Az utolsó blues

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar játékfilm, 96 perc, 2001

Értékelés:

51 szavazatból
Szerinted?

Az utolsó blues egyetlen nap alatt játszódik. Azon a napon, amikor a harmincöt éves Andris élete jóvátehetetlenül kisiklik. A látszat idilli: Andris boldog családi életet él Judittal, tanárnő feleségével és nyolc éves kisfiúkkal, Danival. Legjobb barátja, Zoli egyben üzlettársa is, ketten együtt négy virágzó péküzlet tulajdonosai Budapesten. Irigylésre méltó kirakat... Ám a háttérben időzített bomba ketyeg. Andrisnak évek óta szenvedélyes és áldott másik élete van. Helyszíne Lengyelország. Az év felét, üzleti utakra hivatkozva Beánál tölti Krakkóban. Bea fiatal szép nő, foglalkozására nézve templomi festő. Andris ebben az életben a város melletti kápolnában a Teremtést festi, érzékenyen és tehetségesen. Pesten talentumos üzletember, Krakkóban kiváló művész. Mintha két ember lakozna benne. Ráadásul Andris mindkét életével elégedett. És miután hibátlanul konspirál nem kényszerül választásra. Egészen eddig a napnak hajnaláig. Bea ugyanis terhes lett, a kapcsolat megérett a törvényesítésre.

Történetünk hajnalán Andris elindul a krakkói esküvőjére. Csak ő tudja, hogy ez képtelenség. Mégis: úgy szédül bele az események könyörtelen menetébe, mint a gyertya lángjába hulló bogár. Csodára vár. Ezen a hajnalon tehát Andris beül a kocsijába. Lesz, ami lesz. Aztán egyszer csak, mintha a családi múlt és a randevúra hívott végzet játszana vele, történik valami, amely alapjaiban forgatja meg a történetet. Az autóban elromlik a fék.
Bemutató dátuma: 2002. október 10. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • 26. Kairói Filmfesztivál

    2002
    Arany Piramis
  • 33. Magyar Filmszemle

    2002
    Legjobb operatőr: Seregi László

Hozzászólások

Szerinted?
Kuttyánszki 2023 dec. 01. - 23:04:00 Előzmény conyika
Valószínüleg arra vonatkozik, hogy nincs megállás, a férfi belekerült egy olyan helyzetbe, amelyből nem tud kiszállni.Legalábbis normális módon nem...
conyika 2023 dec. 01. - 01:08:06
Ez egy f@szság . Nem tudok megállni az autóval, mert nem jó a fék. Kiveszem üresbe és megáll. Autómatánál behúzom P-be és akkor is megáll. Ez egy értelmetlen baromság.
tóthlászló 2023 máj. 01. - 09:41:52
Egy sokak által ismert helyzet igen jó bemutatása, Kulka fantasztikus alakításával.
1/10
ligetiz51 2023 ápr. 07. - 18:16:06 1/10
Próbáltam végignézni az új Magyar Filmek TV csatornán film, de szenvedés volt. Borzasztóan hamis, szellemi-tartalmi zagyvaság volt szerintem, ...de aki akarja nézze.
10/10
lazulom 2017 dec. 14. - 09:14:03 10/10
Nagyon jó volt ...persze kicsit idegsített hogy a vége olyan határozatlan, sejtjük csak vagy kitaláljuk hogy mi is lett. De nem a megoldásokról szólt a film ahogy valaki mondta is egy párbeszédben...talán pont Kulka. Vannak dolgok amikre nincs megoldás. De a film végig fenntartotta az érdeklõdésem, és élveztem a szereplõk játékát, ez a Kulka tényleg zseniális. De Rudolf Peti filmbeli párja hogy került ebbe a színvonalba??? A Mama és Zsül bácsi mekkora alakítást nyomnak le... hatalmas! Ahogy tényleg mindenki jó volt. lehet hogy ezért élveztem annyira nem is a történet miatt.
7/10
StJust 2016 jún. 01. - 08:36:36 7/10
Kivételes színfolt a Magyar filmpalettán, mindig örülök, ha ilyen "rejtett" kincsekre találok. Jó a sztori, jó a gárda, jók a képek, Volt benne azért pár ,számomra logikailag nehezen megfejthetõ dolog, de bejött, hatásos film. Paudits karaktere szuper.
6/10
gimbiikeeh 2013 febr. 19. - 22:56:06 6/10
Alig értettem a filmet annyi szál futott egyszerre. De ahhoz képest hogy magyar, egész jól sikerült.

6/10
Checkers 2010 márc. 14. - 12:21:05
Na ezt inkább kihagyom.
Pünkösdi Kató 2009 okt. 25. - 00:51:48 Előzmény Pünkösdi Kató
Megnéztem. Többször nem fogom. Rettenetesen zavart, hogy a feliratot nem láttam rendesen, jó, üljek elõrébb. Akkor meg közel van a tv... A felét nem is olvastam, csak onnan olvastam, közelebb ültem:(, amikor a két nõ találkozott.
Nem tetszett Paudits jelenetet, vele nincs bajom, a szerepe nem tetszett, hogy õ most a bûntudat, az átok volt? A képgyûjteményt is hanyagolhatták volna... A végén a lányok festését is, olyan rombolásnak tûnt...
Jules bácsi szerepe is nagy nehezen esett le, a mama szerepe tetszett a legjabb. Méghogy medence, kastély? Jules kasélya, kicsi lak az út szélén. :))
Zavaros volt Andris elõélete is, vmi rablásról volt szó.
Hagyjuk ezt a filmet, ez sem tetszett. :( Még mindig a Zimmer Feri, azóta nem láttam ennél jobb, megközelítõ, fele annyira jó magyar filmet. Sajnálom, mert a színészeket kedvelem, de ezek szerint nem magyar filmben. Színházban? Talán ott. Mert a fõzõcskében sem. :(
Pünkösdi Kató 2009 okt. 23. - 21:32:49 Előzmény F_E_B
Én is megírom, hogy szoktam véletlenül leülni filmet nézni. Én filmezés alatt kötni:) szoktam. Szóval, vége a filmnek este, és még be szeretném fejezni a sort, a mintát, így ottragadok, ha épp nincs jobb dolgom. (Ugyanis, ha leteszem a kötõtûimet, akkor elfelejtem, hogy hanyadik sornál tartottam. Felírni minek, úgyis elhagyom a papírt.) Szóval, elkezdem nézni a köv-t, és ottragadok. Nálam sebaj, ha pont egy sorozatnak az x. részénél lépek be, pl. Szeretõk és titkok - kb. 3-4szer ismételték kb. 2 év alatt a 2 évadot, mindannyiszor megnéztem -, szóval így csípek el újabb kedvenc sorozatot, filmet.
Most én is nekirugaszkodok a filmnek, vegyes érzelmekkel, majd meglátjuk, végignézem-e. :))
9/10
erdling 2009 szept. 15. - 19:33:27 9/10
Elmondom az egyik elõfordulási formáját. Otthon fordul elõ. Jobbára késõ este, még inkább éjjel. Ha a tv be van kapcsolva. Megy valami, ami felkelti a figyelmed. Kicsit leülsz elé, hiszen, bár nem akarsz rá idõt szánni rá, félsz bevallani önmagadnak, hogy az évek alatt mennyire felületes lettél. És tessék, amit éppen látsz, furcsa, vonzó, talán mûvészi. Szokatlan. Aztán - már ha még eszedbe jut egyáltalán, mert lehet, hogy elvarázsolva bámulsz - legyintesz egyet, sutba dobod az esetlegesen megmaradt tennivalóidat, elnyúlsz a kanapén és kikapcsolódsz a közönséges mûsorok (és az élet) pusztaságából.
offtopic
F_E_B 2009 szept. 15. - 13:52:13 Előzmény erdling
Hogy kezd el az ember véletlenül nézni egy filmet?

Kicsit nem figyel oda, azt máris ott a baj?
9/10
erdling 2009 aug. 12. - 19:01:45 9/10
Én is véletlenül kezdtem nézni :)
megfogott, és nem is hagytam ott. nekem - több elõttem szólóval szemben - egyáltalán nem tûnik összevisszának vagy átgondolatlannak a forgatókönyv, legalábbis igy utólag belegondolva, a film nézése közben ez az érzés fel sem merült bennem... és furcsamód a leülését sem éreztem. miért is kellene végigrohannia egy cselekményáradatnak? legyen csak hullámzás, nincs azzal semmi gond.
összeszedve annyit akartam írni, hogy meglepett, váratlan fordulatokkal szórakoztatott, a színészi játék és a fényképezése is tetszett, jó kis film ez, bizony.
GrafUr 2009 aug. 12. - 10:51:13
Véletlenül kezdtem el nézni, de az elsõ 20 perc, nameg a színészgárda megfogott, és gondoltam megnézem. Hát.... Nem nagyon tudom hova tenni ezt a filmet.
Ahogy elõttem is írták, az eleje jó és pörgõs, de szerintem nem csak 20 percet tagadhatna le, hanem akár 40-et is. Van benne bõven olyan lépés (mint ahogy itt elõzõleg is elhangzott), ami a nézõ számára érthetetlen, és nem ért vele egyet. Az "átgondolatlan" szerintem elég jó kifejezés rá, már ami a forgatókönyvet illeti, ellenben kap cserébe jó színészeket, valamint szerintem még igényes képi világot, jó vágással. A végét már félálomban néztem, és azt a befejezést nem nagyon tudtam hova tenni...

A fentiek alapján inkjább csak a magyar filmekbe vakon szerelmeseknek ajánlanám, a többieknek nem fog tetszeni.
gabroca 2009 aug. 11. - 20:56:41 Előzmény F_E_B
Magyar filmekre alapvetõen jellemzõ az átgondolatlan forgatókönyv, bár az ötletek jók lennének. Egy igazi film minden perce le kell kösse a nézõt, nem lehet megelégedni egy jó félórával.
perry 2009 aug. 11. - 18:12:32 Előzmény mulao
Némi Shakespeare-val élve "Rosszkedvünk telét, York napsütése.." sem nagyon változtatja meg.
Vagy is mirõl szól a magyar film?
Fájdalmakról, vesztességekrõl, szenvedésekrõl,
sajnos ezekhez az életérzésekhez minden joguk meg van. Az ugyan más kérdés miért megy be a nézõ a moziba?
Lövöldözõs filmet nézni, romantikus úhh majd nem elsírtam magam filmet nézni, esetleg szembesülni a saját nyomorunkkal. Már pedig az tény, az utóbbival nem szívesen.
Ezen a ponton egyet értek a 4/5 s hsz. írójával
a film az 50. percben veszít lendületébõl és nyugodtan letagadhatna kb. 20 percet akkor egy feszes lüktetõ mozi lenne. Annak ellenére is, hogy a színészek tényleg jók , a hosszúság pedig csak dramaturgia kérdése.
Gárdos Péter igazán képben van a kis hazán embertípusainak ábrázolásában ebben a film kívánni valót nem hagy maga után.
Szóval egyedi, érdekes megközelítés a szabadság
jelképét jelentõ autó ami száguldhat a végtelen úton velünk, de lehet egyben ha úgy alakul börtönünk is.
mulao 2009 márc. 25. - 17:34:30
Régen láttam,s már nem annyira emlékszem a filmre,de arra emlékszem,hogy tetszett.Fullajtár Andit amúgyis kedvelem,s úgyrémlik,hogy jól játszott.Kulkára alakítására én már nem nagyon emlékszem,de kapott jelölést,mint legjobb magyar férfi alakítás,szóval biztos jó volt.Csak pár jelenetre emlékszem már,de úgyemlékszem,hogy jó film volt.És több színész van,akit kedvelk,szóval a színész választás is jó.
F_E_B 2008 dec. 29. - 08:58:36
A film elsõ negyed órája egész izgalmas. A kialakult helyzetbõl sok mindent ki lehetne hozni. Ennek ellenére a további részben nem történik semmi különös.
Dög unalom az egész. Nézzük Kulkát, ahogy ül egész nap az autóban.
A forgatókönyv annyira átgondolatlan...
Leginkább azon akadtam ki, hogy Juli a lengyel lány hívása után gondol egyet, s kisvártatva már repül is Krakkóba. Gyerekét rábízza egy emberre, akit akkor lát elõször.
Sajnálom a rá pazarolt idõt
boystoman 2008 okt. 15. - 19:21:43
Ez elmeháborodottaknak kitalált teljesen ócska,szégyenteljes próbálkozás,a filmkészítés meggyalázása!