A snowtowni gyilkosságok

Bakancslistához adom
Snowtown
ausztrál krimi, 119 perc, 2011

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Elizabeth Harvey egyedül neveli a három fiát, az egyik túlzsúfolt és nyomasztó külvárosban élnek. A tizenhat éves Jamie menekülni szeretne mindentől, ami körülveszi: az erőszaktól és a reménytelenségtől. Miután Elizabeth rájön, hogy a barátja pedofil hajlamú, kidobja őt. Hamarosan megismerkedik John Buntinggal, aki mellett biztonságot remél, nem sejtve, hogy egy veszedelmes ragadozót fogad be az otthonába. Jamie hamarosan a karizmatikus sorozatgyilkos hatása alá kerül, az élete teljesen megváltozik.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Damill 2022 febr. 02. - 22:26:29 9/10
Csodálkozom, hogy ennyire kevesen ismerik ezt a filmet, szerintem minden benne van, amitől egy mű klasszikus lehet.
Tökéletes jellemrajza egy pszichopatának és annak, hogy a "jó cél" érdekében hogyan hálóz be más embereket és manipulálja őket hol terrorral, hol pótapa-szereppel - a célja eközben semmi más, csakis a gyilkosságok okozta kéjérzet újból és újból való átélése.
Végig arra gondoltam, hogy pont ilyen karakter lehetett Magyarországon Balogh Lajos sorozatgyilkos. Ő is egymaga kezdte, aztán bűntársakat gyűjtött maga köré olyanokból, akik felett érzelmileg is urakodni volt képes.
szabot2 2017 szept. 13. - 10:17:15
A hozzászólások és más oldalakon olvasott cikkek miatt én egy sokkal durvább és nyomasztóbb filmre számítottam. A történet természetesen durva, de ahogy a film ezt bemutatja, szerintem egyáltalán nem jön le belõle...
edy10 2016 okt. 13. - 17:42:12 Előzmény Plútó89
En is. Vegigneztem, de nagyon megterhelö volt, helyenkent komoly hanyinger jött ram, de nem a ver vagy ilyesmi miatt, hanem a nyers abrazolas miatt. Es a tudat miatt, hogy ez a valosagban is igy törtenhetett.
edy10 2016 okt. 13. - 17:40:28 Előzmény ciccus92
A Troy nevü legidösebb fiu.
8/10
fantyoyo 2015 aug. 08. - 20:22:19 8/10
a film remek ábrázolása annak, ahogy azok, akik mások undorítóságával, emberalattiságával indokolják az elveiket, a tetteiket, maguk sokszor mindennél förtelmesebbek.
k11zoltan 2013 nov. 02. - 23:37:51 Előzmény ciccus92
A legidõsebb testvér, aki molesztálja Jamiet.

A film egyébként nem rossz, de talán túl hosszú, és ezért vontatott.
ciccus92 2013 okt. 29. - 12:37:39
és még vmi: az alex nevû öccsét miért kellett elvinni és mi volt az a téglás jelenet?
ciccus92 2013 okt. 29. - 12:16:55
valaki árulja már el légyszi h ki van a fürdõkádban ami elvileg a film egyik legnagyobb pillanata
nagyon áttekerve megnéztem a filmet,még így is hányingerem lett a fojtogató hangulatától.
Plútó89 2013 márc. 25. - 21:54:22 Előzmény melody03
"A Snowtown az a film, amely után sokan fognak panaszkodni, bár ne látták volna, ugyanis a rendezõ a dokumentarista hûséget szó szerint értelmezve bizonyos jeleneteket odáig visz el, hogy szinte nézhetetlenné válnak a részletezõ brutalitás miatt." - Ezzel teljes mértékben egyetértek.
8/10
melody03 2013 febr. 18. - 17:18:41 8/10
A magyar közönség számára valószínûleg nem sokat jelent a film címe, amely Ausztrália legvéresebb sorozatgyilkosságainak helyszínére utal. A kilencvenes évek Snowtownja maga a bûnözés melegágya, ahol a helyi lakosok legszórakoztatóbb elfoglaltsága a helyi pedofilesetek kibeszélése néhány olcsó sör társaságában.
E szellemi mocsárba egy nap új lakos érkezik, a karizmatikus John, akinek személyében a meggyötört családanya, Elizabeth megértõ társra, Elizabeth kamaszfia, Jamie pedig apafigurára lel. Ahogy azonban Jamie közelebb kerül az új lakóhoz, fény derül John kegyetlen természetére. Kurzel dokumentarista részletességgel számol be a szörnyû eseményekrõl, amely során a kamaszfiú tettestárssá válik a gyilkosságokban. A Snowtown az a film, amely után sokan fognak panaszkodni, bár ne látták volna, ugyanis a rendezõ a dokumentarista hûséget szó szerint értelmezve bizonyos jeleneteket odáig visz el, hogy szinte nézhetetlenné válnak a részletezõ brutalitás miatt.
Kurzel érdekes játékot ûz velünk: a lassan kibontakozó történet, a baljós zene és hangeffektek észrevétlenül húzzák be a nézõt abba a fekete csõbe, ahonnan nincs visszaút, és kénytelen vagyunk végignézni a filmet, akármennyire viszolyogtató is. Ám pontosan ez a mechanizmus a kulcsa a fõszereplõ Jamie megértésének is, aki a kegyetlenség látványának tehetetlen rabjává válik.

(forrás: origo.hu/filmklub)
8/10
melody03 2013 febr. 12. - 00:05:02 8/10
A 16 éves Jamie édesanyjával, Elizabeth-tel és két öccsével él egy olyan környéken, amely túlzsúfolt és nyomasztó. Jamie menekülni szeretne mindentõl, ami körülveszi: az erõszaktól és a reménytelenségtõl. Ekkor toppan be õ és családja életébe John, akár egy váratlan megmentõ. Egyre több és több idõt tölt John a családdal, míg végül Jamie és öccsei elkezdik érezni azt, hogy milyen lehet egy stabil, biztos család. Emiatt Jamie élete óriási változások elé néz.