Adam

Bakancslistához adom
amerikai romantikus dráma, 99 perc, 2009

Értékelés:

65 szavazatból
Szerinted?

Egy szerelmi csalódás után Beth (Rose Byrne) új házba költözik, ahol megismerkedik a meglehetősen különc Adammel (Hugh Dancy). Néhány abszurd beszélgetés során kiderül, hogy Adam, akinek saját planetáriuma van a lakásában, nem őrült, hanem született Einstein. Ugyanolyan viselkedési és önkifejezési problémákkal küzd, ugyanúgy másképp látja a világot, és egészen másképp dolgozik az agya, mint az emberek többségének. Beth hamarosan beleszeret az Asperger-szindrómás férfiba, ám jómódú családja nem nézi jó szemmel választását.

Stáblista:

Szereplők

Adam Raki
Marty Buchwald
Beth Buchwald
Rebecca Buchwald

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
H_Valika 2022 aug. 29. - 10:19:19 Előzmény etmenneske
már nem választja szét a tudomány
H_Valika 2022 aug. 29. - 10:18:38 Előzmény 999999999
láttam
goodboy 2015 aug. 14. - 13:42:43
Ez a filmet nevezhetnénk a Forrest Gump és az Esõember kisöccsének. Kissé kiforratlan volt a sztori szerintem, de a befejezés tetszett. Végre eltért a hoolywoodi kliséktõl és a realitás talaján maradt. Valószínû az életben is hasonlóképpen lett volna vége.
10/10
Xxy92 2015 jún. 10. - 00:41:51 10/10
Örülök, hogy az én 10-es szavazatom változtatta át 8,9-rõl 9,0-ra ezt a filmet. Varázslatos, elbûvölõ film, melyben minden introvertált megtalálja önmagát. Bár tény, hogy nem mindenki "érett" ehhez a filmhez - és itt nem a korról beszélek...
10/10
krisztatina 2013 júl. 10. - 15:22:26 10/10
Nagyon bejött a film.Huhg Dancy-re mintha ráöntötték volna ezt a szerepet.
Nem akarok spoilerezni,így nem mondok semmit a filmrõl,illetve amit cask nagyon muszály.
De mindenképpen ajánlom annak aki minõségibb filmet akar megnézni,mert ez szerintem az.
Az Asperger-kórról most hallottam én is igazán ,de érdekes betegség,felkeltette a figyelmem.
A képen mutatott jelenet pedig a legjobb volt.Hozott egy kis humort az egészbe.No meg a Forest Jump-os beszólás.Hát :D
k11zoltan 2013 ápr. 10. - 22:04:48
Furcsa betegsége volt a srácnak.
Nézhetõ film.
10/10
Gneta 2012 dec. 10. - 09:33:22 10/10
Nagyon jó, megható film, érdemes megnézni.

Én más véget vártam õszintén szólva, de ha a realitások talaján maradunk, biztos ez volt a "jó" vég...
etmenneske 2012 aug. 16. - 22:42:29
Lehet, hogy én nem figyeltem, a tartalomban ezt írják:

Dr. Temple Grandin professzor az állattartást segítõ eszközök kifejlesztésével szerezte hírnevét. Kevesen tudják, hogy Grandin az autizmus egyik formájában, Asperger-szindrómában szenved. Hároméves volt, amikor az autizmust diagnosztizálták nála. Az orvosok azt javasolták az anyjának, hogy adja intézetbe. Ám õ inkább nevelõt fogadott, aki fáradságos munkával elérte, hogy Temple beszélni és írni kezdjen. Miközben a középiskolában a diákok gúnyolódásának céltáblája lett, néhány tanára rájött, hogy a lányt érdeklik az állatok. Az egyetemen pszichológiát és zoológiát tanult, majd ledoktorált, és a nagyüzemi állattartás szakértõje lett.
etmenneske 2012 aug. 16. - 10:20:13 Előzmény 999999999
Õt a fimben "csak" autistaként említik.
Asperger szindrómáról így konkrétan nem esik szó.
10/10
999999999 2012 aug. 14. - 14:38:55 10/10 Előzmény etmenneske
Temple Grandin egy AS-es idõs hölgy, mezõgazdasággal foglalkozik & a pszichológiával, azt hiszem, neki is vannak könyvei. Készült róla film is.
etmenneske 2012 aug. 03. - 12:44:31 Előzmény 999999999
Nem bántottál meg, köszönöm a véleményed.

Érdemes lenne könyvet írnod az Asperger szindrómáról.
Mondjuk, az "Élet a logika tükrén keresztül" címmel.

Ezt csak egy Asperger szindrómás tudná méltóképpen leírni.
Látod engem is elragadtak az érzelmek :)

Sokaknak segítenél vele, nekem már most is segítettél.

Minden jót!
10/10
999999999 2012 aug. 02. - 00:25:03 10/10 Előzmény etmenneske
Sajnálom!

Mondjuk én sosem tudom megérteni, miért erõltetik az emberek azt, ami nem megy. Nem csak Te érezted magad szörnyen, hanem valószínûleg Õ is.
Én nem igazán tudom, hogyan lehetne velünk elfogadtatni valamit ami az elveink ellen van. Nagyjából sehogy. Egy aspergeres csak logikus érveket tud elfogadni magyarázatnak, legyen szó bármirõl. Velem legalábbis így van, lehetetlen meggyõzni, amíg nem látom értelmét... Rossz lehetett átélni, és biztos nyomot hagyott rajtad, de nem hiszem, hogy õ rosszat akart volna. Én személy szerint félek az erõszaktól és a fizikai kontaktustól is, nem tudok megütni senkit még akkor sem, ha akarom és megérdemli, egyszerûen nem megy... Néha bánom, néha nem, de legalább nem kell mentegetõznöm. Tudom, hogy nehéz elfogadni az ilyen speciális emberkéket és sajnálom, hogy ilyen módon kellett megismerkedned vele, de ezt akkor sem kéne így, ennyire ellenséges formában leírni. Már így is túl sok az elõítélet és gyûlölet a világban, ne szítsuk tovább...

Elnézést, ha megbántottalak.
etmenneske 2012 júl. 29. - 22:01:43 Előzmény 999999999
...azt írod, szidjam az agresszív embereket, drogosokat.
Megütött, nem egyszer. Csak mert nem lettem a pakolással készen idõben, és pánikba esett.
Beszélni is fájdalmas nekem errõl.

Én mindent megtettem, hogy segítsem a megszokott életritmusát, mindent mindig ugyanúgy, ahogy elvárta.
Tudtam, hogy neki szüksége van erre, ettõl lesz kiegyensúlyozott.

Igyekeztem az emberi kapcsolataiban is tanácsokat adni, hogy ki tudjon kicsit nyílni az emberek felé.

A hét minden napján megvolt a menetrend.

Szorongtam, hogy nehogy valamit ne találjon rendben, az elvárása szerint. Olyannyira, hogy én lettem beteg.

De ez az én butaságom volt, mondhatnám tárgytalan. A panaszaim a szakítás után szép lassan elmúltak, és hosszú évek után, aggodalom és szorongás nélkül, egyszerûen mosolyogva el tudtam aludni.

Nem tudom, ezt megérted-e, átérzed-e. Fogalmam sincs.

Alárendelni a saját éned egy másik emberének. Ezt várja el ez a betegség. Bizony ez nagy önfeláldozás, bele lehet roppanni. Egy szülõnek nincs választása, ha Aspergeres a gyermeke, de egy párkapcsolatban ezt nem lehet elvárni.
etmenneske 2012 júl. 29. - 01:19:44 Előzmény 999999999
Az általánosítás miatt elnézést.
Személyes tapasztalat alapján beszélek.

Nem ismered az életem elmúlt 10 évét.
Tolerancia, tolerancia, tolerancia....
...de van egy határ, nálam ez az élet veszélyeztetése.
Rémálom volt, de felébredtem.
10/10
999999999 2012 júl. 25. - 21:42:16 10/10 Előzmény etmenneske
Szégyeld magad, elég durva az állításod... Ismersz egyáltalán valakit, aki aspergeres? Képzeld el, törekvõek vagyunk, olvasunk és fejlesztjük magunkat, próbálunk kapcsolatot teremteni. Sajnos a temérdek gyökér miatt semmibe vagyunk nézve, csöndes okostojásnak tartanak, retardáltnak, életképtelennek, akit lehet napi szinten piszkálni és bántani.

Hogyan jut eszedbe az, hogy orvos helyett ne vinnék be az ügyeletre a gyereküket, ha beteg? Miért kéne megvárni a reggel 8 órai orvost? Nem retardáltakról van itt szó, meg hanyag szülõkrõl (tehát szidd inkább az alkoholosta, drogos, függõ, erõszakos mocskokat), spontán egyszerû, túl logikus emberekrõl. Az Aspie-k sokkal érzékenyebbek a "normális" = neurotipikus (NT) emberektõl, igenis rendelkeznek érzésekkel. NEM RETARDÁLTAK. Ha már gyereket vállalnak, akkor száz százalékra mondom, hogy mindennek utána fognak nézni, csak hogy ne kövessenek el hibát. Lehet, hogy nem érezzük azt az emlegetett "mainstream" szülõ-gyerek kapcsolatot, viszont nem tudom elképzelni, hogy bármikor is veszélyeztetnénk valakit, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy nem szabad. Ha egy Aspie gyereket vállal, vagy akar, akkor mindent tudni fog róla, törõdni fog vele. Akár megvan az az idióta kitalált kapcsolat, akár nincs, vigyázni fog rá és kész, vége.
(Pl. anya-baba kapcsolat: aminek lényegét én nem igazán értem, mivel minden embert ugyan azon forrásból származó anyag alkot, akkor nem lesz egyik sem más; bár hál'istennek nincs gyerekem és sajátot nem is igazán szeretnék <megvan rá az okom>, soha senkihez nem tudtam még olyan kitalált szinten kötõdni, ahogy azt leírják, viszont teljesen hû vagyok a személyekhez és a szeretetem valódi, bár inkább a megszállottsághoz hasonló, de akkor is. Csak remélni tudom, hogy érted a lényeget...)

Lepõdj meg, sok aspergeres szülõ létezik, bár rengeteg ember diagnosztizálatlan marad. Ennek egyik oka az, hogy csak a '90-es évek elején fogalmazták meg és 1994-ben került be a könyvbe (sajnos 2013-ban újra el akarják távolítani, ami nagy hiba, mert akire az AS tökéletesen illik, azt már csak az autista sávba sorolják majd, ami félrekezelést is eredményezhet, s nyilván máshogy is gondol az ember egy klasszikus autistára, mint egy Aspergeresre, ugye?). Másik oka, hogy ez a különlegesség változatos: valakin nagyobb hatása van, valakin kisebb. Harmadik oka pedig az, hogy a diagnózis költséges lehet.

Az aspergerese filmek mind egy szálig az abnormalitás legsúlyosabb verzióit jelenítik meg, már épphogy valótlanul. Nem, abszolút nem vagyunk ilyenek, nem mindenki.

Legyél szíves elõbb közelebbrõl megismerkedni a valósággal is, mielõtt ilyen randa ítéletet alkotnál, mert a filmek önmagukban nagyon nem elegek. Olvass a betegségrõl, olvass róla fórumot, ELSÕ KÉZBÕL VALÓ TAPASZTALATOT.

Én, mint "szenvedõ" alany, elsõ kézbõl való tapasztalatomból tudom és mondom, hogy amit írtál, az alapjában véve badarság és félrevezetõ. Most valaki hirtelen erre téved és elolvassa a hozzászólásodat, majd abban a hitben fog tovább élni (ha megjegyzi), hogy az aspergeresek hideg, érzéketlen, életképtelen, rossz és beteg emberek. Sajnálom, de ez nem igaz.

Remélem, segíthettem.

Üdv!
etmenneske 2012 márc. 02. - 21:55:03 Előzmény sanderb
Egy dologgal ne áltassa magát senki, hogy csak zárkózott emberekrõl van szó, és majd megváltoznak. Meg tudnak szokni egy másik embert, de soha nem éreznek felelõsséget egy másik ember iránt, nem éreznek szerelmet, aggodalmat. A családtagokban viszont a végsõkig megbíznak, hiszen õk születésüktõl fogva jelen vannak az életükben. Az állandóságot jelképezik. Ennél megnyugtatóbb pedig nem létezik a számukra.

Nem alkalmasak a családi életre, a gyereknevelésre. Nem egyszerû hidegségük miatt, hanem azért, mert veszélyhelyzetben hibásan, sajátságosan reagálnak. Rengeteg új szituációval jár egy gyermek felcseperedése. Sírás, betegség, rumli, hiszti, szaladgálás, tejbegríz a tapétán... ... képzeljük el egy rendbe szabott enyhe autista életében a felsorolt képet. Kezelhetetlen problémák sorai a számára. ...és akkor nem beszéltem arról, hogy a gyereknek éjjel 39 fokos láza van, az orvos már nem rendel, csak az ügyelet... Nem hinnénk, de képes ez a típusú ember ilyenkor úgy reagálni, hogy az orvos 8-tól rendel, majd akkor elvisszük a gyereket a rendelésre. Ugye ijesztõ? Rá bízna valaki egy ilyen emberre életet? A sajátját? A gyerekéét? Ugye nem.

Annak lenne nagy szerepe, hogy felismerjük, ha a környezetünkben, akár családunkban ilyen személy él. Mert másként, más elvárásokkal kell feléjük közelíteni.
9/10
sanderb 2012 febr. 26. - 18:27:56 9/10
Azt szokták mondani, hogy a különleges képességet a teremtõ valami fogyatékosság mögé rejti, hogy ne legyen feltûnõ, de ez baromság. Sajnos az van, hogy ez mégiscsak egy komoly betegség, amely a normális(?) életvitelnek így-úgy, de gátja. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy ilyen betegségben szenvedõ embert egy ilyen betegségben nem szenvedõ ember párnak válasszon. De ez egy film, és én is szurkoltam végig a fõszereplõknek, hogy sikerüljön végigvinni a terveiket. (A közelmúltban láttam egy másik hasonló filmet, a Csajvadászat-ot, az egy hangyányit jobban tetszett:) 10/9
etmenneske 2012 jan. 06. - 14:36:21
A leginkább valósághoz hasonlító eleme a filmnek az, ahogyan a mosolygós lányból egy megtört ember lesz.
Amikor a lány csak ül a gondjával, vele szemben pedig a fiú, és a fiú nem tud mondani semmit. Nem tudja vigasztalni, mert azt sem tudja, hogy kellene. Nem tudja, mi az empátia. igazán meg sem tudja fejteni, mi lakik a lányban.

A kérdés csak az, meddig lehet olyan emberrel párkapcsolatban élni, aki nem mosolyog rád, nem néz a szemedbe, soha nem simogatja meg az arcod, csak mint egy megtervezett programot, teljesíti az életét.

Sajnos nem ritka náluk az agresszió, amirõl nem tehetnek, nem bántó szándékkal teszik, csak ha kizökkentik õket a megszokott ritmusukból. Nem ismernek toleranciát. A dolgoknak úgy kell történniük, ahogyan õk eltervezték.

Nekik az élet, egy szörnyû kihívás, mert bármilyen téren próbálnak érvényesülni, õk mindig különbözõek lesznek.
Ezért gyakran olyan munkát választanak, amiben elszigetelõdhetnek, és géniuszi módra teljesíthetnek. Pl. informatikusként.

Ezek az emberek eltérnek a normális emberektõl. A legrosszabb, ostobább reakció a sajnálat.
Soha nem szabad feláldozni egy egyénnek magát sajnálatból egy másik emberért.
9/10
Teszka 2012 jan. 01. - 21:21:26 9/10
Végre nem egy szokványos film.Megható és egyben érdekes film.Érdemes megnézni.10/9
9/10
NADAL14 2011 jún. 06. - 19:55:57 9/10
Nagyon jó film,egyre több ilyen témájú alkotást készítenek , egy autista fiatal férfi megprónbáltatásai,az élet minden területén.Itt is bebizonyosodik milyen kicsi mezsgye van az örültség illetve a zsenialitás határán.A fõszereplõ is mindkét jegyet magán viseli született betegsége folytán. De mint láthatjuk igen értékes emberek lehetnek ,csak türelem és megértés szükségeltetik!
Összes hozzászólás