzal, mikor túláradó lelkesedésével arra ösztökéli a város lakóit, hogy együttesen építsenek egy kifutópályát, mellyel hazajuttathatják a férfit. Az egész ország által nyomon követett, páratlan összefogásról tanúskodó történet főszerepében az Oscar-díjra jelölt Demian Bichir (A kertész).

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
caravelle 2023 okt. 04. - 22:15:54 Előzmény Nótárius
Tükrözött felvétel, látszik a rendszámtáblán. Valamiért így maradt.
9/10
Nótárius 2022 szept. 18. - 15:55:47 9/10 Előzmény Zentai Katalin
Nem tudom honnan vette (?), de ennek, a gyerekeknek és az igényesen könnyed kikapcsolódásra vágyó felnőtteknek is nyugodtan ajánlható filmnek, még a saját bejegyzése és az avval szó szerint megyező port-os ismertetője szerint sincs semmi köze semmiféle háborúhoz.
Ehelyett ez (a "megtörtént esetet" csak ötletként is meglehetősen lazán kezelve*) az egykori (1983.), megélhetési nehézségekkel küzdő ír kistelepülés hangulatát érzékletesen felidéző, sajátos karcosságúan jóízlésű humorával szórakoztató film; különös sokféleségűen túlrajzolt remek karakterekkel, regényes próbatételű nehézségekkel és eseményekkel, valamint jólesően átélhető izgalmakkal és érzelmekkel.

*


* "1983 áprilisában egy 15 üléses Gulfstream II repülőgép, Newarkból indulva, négy fős legénységgel és négy üzletemberrel a fedélzetén átrepülve az Atlanti-óceánon München felé tartott. Az Atlanti-óceán feletti erős szél azonban egy órával megnövelte a repülési időt, ezért Írországhoz közeledve veszélyesen alacsony lett az üzemanyszint. Ehhez jött még az, hogy a gép pilótája, a mexikói Ruben Ocaña, a környéken kialakult erős köd miatt, számos eredménytelen leszállási kísérletet hajtott végre a shannoni repülőtérre. Ezután a légiforgalmi irányítás átirányította a corki repülőtérre, de Ocaña kapitány tudta, hogy nincs elég üzemanyaga az odajutáshoz, ezért ehelyett a Mallow lóversenypályán hajtott végre sikeres kényszerleszállást. Ekkora már csak három percnyi üzemanyaga maradt! A Lloyds of London és az Air Claims of America ragaszkodott ahhoz, hogy a szárnyak eltávolítása és az alkatrészek corki repülőtérre szállítása helyett egy 3000 láb hosszú, ideiglenes aszfaltozott leszállópályát építsenek. Az Irish Sugar Company által épített kifutópályát biztosítási okokból 23 méter mélyre kellett ásni, az építkezés 39 napig tartott, és körülbelül 200 000 euróba került. A mallowi Central Hotelben töltött 39 napos tartózkodásuk alatt Ocaña kapitány és legénysége helyi hírnévre tett szert. Miután Ocaña kapitány érzelmes búcsút véve az ott összesereglett több mint 2000 embertől, felszállt a rövid átrepülésre a shannoni repülőtérre. Ezen eseménysorból merítve az ötletet, 2010-ben még filmet is készítettek The Runway címmel, és azt a galwayi filmfesztiválon mutatták be. Az 1983-ban Mallow-ban landolt Gulfstream II visszatért az Egyesült Államokba, ahol 2011-ig kereskedelmi forgalomban volt."

https://youtu.be/CbHHVxTAju0



Ernesto Cordoba (Demián Bichir) végig spanyolul beszél, nincs szinkronizálva; de (az IMDb szerint legalábbis) a megértést segítően feliratos a nézőközönség számára. Sajnos az általam látott verzióról lemaradt a magyar feliratozás. Ez nem lehetetlenítette el, de meglehetősen megnehezítette a film megértését, mivel sok jelentőségteljes mondatról és nyelvi humorról is lemaradtam. Főleg az utóbbiakra azért némi eséllyel következtetni lehetett a szituációs- és a féloldalasan szinkronizált szövegkörnyezetből.

Érdemes megfigyelni a filmbeli piros Ford Fiesta kormányának oldalváltását. ;)
Zentai Katalin 2021 febr. 20. - 17:25:54
A kifutópálya
The Runway
ír-luxemburgi vígjáték, 101 perc, 2010A megtörtént esetet feldolgozó film egy dél-amerikai pilótáról szól, aki az írországi Mallow mellett hajtott végre kényszerleszállást 1983-ban. A férfit egy apa nélküli kisfiú fogadja be, és csodával határos dolgot művel azzal, mikor túláradó lelkesedésével arra ösztökéli a város lakóit, hogy együttesen építsenek egy kifutópályát, mellyel hazajuttathatják a férfit. Az egész ország által nyomon követett, páratlan összefogásról tanúskodó történet főszerepében az Oscar-díjra jelölt Demian Bichir (A kertész).

szerintem nem erről szólt, hanem borzalmas erőszakos háborúról. nem tudom hogy tetszhetett ez bárkinek is
Zentai Katalin 2021 febr. 20. - 17:09:21
ír-luxemburgi vígjáték, 101 perc, 2010 vígjáték? a háború?
8/10
Diabola 2020 jún. 07. - 20:42:05 8/10
Szerethető film! Az az ír falu:)) Micsoda figurák...nekem tetszett.
marypotter 2017 ápr. 15. - 10:36:15
háttérként néztem, seholsincs falut, édi-bédi, aztán nézd meg a zéro third one-t...az felráz...
1/10
stupek2 2016 okt. 09. - 12:46:41 1/10
Lehet, hogy errõl szól a film, ami az ajánlóban van, de én nem vettem észre. Eltelt 20 perc a tökunalom filmbõl, nem történt semi. Kikapcsoltam.