A Nyolcak nyomában

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 61 perc, 2012

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A Nyolcak volt az a progresszív magyar művészcsoportot, amely leginkább meghatározta a magyar festészet európai integrációját a századelőn. Tagjai (Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos) a 20. század első évtizede körül, főként a francia modern festészettől inspirálva hozták létre művészeti csoportjukat. A Nyolcak rövid fennállásának időszakában az irodalom, a zene és a képzőművészet legjobbjai találtak egymásra, szellemi szövetségesük volt többek között Ady és Bartók is. A film alkotói végigjárva a Nyolcakhoz köthető legfontosabb helyszíneket, több olyan adatra, dokumentumra, sőt műtárgyra bukkantak nyomozásuk során, amelyek eddig ismeretlenek voltak a kutatók előtt. A Nyolcak tevékenységének legfontosabb színterein, Párizsban, Nyergesújfalun, Körtvélyesen és számos budapesti helyszínen forgatott a stáb. A kor légkörének megidézését archív rádiós interjúk, korabeli mozgóképek és számos fennmaradt dokumentum teszi hitelessé. A végeredmény egy rendhagyó, lendületes dokumentumfilm, mely fontos, soha nem látott adalékokkal járul hozzá a korszak szellemi életének megismeréséhez.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
filmbolt 2012 febr. 09. - 15:46:14 10/10 Előzmény adamnagysweetmovie
Valóban minõségi film, rengetegen ültek a szemlevetítésen, érdekes, hogy ezt elhallgatták. Reméljük újra látható lesz, akár moziban is. Fantasztikus látvány közelrõl látni a mûalkotások részleteit és a filmes idõutazásokat.
8/10
adamnagysweetmovie 2012 febr. 07. - 16:19:56 8/10
Az idei szemlén ez a film tetszett a legjobban úgy 10 filmbõl (nem tudom, mennyire reprezentatív). Informatív de mégsem didaktikus, érdekesen el-elkanyargó, majd újra felbukkanó mellékszálakkal. És hát ezek a vad színek - páratlan.