Film

Mielőtt leszáll az éj /Before Night Falls/

magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 128 perc, 2000


Értékelés:

52 szavazatból
Szerinted?

Leírás:

A fesztiváldíjas alkotás Reinaldo Arenas kubai költő és író önéletrajzi regénye alapján készült. A vidéken nagy szegénységben, de szabadon felnőtt fiúnak hamar felfedezik kivételes tehetségét és a fővárosba küldik tanulni. Húsz éves korában első kötetével országos elismertségre tesz szert. Ám hatalmas keresztet cipel a hátán: Castro rezsimjében halálos bűnnek számított a homoszexualitás, amelyet a költő (és barátai) nyíltan vállaltak. A költő sok nehézség árán emigrált Amerikába, ám az ígéret földjére már csak meghalni érkezett gyógyíthatatlan betegsége miatt...

Reinaldo Arenas (1943-1990) memoárjai alapján készült a film, a meleg kubai költő és regényíró eleinte Castro híve, majd életmódja és provokatív magatartása miatt Amerikába kénytelen szökni. Arenast az Egyesült Államokban sem a Paradicsom várta: azt a fajta szabadságot, amire vágyott, talán sehol sem találta volna meg. Reinaldo Arenas 1990-ben halt meg New Yorkban nagy szegénységben. Három évvel később adták ki memoárját ("Mielőtt leszáll az éj"), melyet a New York Times könyvkritikai rovata az 1993-as év tíz legjobb könyve közé sorolt. Kéziratait a Princeton Egyetem archívumában őrzik.

Bemutató dátuma: 2001. november 15. (Forgalmazó: Budapest Film)

Kövessen minket a Facebookon!

Stáblista:

Szereplők

Reinaldo Arenas
Lazaro Gomez Carilles
Bon Bon - Victor
Herberto Zorilla Ochoa
Cuco Sanchez
Maria Teresa Freye de Andrade

Linkek:

Díjak és jelölések:

  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (2000) - Legjobb férfi alakítás: Javier Bardem
  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (2000) - Zsűri különdíja: Julian Schnabel
  • Golden Globe-díj (2001) - Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Javier Bardem
  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (2000) - Arany Oroszlán jelölés: Julian Schnabel
  • Oscar-díj (2001) - Legjobb férfi alakítás jelölés: Javier Bardem

Vélemény:


2016. szeptember 17. 21:57
Bármennyire is ígéretes, izgalmasnak tűnő, több jelentős színészt felvonultató, az egészen eluralkodik a rendező sokat sejtető, de nagyon keveset elmondó stílusa.

Sok benne a villogás, montázs, a jeleneteknek, párbeszédeknek nincs eleje, meg vége. A karakterek teljesen kidolgozatlanok, és ez a főszereplőnél a legzavaróbb. Épp ezért nem is tartom életrajzi filmnek.

Természetesen lehet olyan filmet készíteni, ahol a fő alak egy író-költő, aki elmondja a papírra vetett gondolatait, mi meg képek sorozatát, emberek jövését-menését látjuk, és akkor nincs sztori. De végül ez is majdnem ilyen lett, mert a történet ide-oda csapong, sokszor igen nehezen követhető, inkoherens. Vagyis a nézőt meg sem próbálja bevonni.

Akik azt állítják, hogy minden jelenetnek megvan itt a szerepe és értelme, azok nyilván jól ismerik Reinaldo Aranes életét és munkásságát. A többiek viszont, lehet hogy sajnálni fogják a film megtekintésére fordított időt és erőfeszítést.

Ha kubai menekültről szóló életrajzi filmre vágyik valaki, annak ajánlom a 'Legendás trombitás'-t, Andy Garcia-val a főszerepben. Annak sikerült szórak...

2013. február 4. 20:02
Sajnálom hogy ilyen kevés itt a hozzászólás, úgy látszik elég kevesen ismerik ezt a filmet. Igaz, hogy rétegfilm, de ennek ellenére nagyon jó szerintem. Javier Bardem itt is nagyszerűen alakít, ahogy ezt már tőle megszokhattuk. Nem hiába kapott ezért a filmért arany oroszlánt a Velencei Filmfesztiválon. Lehet hogy nem mindenkinek tetszene a film, mert nem egy hétköznapi történetről szól, de ennek ellenére aki teheti nézze meg.

2011. július 30. 23:30
Hát tényleg érdekes kis film volt, de annyira nem volt eget rengető alkotás, legalább is nálam. Bardem erős alakítása meg Depp pár perces jelenetei húztak ugyan rajta, és voltak benne jó szövegek is, de összességében szokványos volt.


6/10

Összes hozzászólás
2017. június 8.Balatoni Kalauz Ha nyár, akkor Balaton! Összegyűjtöttük a legjobb programokat.
x