A Szent Lőrinc folyó lazacai

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar-olasz játékfilm, 116 perc, 2002

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Paolo és Filippo, a két szicíliai jóbarát az ún. Európai Iskola művészeinek szentendrei gyűjteményes kiállításán megismerkedik két magyar származású kanadai lánnyal: az érzelmes, befelé forduló, álmodozó szemű Violával, és a temperamentumos, de felületes, könnyelmű Matyival.
A fiatalon elhunyt Országh Lili képei láttán Viola úgy érzi, mintha már találkozott volna a képekben megfogalmazott érzésekkel, az ábrákkal, a tárgyakkal. Minden idegszálával a gyökerei kutatására kezd koncentrálni. A két lány szinte semmit sem tud a felmenőiről, a családban nem beszéltek az emigráció okairól. Szerencsétlen korafelnőttkori élményeik után Európába menekülnek, amely számukra egyfajta Eldorádót jelent. Gazdag férjet keresnek, aki mellett végre nyugodtan, biztonságban élhetnek. Visszafelé mennek a szüleik által megtett úton, mint a lazacok a Szent Lőrinc folyóban.

Néhány napos ismeretség nyomán a két pár között tökéletes egyetértés alakul ki. Filippo és Matyi számára az egész nem több egyszerű kalandnál. Míg az özvegyember magányába burkolódzó Paolo újra rátalál a szerelemre, addig Violát a Paolo iránt egyre erősödő érzelmei sem tudják eltéríteni önmaga megtalálásának kényszerétől, a szabadsága megtartásától.

A párok Agrigentóban találkoznak újra, de végül mégis szakítanak, mindegyikük visszatér a maga életéhez. Filippo írja a tudósításait, Matyinak elérhető közelségbe kerül a nagy terv valóra váltása, csak Paolo nem tud lemondani Violáról. Végigjárja a lányhoz kötődő emlékeinek minden helyszínét, de mindhiába: a lánynak nyoma veszett. Az önmagát megtaláló Viola, számára végleg eltűnt, mintha a föld nyelte volna el.
Bemutató dátuma: 2003. augusztus 28. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Tokade 2014 febr. 12. - 04:54:49
Ez egy könnyed mázba bújtatott mûvészfilm. Az önmegvalósításról szól, számomra. Kitûnõ csupán olasz nyelvgyakorlónak is, de közelebbrõl szemlélve bölcsességet rejt. Beavatja a nézõt a zsidóság egy apró, de mély és bensõséges örökségébe. Ország Lili megjelenõ képei pedig fantasztikusak, már-már misztikus spiritualitást árasztanak. Engem megfogott az egész alkotás, bátran ajánlom filozófikusan gondolkodó haltársaimnak.
2/10
feeco 2013 nov. 06. - 09:22:06 2/10
ritka gyenge film, életszerûtlen, bárgyú párbeszédekkel, összecsapott forgatókönyvvel.
szomorú a Dögkeselyû rendezõjétõl ilyen rakás sz*rt látni..
1/10
kismanyoky 2012 szept. 03. - 14:36:31 1/10
A világ egyik legrosszabb filmje. Komolyan.
adamnagysweetmovie 2012 szept. 02. - 15:23:03
Van erre a férjfogásra egy terminus technicus a 60s/70s évekbõl: digózás.
offtopic
csikosi 2011 aug. 01. - 11:57:03
TV2-! legalább egyszer-kétszer látnánk egy jónak igérkezõ filmet reklámok nélkül!
Javítaná a nézettségüket! És ez biztos!
Meg kéne gondolni a javaslatomat!
Üdvözlettel: csikosi
mulao 2009 ápr. 07. - 09:11:19
Gregor Bernadett és Ónodi Eszter, együtt, egy filmben?! Ezt látnom kell,nem kedvelem õket nagyon! Csak nem tudom hogyan.Hogyan?