Az utolsó nyáron...

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar játékfilm, 85 perc, 1991

Értékelés:

38 szavazatból
Szerinted?

A "nagy generáció" 1989 kora őszén születésnapi bulit tart Horváth Imre balatonvidéki nyaralójában. A történelmi változásokkal szemben tanácstalanok, a nyolcvanas években kialakított egzisztenciájuk biztonságának tudatában élnek, és Imrétől várják, hogy politikailag befolyásos szerepet vállaljon. Imre közülük a legzavarodottabb, főként legjobb barátjának a lányához fűződő, csak látszólag lezárt kapcsolata miatt. A szokásosan kiábrándító hajnali percekben Rita bejelenti, hogy gyereket vár Imrétől. A férfi gyáva szembenézni a következményekkel. Zsófi dönt: elhagyja férjét. Rita egyetemista barátjának kérdése - hová megyünk? - megválaszolatlan marad.

Stáblista:

Szereplők

Horváth Imre
Zsófi, Horváth felesége
Vámos Béla
Vámosné
Rita, Vámos lánya
Vértes Kálmán

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
bioscoopfan 2021 ápr. 15. - 11:23:09 Előzmény bioscoopfan
Ma este is megy.
k11zoltan 2021 jan. 16. - 11:24:25
Nem volt nagy film, de volt pár jó megjegyzés benne. (Ki fogja megint feltalálni a tüzet?)

Tudja valaki melyik faluban forgatták?
7/10
luci87 2021 jan. 14. - 17:54:37 7/10
Furcsamod kimaradt eddog ez a film nekem.Alföldit meg se ismertem eloszor!Fajdalmas ,szovevenyes haveri kor,megrazo vegkifejletttel,ami folytatasert kialt!
Spoiler lehet.
Szamomra kicsit undorito, a baratok hogy atvagjak a ferjeiket ,felesegeiket!Safar Aniko itt is hozza a formajat...Kivancsi lennek,megtartja e a babat Rita,a srac kitart e mellette? Mi lesz a tovabbi sorsa a barati hazaspar tagjainak,egyuttaradnak?

Nekem tetszett,erdekes volt latni 90 kornyeket,ami nekem mintha nem is volt oly reg,de azert megiscsak 30 eve volt...
h.bozsi 2017 dec. 02. - 10:22:17
Nem vette fel valaki? Nagyon megnézném. Köszönöm.
2/10
Ktesibios 2017 nov. 30. - 08:19:55 2/10
Ez borzasztó gyenge film! Minden elemében, de leginkább a történetében. Érdektelen, élettelen, erõltetett sztori, tele dramaturgiai hibákkal. A színészvezetés is nulla, az egymondatos mellékszerepek tömege meg vicces. Kár volt a filmszalagért.
tollas 2016 márc. 18. - 02:17:24
Nem rossz hogy készültek ilyen filmek, valamicske korhangulat legalább dokumentálva lett. Persze a Cserhalmi által megformált figura teátrális gesztusai ezt nem segítik elõ, a gyerektelenség keserûségének sincs köze a rendszerváltás keserûségéhez, így aztán a megcsömörlés igazi oka nincs nagyon alátámasztva. A felbukkanó dühödt parasztok még azt is gondolhatják: ezeknek jódolgukban ment el az eszük.
bioscoopfan 2016 márc. 17. - 19:29:00 Előzmény neverjr
Ma este 23.50h-kor megy a Duna tévén.
Brekusz2000 2010 aug. 10. - 16:10:41
Arról pedig, hogy a munkás hogyan szívott, mindenkinek ajánlom Vitézy László Vörös föld címû munkáját. http://www.port.hu/voros_fold/pls/fi/films.film_page?i_film_id=9461
feketevipera 2009 márc. 12. - 21:58:09
Hát bennem nem hagyott maradandó nyomot ez a film. Valahogyan hiányérzetem volt, amikor befejeztem a megtekintését. Szerintem hiányzott belõle az igazi drámaiság, és ezt helyenként a ripacsságba hajló színészettel akarták pótolni. A másik negatívuma a filmnek a politikai/társadalmi kérdések megtárgyalásakor megjelenõ didaktikus hangnem. Néha már annyira szájbarágósan igyekeztek elõadni a dolgokat, hogy az embernek óhatatlanul is eszébe jut, hogy ilyesmit egy hétköznapi beszélgetés során nem mondanak. Persze maga az alapötlet nem lett volna rossz, mert hát ez nyilvánvalóan a nagy keresések idõszaka volt, nekem csak a film hangulatával, elõadásmódjával van bajom. Pedig ott van az a sok nagyszerû színész, de hiába. A történetet még õk sem tudták megmenteni. Egy közepest érdemel, ennyi.
neverjr 2008 márc. 14. - 13:05:19
Nem rögzítette valaki véletlenül? Szívesen megnézném...
efes 2008 febr. 13. - 14:38:30
de ez az alacsony életminõség sem rosszabb, mint jani bácsi rezsimje alatt.
efes 2008 febr. 13. - 14:37:04
nincs kedvünk.

én ezt nagyon jól tudom, nem is mondtam mást... a prolik is szívnak, meg mindenki, a parasztok, meg az értelmiség (lásd. könyvtáros, vidéki tanár, tanító, osztályos orvos vidéken, stb) is. nem élnek õk sem luxusban, de azt hazugságnak tartom, hogy tömegek éheznek ma magyaroszágon. aki éhezni akar, az éhezik, nagyjából. az MÁS KÉRDÉS, hogy tömegek élnek alacsony életminõségben. de nem éheznek!
perry 2008 febr. 13. - 13:07:59
Szép is lenne ha ez ennyire fekete-fehér lenne.
Az tény , hogy a munkaerõ piacon is megindult a "kvalifikáció", magyarul aki nem elég jó az bizony nem is igazán kap munkát. Így aztán egy csomó kisember van aki nem alkotó de szívesen szorgoskodna a munkahelyeken vsizont nincs rá kereslet. A szocializmusból való "áthajózás" vesztesei pontosan a melósok, vagy írhatnám kedvenc polgári kifejezéssel prolik akik kb. most
50 évesek és a kutyának sem kellenek. Nincs tudásuk és érzékük sem a vállalkozásokhoz, így aztán mint kényszer vállalkozók sorra becsõdölnek.
Akkor még tényleg nem tettünk említést a vidék problémáiról és a kisebbségi tömegek társadalmi helyzetérõl.
A film értelmiségi szemszögbõl vizsgálja a problémákat. Ma már szembesülhetünk , hogy mi volt belõlük idealista, vagy mi az amin ma már csak mosolyogni tudunk, ha van rá kedvünk.
efes 2008 febr. 12. - 21:38:21
nem mondtam én se mást, csak annyit, hogy aki dolgozik, az megél. ebbõl logikusan következik, hogy aki nem dolgozik, az nem él meg. az már nem logikus, de szokásos, hogy panaszkodni mindenkinek megy. az a legkönnyebb ugyanis.

érdekes volt látni ebben a filmben (csengey dénes, az hajdani mdf csillagszemû vátesze, nyugodjon békében, írta a forgatókönyvet)a rendszerváltó értelmiség karikatúráját a káli-medence mûvészgettójának megteremtése közepette. úgy érzem, hiteles és pontos karikatúra volt ez, így majd 20 év távlatából.
demshock 2008 febr. 12. - 19:56:00
az meg a másik, hogy akik tényleg nagy ****-ban vanak, el se tudtak menni tüntetni és sokkal többen vannak, mint akik el tudtak. Gondolj bele, hogy minden a mezõgazdaságra épült és van, aki máshoz nem is ért. Na õk nem annyian vannak, mint akik tüntettek, elhiheted.
demshock 2008 febr. 12. - 19:53:46
Ilyet is csak az mond, akinek még nem kellett azt hallania, hogy "nincs". Jobb, ha tõlem tudod, hogy vannak szegények és sokan nem önhibájukból, akár prolinak hívjuk õket, akár sem.
efes 2008 febr. 12. - 19:14:37
gyárak ma már alig vannak, tehát egyszerû proli munkások sincsenek. a mezõgazdaságban dolgozó parasztság nyomoráról meg elég annyi, hogy amikor feljöttek pestre a traktoraikkal tüntetni, a fél város odajárt megcsodálni a 30-40 milliós szupertraktorokat. lamborghinik, john deerek stb. aki dolgozik, az megél, maradjunk ennyiben.
szilard7197 2008 febr. 12. - 08:57:54
Szerintem,a vállalkozói,értelmiségi réteg úgy-ahogy elvan rendszerváltás óta,de az egyszerû proli munkások,föld nélküli parasztok nyomorognak.Õk rosszabbul élnek,mint elõtte.Sajnos ez látható.
Ez nem Nyugat-Európa,ahol az alsó melós, legnagyobb néprétegnek is tudnak adni.
Dániában,Norvégiában,Svédországban,Svájcban...a melós keresetek és a mérnökök keresete között nincs nagy különbség.A parkolókban nehéz lenne megmondani,hogy ez kinek a mercije,a fõnöké vagy a dolgozóé.
A mi társadalmunkat persze hiba lenne összevetni fejlett tõkés országokkal,mert a miénk fejlõdõ.Ugye?,de merre?...
perry 2008 febr. 12. - 06:47:44
Talán az elsõ film a rendszerváltásról, bár ebben nem vagyok biztos. A moziban fogalmazódnak meg azok a vágyak, félelmek és álmok melyekkel a "szép új világot" várják az emberek 1989-ben.
Azt pedig csak mi tudjuk igazán , hogy mi lett belõle.....