Kelet-Nyugat

Bakancslistához adom
Est-Ouest
francia-spanyol-bolgár-orosz-ukrán romantikus dráma, 120 perc, 1999

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

1946 Június: Sztálin óriási propagandakampányt indít a nyugaton élő orosz emigránsok felé. Amnesztiát, szovjet útlevelet ígér nekik, valamint lehetőségeket a Szovjetunió háború utáni újjáépítésében. Hatására több tízezren kelnek útra. Alekszej Golovin, a Franciaországban élő orvos több disszidens társával úgy dönt, hogy visszatér szeretett szülőföldjére. Vele tart francia felesége, Marie, és kisfia Szerjózsa. Odesszába érkezve, már a kikötőben szembesülnek a szörnyű valósággal. Számos útitársukat kivégzik, a többit munkatáborba hurcolják. Alekszejt Kijevbe küldik üzemorvosnak. Új otthonukat öt másik családdal kell megosztaniuk. Hétköznapjaikat a nyomor, az intimitás teljes hiánya, a gyanakvás és állandó fenyegetettség jellemzi. Szerelmük ellenére a megpróbáltatások miatt fokozatosan elhidegülnek egymástól. Alekszej beáll a sorba, szép karriert kínálnak neki. Marie-t egyetlen szenvedély élteti, hogy visszanyerhesse szabadságát fiával.
Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2000
    Legjobb idegennyelvű film jelölés
  • Oscar-díj

    2000
    Legjobb idegennyelvű film jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
szerencsefia 2017 jan. 08. - 16:45:30
Ezer éve láttam, mégis belém égett szinte minden filmkockája. Személyes filmkedvenceim 10-es listáján bérelt helye van. A legtökéletesebb megfogalmazása annak, mire képes az igaz, önzetlen szerelem.
Cordelia 2015 nov. 19. - 21:09:57 Előzmény LajtaJ
nagyon szeretem ezt a filmet, köszönöm.
10/10
LajtaJ 2015 nov. 18. - 00:56:43 10/10 Előzmény ZOLIMAAR
Zoli barátunk segítségével sikerült elkészíteni a Kelet-Nyugat c. film magyar szinkronos változatát, amelyet a https://mega.nz/#!oYAngSja!0JiVwSF-8lfOjia-2LT3Nv-Mpnz7jJT5Jfhh2wybn3k linkrõl bárki letölthet, megnézhet.

Ennek a szinkronizált változatnak az elkészítéséhez ismét nagyon alaposan és többször is végig kellett néznem a filmet és újra nagyon beleszerettem.

Egy gyönyörû és tökéletes alkotásnak tartok. Még azt a merész állítást is megkockáztatom, hogy besoroljam a világ 10 legjobb filmje közé.

A történet teljesen tökéletes, látszik, hogy a forgatókönyv írója átélte, ismeri a Szovjetunió világát. A színészek játékai egyszerûen kiválóak, a fényképezés, az operatõri munka lenyûgözõ.

Külön kitérnék a film zenéjére (szerzõ Patrick Doyle), azon belül is a film végén hallható orosz férfikórus énekére. Egyszerûen csodálatos!

Ha nagyon erõsen gondolkodokom, akkor is csupán egyetlen apró történetbeli nagyvonalúságot tudnék felfedezni a filmben, de ez már valóban csak egy szõrszálhasogatás a részemrõl. A fõhõsök szállodából történõ menekülése során vélelmezek egy apró logikai elnagyolást (valószínûleg nem akarták túllépni az elviselhetõség szempontjából kritikusnak tekinthetõ két órás filmhoszt.) Konkrétan ha a szálloda portáján folyamatosan ott ültek a bõrruhás KGB ügynökök, korlátozva a szovjet túristák szabad mozgását, akkor ugyan miként lehetett tárva-nyitva, õrizetlenül hagyni a szálloda hátsó ajtaját, amelyen keresztül egyszerûen kisétálhattak az utcára?

Ez az apró elnagyolás viszont egyáltalán nem von le semmit sem a film értékébõl, továbbra is csupán a legnagyobb rajongás hangján tudok beszélni róla.

Egyszerûen kihagyhatatlan alapmû!!!
10/10
ZOLIMAAR 2014 jan. 05. - 14:20:30 10/10
Tisztelt Kelet-Nyugat rajongók!
Néhány éve keresem ezt a filmet, különbözõ keresõkkel, de nem bukkantam érdemi nyomára. Az igazság az, hogy VHS kazettán meg van, de az elsõ 5 perce csak hangban élvezhetõ, a kép törött (ezért kerestem!). Az Ogyesszába érkezett hajó leszállási szakaszától már nézhetõ, majd átvált egészen jó minõségbe. A felvétel a M2 mûsorából készült magyar szinkronnal. Meg próbálom így digitalizálni és ha valakit érdekel szívesen bocsátom rendelkezésre. Az elsõ öt perc kijavítására nincs valakinek megvalósítható ötlete? Ebben az évben idõszerû lenne ismételten bemutatni. Üdv és Béke!
10/10
Mózsi bá 2013 szept. 20. - 16:28:32 10/10 Előzmény LajtaJ
Az elcsúszott feliratot egy megfelõ programmal körülbelül harminc másodperc újraidõzíteni. Az általad úgynevezett egyes elemek nincsenek sehová sem bekódolva, egyszerû idõzítés az egész. A film pedig kiemelkedõ, nem csodálom, hogy felkutattad. Legyen szép napod :D
10/10
LajtaJ 2013 márc. 11. - 02:03:49 10/10
Sikerült letöltenem a filmet, de sajnos nem a szinkronizát változatot (a Duna TV annak idején szinkronizálva adta).
A neten a filmhez található magyar nyelvû aláírható szöveg (subtitle) nem túl jó, mert nem pontosan vannak az egyes elemek bekódolva, ami a filmet nézve eléggé zavaró (nem akkor jelenok meg a szöveg, amikor a szereplõ azt mondta, hanem csak kb. 2 másodpercel késõbb). Szerencsére a netn megtalálható z angol nyelvû subtitle sile is, amelyben viszonylag jók az idõ adatok. Így a két file-t (angol és magyar) egymás mellé téve, nagy és fáradtságos munka révén ugyan, de lehetett szerkeszteni egy jó magyar subtitle file-t.

Ezt a jó magyar szöveg file-t hozzáillesztve a filmhez, majd ezeket a DVD-Flick segítségével DVD-re kiírva már egy jó és az asztali DVD lejátszón, TV készüléken is jól élvezhetõ filmet kaptam.

Ettõl függetlenól jó lenne a TV-bõl felvenni az annak idején lejátszott szinkronizált változatot.

Azáltal, hogy egy jó minõségû magyar szöveg file-t nyerjek, mondatról-mondatra végig kellett mennem az egész filmen, így minden egyes jelenetén volt alkalmam elgondolkoznom. Ennek smeretében ismét meg kell állapítanom, hogy egy abszolút 10-es kategóriájú, nagyszerû filmrõl van szó. A színészek játékai egyszerûen fantasztikus, a beállítások tökéletesek.

Ez a film mindenképpen beletartozik a kihagyhatatlan filmek közé, amely nélkül jóval nehezebben érthetjük meg a XX. század európai eseményeit.

Egyszerûen alapmû!!!
10/10
LajtaJ 2013 jan. 09. - 16:41:36 10/10
Nagyon jó film, kár, hogy régen adták már bármelyik csatornán is (a Dunán ment több évvel ezelõtt).
Nincs meg valakinek, vagy valamilyen elérhetõségi címmel nem tudna kisegíteni?
Köszönettel!
Cordelia 2010 szept. 24. - 13:17:08 Előzmény zsorzsika
egyik kedvenc filmem. Mensikov nélkül nem lett volna ennyire jó. Többször láttam. Amikor elõször néztem, azért úgy éreztem, hogy Mensikov karaktere a családja érdekében megpróbál beilleszkedni, és a szomszédnõvel is azért szûri össze a levet, hogy megvédje a családját. Kár, hogy a valódi oka a pálfordulásnak csak a szokásos házastársi elhidegülés volt. Ami, persze érthetõ, a politikai körülmények és a kulturális különbségek miatt.
10/10
zsorzsika 2008 dec. 04. - 08:18:50 10/10
Izgalmas, és nagyon "ütõs" film. Nem kedveled meg tõle a kommunista diktatúrát!