Kívül tágasabb

Bakancslistához adom
Don't Come Knocking
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német-amerikai filmdráma, 122 perc, 2005

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

A jobb napokat is megélt Howard Spence (Sam Shepard) fiatalon western filmek sztárjaként élte életét, most, 60 évesen drogokkal, alkohollal és könnyűvérű, fiatal lányok szerelmével táplálja lankadó életkedvét, hogy elmeneküljön a fájdalmas valóság elől: már csak ócska kis mellékszerepek maradtak számára. Kiábrándultságától vezérelve, filmbéli lova hátán meglép egy éppen folyamatban lévő forgatásról ellehetetlenítve ezzel kollégái munkáját. Távollétében azonban a káosz egyre csak növekszik, rendezetlen biztosítási ügyei miatt még egy magándetektív (Tim Roth) is nyomoz utána. Útja a nevadai Elko városába vezet, 80 éves édesanyjához (Eva Marie Saint), aki nagy szeretettel de még mindig kisfiúként bánik az idegösszeroppanás határán lévő fiával. Howard megtudja édesanyjától, hogy húsz évvel ezelőtt egy fiatal nő érdeklődött holléte felől, aki valószínűleg azért próbálta vele felvenni a kapcsolatot, mert teherbe esett tőle. A férfi teljesen megdöbben attól a feltételezéstől, hogy él valahol egy felnőtt gyermeke. Elindul a huszonöt évvel ezelőtti film forgatási helyszínére; a Montana-ban lévő Butte városába, ahol filmes karrierje kezdődött, és ahol megismerkedett Doreennel (Jessica Lange), aki azóta is egy kopott kis kávézó pincérnője. Kiderül, hogy Doreennek van egy húsz év körüli fia Earl (Gabriel Mann). Howard és Earl találkozása durva és felkavaró. A fiú teljesen elutasítja eddig ismeretlen apja közeledését, aki húsz év múltán lép be az életébe. A balszerencsés találkozástól elszomorodva Howard ismét arra az elhatározásra jut, hogy tovább kellene lépnie, ám a semmiből hirtelen egy fiatal lány tűnik fel; Sky (Sarah Polley) kinek felbukkanása új fordulatokat vesz.
Bemutató dátuma: 2005. november 17. Forgalmazó: Best Hollywood

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
kgyuri0 2009 aug. 25. - 01:08:29 7/10
Valamikor láttam az angyalos filmjét,(Berlin felett az ég(?))
Csak arra emlékszem, nem tetszett, taknyolódó szirupos szépelgésnek tartottam. Jó egy speciális „aromájú” sziruppal.
Aztán az Alice a városokban(?), és legutóbb az Amerikai barát egészen meglepett. Izléses volt és érdekes, kevés és hiteles érzelemmmel.
Ez a mostani darab aztán megint megértette velem, miért is nem szeretem WimWenderst.

Ez az apa-problematika túl lett dimenzionálva. Az emberek nem kezdenek el tombolni, ha megjön az apjuk, legyen bár milyen hosszan is távol. Fére étrtés ne essék, persze, hogy az apának igen fontos a szerepe az egyéni emberré válásban, s persze, hogy egy ideális világban, ahol egyéb baj nincs, a tiszta biológiai alapú indulatok ilyen gyönyörûn manifesztálódnának, a helyzet viszont az, hogy ez a világ nem ideális, így viselkedõ jellemek nem fordulnak elõ, hiteltelen! Még leginkább az elhagyott gyerekét egyedül fölnevelõ nõ tobzódó fölháborodását tudom megérteni. Érzékeltetni kellet volna, hogy a fiú dilije az anyától származik. Az anyja urnájával machináló lány alakja kidolgozatlan s zavaros, õ is a gyereke lett volna hõsünknek? S mit akart tkp? S fõleg, mit akart a figurával WW?
8/10
euTanázia 2009 aug. 22. - 14:33:56 8/10
Szép képek jó zenével.
Egy férfi, aki mögött harminc év vándorlása és megannyi elhagyott nõ van, visszamenekül az egyetlen biztos helyre, az anyához erõt gyûjteni.
Megfáradt, magányos és életunt, a célok már rég elmaradtak mellõle.
Az idõ lelassult, szinte áll körülötte, majd a hírre mozdul, él valahol egy gyermeke is.
Anya - fiú kapcsolatok láncolódnak egymásba, távolságok méretnek meg.
Vajon fel lehet-e venni rég elhullatott fonalat és új életet szõni belõle? Találhatni-e hangot apának a fiúval szónak értésére?
Olvasatomban a film erre igen-nem válasszal szolgál, azonos realitással, a lehetett volna esélyét megtestesítve az urnát ölelõ lány alakjában.
A történet komótos hömpölygése idõt engedett a nézõ egyéni gondolatainak.
1/10
Parafrázis 2009 aug. 21. - 22:54:22 1/10 Előzmény sonka
Az IMDb-s átlag (6.7) jóval közelebb jár az igazsághoz...
Sõt, még az is inkább csak Wenders és Lange neve miatt "ilyen magas". Aki csak azért nézné meg, mert ez egy Wenders film, az csalódni fog. Ahhoz képest ez "nagyon" gyenge. Pontosan ezer Forintot ér, ha annyit gond nélkül kiadsz egy dvd-ért. Ha nem, akkor meg kell gyõznöd magad, hogy ez nem is rossz film. Sõt...
9/10
sonka 2008 nov. 29. - 23:05:29 9/10
Néhány ponton talán vontatott a film. Amúgy szinte tökéletes.
Obránszky Ármin 2008 jan. 14. - 18:24:06 Előzmény Lottibaba
Szerintem bemutatkozása rendezõként igencsak jól sikerült. Színvonalas, igényes, elegáns film az Egyre távolabb. 10 rendezõbõl 9 ebbõl az alapanyagból giccses, hatásvadász darabot hozott volna össze, de Polley ezt sikeresen elkerüli. Az egyetlen, amit hiányoltam a filmbõl az a rendezõ játéka volt. :-)
A DVDt meg majd igyekszem beszerezni egy ezresért simán megéri.
neutroman 2008 jan. 12. - 16:01:10
ha kedveled sarah polley-t, és wenders meg jarmusch is bejön akkor hal hartley is fog tetszeni. szóval nézd meg a no such thing-et ;)
http://www.imdb.com/title/tt0248190/
Dorkateo 2008 jan. 12. - 15:05:51
Sarah Polley minden filmjét megnézem, még a Váratlan utazást is érdemes volt.
A film eleje nekem is nyögvenyelõs volt, csak a második felére lett érdekes, de akkor már nagyon kellemes volt a hangulat.
10/10
Lottibaba 2008 jan. 12. - 13:19:13 10/10
Igen, valószínûleg a hangulat hasonlósága miatt soroltam oda, bocs mindenkitõl.
Az eredeti hang persze, hogy sokkal jobb, lehet is kapni a filmet dvd-n, egy ezresért vettem, röhejes, a fel nem ismert zseniket lehet legolcsóbban megkapni...
Akit érdekel Sarah Polley több filmje, nekem tetszett Az élet nélkülem és A szavak titkos élete is. De most rendezett egy saját filmet az Alzheimer-kórról, érdekes, a címe Away from her.
Obránszky Ármin 2008 jan. 12. - 13:02:39
Azért Jarmusch és Wenders között van némi kötõdés és szerencsére a filmhez is volt szerencsém, szóval nem okozott törést a fejlõdésemben. :-)
Amúgy a filmmel kapcsolatban meglehetõsen vegyesek a benyomásaim, de összességében örülök neki, h megnéztem. A film második fele szerintem összehasonlíthatatlanul jobbra sikeredett, mint az elsõ, amit néha erõtlennek éreztem. Bár az is lehet, h addigra sikerült igazán ráhangolódnom a filmre. Azért az jelent valamit, h még néztem volna tovább is. :-)
A színészek játékára valóban nem lehet panasz -ellenben a szinkronra annál inkább, minõsíthetetlen, borzalmas-, fõleg az elbûvölõ Sarah Polley és a még mindig gyönyörû Jessica Lange produkciója volt véleményem szerint kiemelkedõ, de megeshet, h Shepardét is annak tartanám, ha Reviczky nem szinkronizálja ennyire ripacs módjára -minden tiszteletem az övé, általában jól szokta megoldani a feladatát, de ez most kritikán aluli volt.
Nagyon szívesen megnézném eredeti nyelven is.
neutroman 2008 jan. 12. - 01:16:59 Előzmény Lottibaba
bár lehet hogy nem úgy értetted de az éjszaka a földön nem wenders film
kisGabi 2008 jan. 11. - 21:31:37
Érdekes film volt. A zenéje tényleg nagyon klassz. A zenén kívül különösen a színek tetszettek és a fõszereplõ alakítása. Jessica Lange ugyanolyan volt, mint mindig. Jellegzetesen Jessica Lange-es.
10/10
Lottibaba 2008 jan. 11. - 20:28:40 10/10 Előzmény Obránszky Ármin
Szerintem állati jó film, imádom. A zenéje különösen, meg a szereplõk...
Ha még nem láttad a Párizs, Texas -t, azt is érdemes megnézni, meg az Éjszaka a Földön is jó.
Obránszky Ármin 2007 dec. 31. - 15:56:55
Remélem, épp itthon leszek 11-én és meg tudom nézni! Wenderstõl eddig a Berlin felett az ég címû klasszikust és a Millió dolláros hotelt láttam, örülök, h ez a lista bõvülni fog.
Elõbbit nem a legjobb pillanatban sikerült megnéznem, de még most is elevenen élnek bennem képsorok(pl. a Nick Cave koncert), gondolatok a filmbõl. Újra kellene néznem. A másikat azt hiszem ezzel szemben pont jókor láttam, mert annak ellenére elnyerte a tetszésemet, h nem voltam mindennel megelégedve, amit láttam. Egyébként amiatt néztem meg, h Bono írta a dalok komoly hányadát, valamint azért egy Lou Reed és Beatles (I am the Walrus a kedvencem tõlük úgyis) szám is felcsendül. A hangulat megteremtésével sem volt komoly gond, de ezzel együtt sem egy kimagasló alkondtás.
Kiváncsian várom a harmadik Wenders filmemet. :-)