Az élet vendége - Csoma legendárium

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 80 perc, 2005

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

Különleges technikával készült látványos filmalkotás Kőrösi Csoma Sándorról.
"Amikor 1999 októberében Delhibe érkeztem, nem várt, még titkon sem remélt lehetőség adódott előttem: a himalájai Kanam faluba utazhatok, ahol Kőrösi Csoma Sándor élt és tanult éveken át, és ahol híres tibeti-angol szótárát és nyelvtanát készítette. Egy percig sem tétováztam. Végre megcsillant a remény, hogy megértsem, mi tartotta fogva Csomát ezen a nehezen leírható vidéken, és túl a megszállott kutató tudományos érdeklődésén, mi lehetett az ok, a személyes motívum, ami miatt ez a magányos zarándok éveket töltött a hegyek között. Jelentem alássan, nekem már dereng valami, és engedjék meg, hogy ezt a valamit most Önökkel is megosszam." - Szemző Tibor, a rendező
Bemutató dátuma: 2006. szeptember 21. Forgalmazó: Hungarotop

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • 37. Magyar Filmszemle

    2006
    Rendezői látvány díja: Szemző Tibor
  • 37. Magyar Filmszemle

    2006
    Aranymikrofon-díj: Zányi Tamás

Hozzászólások

Szerinted?
far vik 2010 szept. 19. - 22:25:27
Kivételes. A gondolat, a kép, a zene. Kincs. Köszönet érte.
10/10
kacskarina 2010 ápr. 05. - 13:09:38 10/10 Előzmény shamanix
Nagyon jólesett most ez a film. Olyan békés, mély és meleg...
shamanix 2008 jún. 18. - 00:47:48
csodás és nagyon szeressük
efes 2008 ápr. 03. - 20:54:02
Hát, minden mûvészeti alkotás befogadása mintegy önmagunkkal szembenézés a tükörben. Sokunknak nem tetszik a látott kép, ezért a tükörre haragszunk.
philoerno 2008 ápr. 03. - 20:48:03 Előzmény kefah
Nem is értem, hogy egy ilyen filmrõl kinek jut már csak eszébe is negatív gondolat....Ez a film egy adomány. Csak megköszönni lehet Szemzõ Tibornak.

Ja persze, ha az élet minden percében az igénytelen filmek garmadáját látja, hallja és -ami a legszörnyûbb- NÉZI az ember, akkor bizony az elme könnyen megtévedhet..

Mégegyszer nagyon köszönjük, Szemzõ úr!
MÉG ILYEN FILMET TÖBBET!! Hátha mégis számít..
Jaj istenem, még többet!!!
kefah 2008 febr. 05. - 00:16:07
Jó régi az utolsó hozzászólás, így nem tudom van-e értelme írni. De mégis: az utolsó pár kommentár szerintem teljesen alaptalan és hibás. Mit mondjak: kissé fel is húztam magam. Emberek! Akinek nem tetszett az legalább indokolja meg higgadtan,h miért nem! Nem pedig "nagy nulla", "beszívott" és hasonló jellegû sommás válaszok útján.
Mindenesetre Szemzõ Tibor filmje nem való mindenkinek. Aki viszont fogékony rá (s személyes tapasztalat alapján vagyunk páran :-), azoknak ez egy egészen különleges és bensõségesen szép film.

Ez nem a hagyományos értelemben vett dokumentumfilm, hanem valahol "kelet" és "nyugat" szellemi metszéspontján létrejött, belsõ utakat elénk táró mû.
Lehet,h nem felel meg (nagyrészben) Kõrösi Csoma életének. Lehet,h õ annak idején teljesen másként tapasztalta meg a saját utazását. Viszont a mára kialakult szellemisége, majd az európai keresõ ember motívuma, a mese szerepe, végül a "keleti" - pontosabban a buddhista életfelfogás és szemlélõdés: mindezek adják a mozgókép fõ gerincét. Törõcsik Mari ízes mesemondása a fenti tényezõkbõl is ered, meg még sok mást mindent feltár.
Tulajdonképpen az egész mû egyfajta szemlélõdés. Mégpedig egészen a legmélyebb létstruktúrákig.

Sokat és sokáig lehetne írni róla. Meg gondolni. De leginkább intuitív módon megélni a moziélményt. Számomra ott van a (nekem) legjobb magyar filmek között (pl. a Szindbád és a Kárhozat mellett).

Úgy tudom,h a DVD készülõben van :-) Vagy már meg is jelent?
csabus 2007 jan. 30. - 20:54:54
Szerintem meg ezzel a hozzászólással magadat minõsítetted, nem a filmet...
marmyk 2006 okt. 10. - 09:31:07
Hát hülyeséget nem szeretnék írni, de nem találtam az oldalt ahol olvastam. De úgy rémlik valahol írták, hogy amikor a mozi forgalmazásról alá írták a szerzõdést a DVD megjelenés is benne volt. És december környékére írták. Volt ott még valami arról is, hogy a Szaladják István Aranymadár címû rövid filmje is, megjelenik egy válogatás DVD-n. Ha mégsem, akkor kell Szemzõ Tibornak írni. :-D
Szani 2006 febr. 15. - 22:52:50
Egész jó film, bár én még csak koncerten láttam belõle részeket. Az 5-ös volt. Szemzõ Tibor végre kapott érte elismerést is - nagyon helyes. Elég kevesen vannak a koncertjein, pedig valami egészen elképesztõ módon felkészült. Tessék járni a koncertjeire, nagyon nagy zenész, és amit vetít, az sem utolsó.

A hivatalos oldal - elég korrekt:

<a target=blank href="http://www.csomafilm.hu/" title="http://www.csomafilm.hu/">www.csomafilm.hu</a>

Ez pedig az imdb link:

<a target=blank href="http://www.imdb.com/title/tt0407702/" title="http://www.imdb.com/title/tt0407702/">www.imdb.com</a>

Én különben nagyon örülök, hogy ilyen jó filmeket is készülnek állami támogatással - bár gondolom az volt a legkevesebb... Bár nekem különben nem Frankó az, ami Koltaynak. És hogy az õ hülyeségeit válogatás nélkül támogatják. Megjegyzem, azokat válogatva sem kellene!