Élet a háború idején

Bakancslistához adom
Life during Wartime
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai vígjáték, 93 perc, 2009

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

A középkorú Trish, aki elváltan él a börtönbüntetését töltő férjétől, Billtől, izgatottan veti bele magát egy új kapcsolatba Harvey-val, aki végre egy normális férfi az életében. Trish kiskamasz fia, Timmy épp a barmicvájára készül, amikor megtudja, hogy apja nem is halt meg, hanem pedofília miatt ítéltek el. Amikor Bill szabadul a börtönből, keresni kezdi a kapcsolatot gyerekeivel. Az ünnepre Trish húga, Joy is látogatóba érkezik Floridába, magára hagyva szintén perverz múltú férjét, Allant, és más pártfogoltjait a New Jersey-i büntetésvégrehajtási intézetekben. A lelepleződő titkok és a szégyenteljes múlt szembesíti a film szereplőit a felejtés és a megbocsájtás kérdéseivel.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2009
    Legjobb forgatókönyv: Todd Solondz
  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2009
    Arany Oroszlán jelölés: Todd Solondz

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Judga 2023 máj. 29. - 09:11:26 9/10 Előzmény olahmiki1959
Todd Solondz mindig azokat a részleteket feszegeti, ami nem szerepel a hírekben, és ha konkrétan nem érint, hajlamosak vagyunk felette elegánsan átsiklani. Ez a film A boldogságtól ordítani c. filmnek kvázi folytatása. Legalább is az ott kibontott téma utóéletét mutatja be.

Az előző filmben az idilli család fejéről - aki nagyon közeli, támogató kapcsolatban van a fiaival, különösen az akkor kiskamasz, az apa nevét viselő Billyvel - kiderül, hogy megerőszakolt két kisfiút, fia iskolatársait. A feleséget és Billyt sokkolja a bizonyosság. A fiú apja szájából ismeri meg a részleteket, és retteg, hogy esetleg örökli az apa természetét. A kisebbik gyerekkel, Timyvel senki nem foglalkozik, mert még nem értheti, mi történt. Az Élet a háború idejénben Billy már egyetemista, Timy pedig kiskamasz.

A film azt tárja fel részleteibe menően, hogy a szülők bűnei hogyan érintik a gyerekeiket. Lehet-e megbocsátani, lehet-e felejteni, lehet-e öncsalásban élni. Szükséges-e, hogy a felnőtt gyerekek egész élete e téma köré szövődjön. Mit kezdünk az apák (szülők, felmenők) bűneivel, és adott esetben mit mérünk az utódainkra. Ha belegondolok csak a XX. század bűneibe, akkor azt kell mondjam, mindnyájunkat személyében érint a téma. Szerintem ez is egy nagyon bátor film, fontos tudásba avat be, és bátorságot kíván a nézőtől is - valószínűleg ezért alulértékelt.
olahmiki1959 2013 aug. 04. - 17:07:19
Aki el tudja mondani, hogy a fel-felvillanó, mozaikszerû epizódokon túl mirõl is szólt, és mit akart mondani ez a film, annak hajlandó vagyok egy komolyabb összeget átutalni a bankszámlájára...
drProktor 2013 aug. 04. - 01:40:33
Elmenne akár a "Boldogságtól ordítani" folytatásának,
de az sokkal átütõbb volt, talán azért,
mert sokkal jobban rímelt az "Amerikai szépségre",
amelynek a parafrázisa volt.
drProktor 2013 aug. 04. - 01:36:50
Minden eddigi hozzászólóval teljesen egyetértek.
Valóban nem eléggé átütõ a film.
Nem helyeslem a "zsidó vonal" erõteljes hangsúlyozását.
Pláne, ilyen filmekre a mi hazai közönségünk nem érett.
opo 2013 aug. 04. - 00:28:31
Segítségül: kicsit hasonló, mint a bérmálás, vagyis éretten, nem csecsmõként,megerõsíteni a hitet, felnõtté válni, a Bar Mitzvah, a hagyományos zsidó felnõtté válási szertartás.
kisbogáncs 2013 aug. 03. - 22:45:06
mióta vígjáték ez a film?
stenmore 2013 aug. 03. - 22:17:11
"Timmy épp a barmicvájára készül," Az mi a csöcs a barmicva?
6/10
sipmester 2011 ápr. 02. - 15:16:26 6/10
csöppet bizonytalan film, megszokott todd solondz-os témák (perverzek, pedofilok, pszichológiailag instabilok, kertesházaik, zsidók), de nem eléggé átütõ.