Csinszka

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 95 perc, 1987

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

A tévéfilm Ady Endre egykori múzsájáról és feleségéről, Csinszkáról szól. Az asszony életének hiteles részleteibe levelezésein és naplóján keresztül tekinthetünk be.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Nótárius 2019 jan. 30. - 01:19:50 10/10
Hogy a legfontosabbal kezdjem: Csinszkaként magába feledkeztetően átlényegült volt Nagy-Kálózy Eszter (főiskolai hallgató!) alakítása! Jordán Tamás is teljesen karakter-azonossá vált Ady-val, de csak felvezetés-szerűen szűkre szabott lehetőséget kapott ennek kibontására. Külön elismerést érdemlő a film igényesen szép, korhiteles érzetű képi világa és zenei háttere. Időnként átvezetés-hiányos, nagy ugrásokkal "kipipálva" haladt a történet, ezért többször volt olyan érzésem, hogy a cselekvény követhetőségéhez eléggé olvasottnak kellett lenni Csinszka életrajzában. E tekintetben, szerintem nem sok esélye volt a behatóbb előzetes ismeretekkel nem bíró nézőnek. Talán ebből is következően sokmindent felidéző kulturális élmény volt látnom e filmet, és ekként inspiráltan jó lesz utána-olvasnom!
offtopic
adamnagysweetmovie 2014 jún. 24. - 20:20:57
Magnóra, magyar!
pneklara 2013 ápr. 26. - 07:55:42
Valóban nagy színésznõ ez a törékeny kis nõ. Hiteles Karády Katalinként is, és Csinszkaként is - amennyire Csinszka alakja, szerepe, személyisége ismert az átlagember számára.
Azon gondolkodtam, használ-e egy költõ megítélésének, hogy ilyen bulvárszerû témával azt az oldalát mutatják be, amirõl érintõlegesen beszéltek mindig. De ez a film nem Adyról szólt, hanem Csinszkáról.
Azért szeretem az életrajzi filmeket, mert utána mindig elolvasok egy életrajzi irodalmat is. Eddig le sem emeltem a polcról Vezér Erzsébet Ady munkáját, de most már van motiváció hozzá.
És talán kiderül, ki volt István a valóságban, itt a szereplõk között sem említik meg.Talán csak egy költõjelölt?
Végül is jó film volt. És látható, hogy a lányok az internátusokban ugyanúgy rajongtak,mint a maiak, csak nem celebek,pop-énekesek , hanem írók és költõk iránt.
Viszont volt hiányosság a filmben: a zenei szekcióban. Ha már furulya játékot kellett betenni, legalább ne akkor vett volna levegõt a hangszerjátékot imitáló lány, mikor éppen szólt a zene. Ez illúzióromboló.
A másik, hogy az új évet köszöntõ percekben a különbözõ népek himnuszainak egymásra vetítése, a lányok éneklésével olyan hamis volt, mint a bûn. Erre nem maradt idõ? Vagy csupán életszerûséget akartak:)
10/10
tengdi 2008 nov. 17. - 00:37:44 10/10
Nagyon régen láttam a filmet, de rendkívül jónak tartottam, s azóta is szeretném megszerezni. Eszternél jobb Csinszkát nem is választhattak volna! Ez volt az elsõ szerep, amiben láttam, s azóta egyik kedvenc színésznõm lett. De a további szereposztás is kitûnõ, a film számomra nagyon hiteles, 20 év eletltével is semlékszem rá. Az alakítások mellett külön megfogott a "jelmez, a díszlet" nagyon nagyon profi munka! Gratulálok a stáb minden tagjának! Hol tudom megszerezni? Dia