Mao's Last Dancer

Bakancslistához adom
ausztrál filmdráma, 117 perc, 2009

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Szereplők

Charles Foster
Ben Stevenson
Elizabeth Mackey
szövetségi bíró

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Szabó Gréta 2019 márc. 23. - 15:42:46 Előzmény Corpse Bride
Hol tudnám megnézni a filmet?
10/10
Corpse Bride 2014 jan. 08. - 09:07:33 10/10
A tartalom: Li Cunxin egy szegény 7 gyermekes kínai családban tagjaként élte a falusiak megszokott életét. 1968-ban 7 éves korában kiválasztották a Mao Asszony Pekingi Tánc Akadémián való képzésre. Így 11 éves korától napi 16 óra kemény tréningen kellett részt vennie aminek eredményeképpen az egyik legjobb kínai táncossá vált.
18 éves korában engedélyt kapott a Kínai Kommunista Párttól arra, hogy a texasi Houston Ballet táncosaként továbbképezze magát és fellépjen az amerikai tánckarral. Li az egyik elsõ kínai cserediákként érkezett az Egyesült Államokba.
Két évvel késõbb a Kommunista Párt elrendelte, hogy vissza kell térnie hazájába. Bár szóló táncosi szerzõdést ajánlottak fel neki Houstonban, és Elizabeth nevû barátnõje is az USA-hoz kötötte, ekkor már kezdte másként értékelni viszonyát Kínához és annak kommunista vezetõségéhez. Nagyon nehéz döntés elé került, amely mind az õ tánc karrierjét, magánéletét és szerelmi viszonyát, valamint a Kínában élõ családját is erõsen érintette. Kevesen láthatták elõre, hogy mindez milyen drámai eseményekhez, sõt akár komoly diplomáciai bonyodalmakhoz is vezethet. A döntést kizárólag Li Cunxin hozhatta meg, amely a saját és sok más ember életét is alapvetõen megváltoztatta.

A film egyszerûen fantasztikus. Két nagyon eltérõ világ találkozik benne, amelyet viszont átölel a balett és az azt szeretõk népes tábora. Csodás a látvány, nehéz ezután bárkinek is elfordulnia a balettól, aki netán eddig nem rajongott érte. Az emberi drámák pedig elkerülhetetlenek, ez adja a film igazi értelmét. A fõszereplõ Chi Cao valódi balett táncos is, tehát ez a leghitelesebb táncfilmek közé tartozik. Chi Cao neve itt lemaradt a szereplõ listáról, pedig majd minden jelenetben látszik.

Az önéletrajzi könyvet is érdemes elolvasni.