Nyírő József: Jézusfaragó ember - Közvetítés a Békéscsabai Jókai Színházból

Bakancslistához adom
Nyírő József: Jézusfaragó ember
magyar színházi felvétel, 123 perc, 1993

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Ajnádi Ferenc szobrász a család nehéz sorsának jobbra fordulását várja élete fő művének - a fából faragott Krisztus szobor - elfogadásáról. De a kis falu közössége elutasítja a megrázó, szomorú Krisztus ábrázolást. Hogy pénzhez jusson, felmegy a havasokba és beáll a favágók közé. A természet zord törvényei és a keserves fizikai munkát megismerve rádöbben arra, hogy az embereknek, akik összetartanak, egymást segítik, derüt, szépséget kell adni és ezentúl a gyermek Jézust faragja meg, felvidítva felnőtteket, gyerekeket egyaránt.

Stáblista:

Szereplők

Ajnádi Ferenc
Anikó, a felesége
Éltes Dávid, havasi faragó
Véri, a felesége
Ártó Mihály, favágólegény
Üdő Máerton, az erdők százesztendős apja
Plébános
Ülü János
Incze Ignác
Inczéné, Az Ajnádiék szomszédasszonya

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
amadeus3 2019 júl. 23. - 08:53:09
Rlmes.
8/10
pneklara 2012 máj. 27. - 06:47:08 8/10
Hezitáltam a Csillag születik és a dráma között, de nem bántam meg, hogy itt maradtam.
Nyírõ József egy zárt közösségbe enged betekintést: a hegyi, havasi fakitermelõk életébe, akik nehéz, veszélyes munkát végeznek, nagy szegénységben élnek, kezük kérges, de szívük melegséggel teli. Felelõsséget éreznek egymás, a másik családjának sorsa iránt, nem engedik el a kezét. A kis közösséget a legidõsebb ember iránt érzett tisztelet irányítja, biztosítja,hogy a fiatalabbak átvegyék a szokásokat, hagyományokat.
Szép mondatok, gondolatok, drámai helyzetek, némi szelíd humor, könnyet kicsaló események lelhetõk a drámában.
Tetszett az elõadás, s mint általában a drámákban, az ember feszülten figyel minden szóra, mondatra. Leginkább Éltes szerepében tetszett a színészi játék: ízes beszédét anyanyelvként sajátíthatta el, vagy tanulta a színész?
Igaz a drámára, hogy kicsit népszínmû jellege van, a nehéz sorsot próbálja romantikusan ábrázolni, megtalálja a benne rejlõ szépet és reménységet adót.
Érzelmileg mindenképpen pluszt adott, hogy részese lehettem az elõadásnak.
perry 2012 máj. 26. - 13:47:42
"az évben megjelent" felesleges a mondatban
perry 2012 máj. 26. - 13:46:37 Előzmény adamnagysweetmovie
Jogos a 2 pont ildinek.:)
Azt gondolom kevesen tudják hogy az 1924. évben megjelent ezen a címen jelent meg korai novellái melyek erõs drámaiságot hordoztak sorsokat a havasokról, mûvész és alkotói válsága, egyszerû emberek drámai rövidségben
bontakoznak ki.
Ez az alapanyag adja a Csiszár féle feldogozás alapját, bár szerintem kissé népszínmûves formára sikeredet de ez egyéni elbírálásként mindenki magában eldöntheti.
Az igazság kedvéért és a mostani körülötte dúló "hajcihõn" kívül maradva idézném életútjának egy darabját.

"1941-ben, a második bécsi döntést követõen behívott erdélyi képviselõként a magyar országgyûlés tagja lett és Budapestre költözött. 1940-ben Corvin-koszorúval ismerték el munkásságát. 1942-43-ban a jobboldali Magyar Erõ címû képes hetilapot szerkesztette, 1944-ben a Magyar Ünnep címû, szintén jobboldali lap fõmunkatársa volt.

A nyilaspuccs után részt vett a Szálasiékkal együttmûködõ parlamenti képviselõkbõl álló úgynevezett „nyilas parlamentben”, és a Német Birodalomba is együtt menekült a németeket kiszolgáló kormányzattal. 1945-tõl Németország nyugati megszállási övezetében, a bajorországi Wollabergben, majd Waldkirchenben élt. 1946-49 között a Magyar Harangok társszerkesztõje volt. 1947-ben Rajk László belügyminiszter háborús bûnösként kikérte (sikertelenül) a Szövetséges Ellenõrzõ Bizottságtól.[2] 1948-tól 1951-ig a Münchenben megalakított Magyar Újságírók Külföldi Egyesülete és az ugyanott alapított Magyar Kulturális Szövetség elsõ elnöke lett.

1950-ben Madrid közelébe költözött. A Spanyol Nemzeti Rádió magyar nyelvû adásainak munkatársaként politikai kommentárokat írt, és aktív szerepet vállalt az emigráció munkájában. 1952-ben részt vett a clevelandi Kossuth Lajos Könyvkiadó megalapításában. Ugyanebben évben a Magyar Szabadság Mozgalom társelnökévé választották.
ildi_co 2012 máj. 26. - 11:16:56
Csiszár IMRE!!! :)
adamnagysweetmovie 2012 máj. 25. - 22:27:10
Csiszár Jenõ rendezte?