Az elnyomás földjén

Bakancslistához adom
Le temps des aveux
francia-belga-kambodzsai filmdráma, 86 perc, 2014

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

Francois Bizot, francia etnológus Kambodzsában a buddhizmust tanulmányozta, amikor a Vörös Khmer katonái foglyul ejtették, és az amerikaiaknak való kémkedéssel vádolták. Sosem tett vallomást, mert nem volt bűnös. Azt hitte, rá is kivégzés vár, mint a letartóztatottak ezreire, ám három hónap múlva vallatója, Douch közbenjárásával szabadon engedték. Évek múltával útjaik ismét keresztezték egymást, amikor Douch nemzetközi bíróság elé került emberiség ellen elkövetett bűntény miatt, s Bizot-t a védelem tanújaként idézték meg. Francois Bizot könyvében idézi fel emlékeit, s különös kapcsolatát a vallatójával.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
pihes 2015 dec. 29. - 15:13:43 5/10
Született már ilyen történet is sok, ez csak, +1 volt.
Nem marad emlékezetes sem...
pneklara 2015 dec. 08. - 13:30:39
Gyakori filmtéma, hogy a háborús ellenfelek 2 tagja különleges emberi kapcsolatba kerül egymással. Például a zene szeretete összekapcsolja õket, bár a világról teljesen más nézeteket vallanak.
Ebben a filmben a vörös khmer fogva tartó tiszt valamiért szimpatizál a francia tudóssal, s próbálja elviselhetõbbé tenni számára a embertelen bánásmódot, sõt az életét is megmenti. Képes-e megbocsájtani késõbb a régész-történész, és megérti-e, hogy a tiszt parancs alapján dolgozik, köti a pártfegyelem? Lehet-e embernek tekinteni, aki árulóknak kikiáltott emberek ezreit küldi halálba? Lehet-e szétválasztani a magánembert és a politikust egy személyiségben?

A film érdekességét nyilván az adja, hogy megtörtént eseményeken alapul.