Októberi vasárnap

Bakancslistához adom
magyar filmdráma, 96 perc, 1979

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

A magyar történelemben 1944. október 14-én és 15-én lejátszódott a "nem cselekvés drámája". A nácik viszonylag könnyűszerrel tudták márciusban megszállni Magyarországot, a magyar politikai vezetésnek ugyanis nem volt határozott programja a németek várható lépéseire. A titokban aláírt fegyverszüneti megállapodás és a proklamáció ellenére Horthy, fia elrablásának hírére, mindenfajta ellenállásról lemond. A nyilasok átveszik a hatalmat, és felgöngyölítik a kiugrást célzó ún. összeesküvést. Horthy szárnysegédje öngyilkos lesz, Szálasi Ferenc pedig kiadja hadparancsát.

Stáblista:

Szereplők

Géza, Horthy szárnysegédje
Benkő ezredes
Edit, Nádassyné
Alvinczy, a kabinetiroda főnöke
Nádassy gróf
Horthy Miklós
Hoffmann hangja
Laczkó, a testőrség parancsnoka

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Zahire 2021 dec. 18. - 11:18:51
Nem értettem az a részt, amikor Horthy elhagyja a Várat és közlik, hogy nincs értelme az ellenállásnak, mert nincs kit védeni, de később amikor Géza főbelövi magát a Várban, Horthy mégiscsak ott van, éppen fekszik a kanapén...vagy én értettem valamit félre ?
Edmond Dantes 2014 okt. 20. - 09:25:07
Kedves Moderátor, köszönöm!
Éppen az imént alkalmaztam (Forma 1 topikban) ezt az üzemmódot, mivel hszom közvetlenül nem vág ugyan a témába, de -sajnálatomra- be kellett tennem oda. És most már ezt is offtopic küldöm :o) Üdv. ED
moderator2 2014 okt. 20. - 09:15:51 Előzmény filoszemitabélus
Kedves filoszemitabélus!

Igen, az "Elküld (offtopic)" funkciót kell választania!

Üdvözlettel:
A Moderátor
moderator2 2014 okt. 20. - 09:13:44 Előzmény Edmond Dantes
Kedves ED!

Miután megírta a hozzászólását, az "Elküld (offtopic)" funkciót választva tudja offtopikként elküldeni az üzenetét!

Üdvözlettel:
A Moderátor
7/10
Dalmát 2014 okt. 19. - 17:19:02 7/10
Méltatlanul elfeledett film. Kovács András magyar filmtõl szokatlanul feszes tempóban mutatja be az eseményeket. A nagy nevek mellett jó volt viszonylag ismeretlen arcokat is látni (pl. Tánczos Tibor, Pataki László!.
Edmond Dantes 2014 okt. 18. - 10:05:37
Jav elõzõ végén:

Sas, Gábriel és gyûrû helyett ezzel kellene szembenézni, ezt kellene feltárni végre.
Sosem késõ.
Edmond Dantes 2014 okt. 18. - 10:03:31
Tegnap megnéztem. Évtizedek alatt sem vesztett pörgõs tempójából, hitelességébõl és ami fontos, s egyben szomorú: aktualitásából. Már a bevezetõ híradó-bejátszás és néhány késõbbi jelenetben elhangzó "közel vagyunk a gyõzelemhez, csak az ellenséget jól becsapjuk a rugalmas visszavonulással"-típusú lózungok nagyon jellemzõek, mai fülnek is ismerõsen csengenek. Nem megyek végig a filmen, az az esztéták, kritikusok, történészek "fachja". Ám az akkori vezetés, pontosabban vezetõ: Horthy totális politikai vakságát, emberi önzését, totális alkalmatlanságát nem lehet nem észrevenni, noha csak egyetlen pillanatra tûnik fel (Kovács Károly alakítja, mint akkoriban szinte mindig), háttal és csupán egyetlen, de nagyon jellemzõ mondat erejéig: "nincs itt semmiféle ellenállás". Ha másban nem, hát ebben igaza volt. Nem volt itt ellenállás, addig sem, azután sem. "Szövetségesként" sem, "állami szuverenitásunkat elvesztve" (1944. március 19.) sem és a katasztrofális, öngyilkos, eleve kudarcra ítélt, a vezérkar átállásával és mással sem számoló kiugrás(i kísérlet) után, az "utolsó csatlós" idõszakban sem. Sa, Gábriel és gyûrû helyett ezzel kellene szembenézni, ezt kellene feltárni végre.
Sosem késõ.
offtopic
filoszemitabélus 2014 okt. 17. - 14:06:04
Itt lehet választani, hogy offtopic e?
offtopic
Edmond Dantes 2014 okt. 17. - 13:38:57
Kedves Moderátor, nem ismerem az "offtopicba rakást". Csak annyit látok jobbra fent h offtopic elrejtése és ha rákattintok, akkor offtopic megjelenítése, de ezeket sem szoktam használni és nem látok eltérést kattintás elõtt-után. Mi az? Én az OFF-ot kiírom, ha OFF vmi, ebben a topikban is. Itteni hszaim zöme azonban elég szorosan a filmhez, a korszakhoz kapcsolódott.Az "egymás sértegetésébõl" rám esõ hányadot vállalom, noha bevallom, nem találom. Üdv. ED
offtopic
filoszemitabélus 2014 okt. 17. - 12:54:34
Javasolnám, hogy csak természetfilmes témákat hagyjanak megvitatni, mert bármi más kapcsolódhat a politikához, vagy a rásszizmushoz. De legjobb, ha ezt is letiltják, mert még valaki nem átall a zsidócseresznyérõl, vagy a cigánymeggyrõl írni a témában.
moderator2 2014 okt. 17. - 12:47:11
Kedves Fórumozók!

Kérünk Benneteket, hogy minden olyan hozzászólást, ami nem konkrétan az Októberi vasárnap címû filmrõl szól, rakjatok offtopicba. Továbbá tartózkodjatok egymás sértegetésétõl, legyen annak bármilyen oka, különben kénytelenek leszünk bezárni a topicot. Elõre is köszönjük a megértéseteket!

Üdvözlettel:
A Moderátor
Edmond Dantes 2014 okt. 17. - 11:29:59
OFF

Pardon, az elõzõ hszomból lemaradt egy "t", javítom:

Deeehogynem...avagy a lé határozza meg a tudatott.
Edmond Dantes 2014 okt. 17. - 11:28:23
OFF

Deeehogynem...avagy a lé határozza meg a tudatot.
vino-et-veritas 2014 okt. 17. - 11:17:57
OFF

Õk még tárgyalni sem hajlandók...
Edmond Dantes 2014 okt. 17. - 10:37:58
OFF

Tanulság: rosszkor voltál rossz helyen. Ilyen malõr az új külügyi (és külgazdasági) vezetés alatt egyszerûen nem fordulhatna elõ és nem is fog. Jobban teljesítünk és gyõz(t)ünk.
Edmond Dantes 2014 okt. 17. - 10:34:31
Örülök h elõzõ összefoglalómmal ezek szt egyetértesz. Én is egyetértek magammal.
Már megérte 2x elküldeni, mivel elsõre elfelejtettem megnyomni a "válasz" gombot.

Rám ne bízzál semmit, honnan tudod, megbízható vagyok-e? Vagy tudod? Akkor meg mi a baj?
filoszemitabélus 2014 okt. 17. - 10:11:51
Szerintem elég értelmetlen a "mi lett volna, ha nagyanyámnak kereke lett volna" témát boncolgatni. Az tény (Te magad állítottad) hogy egyes népek ugyanazt kapták jutalmul, amit mi büntetésül.
Sokkal rosszabb sorsot, mint ami Magyarországgal történt a háború után, német gyõzelem esetére sem tudok elképzelni.

"Származás: még nem kérik hivatalosan (csak kérdezik olykor: népszámlálás pl), de van rá "igény" (Parlamentben is) Kis türelmet még"

Ezt mantrázzátok folyamatosan (rád bízom, hogy találd ki, kit értek a többes szám alatt)holott Gyöngyösi Márton nem a származásra utalt, hanem a kettõs állampolgárságra, mint nemzetbiztonsági kockázatra. Persze, ha valaki valamit mindenáron félre akar érteni, akkor sikerül is neki.
vino-et-veritas 2014 okt. 17. - 10:11:29
OFF! OFF! OFF!

"...a románok politikai érzéke magasan jobb mint a magyar politikusainké volt. Ezt mutatja az eredmény is ,ami a lényeg."

Meg a szlovákoké is.

Ehez egy kis adalék.

Sok éve tagja voltam egy kétoldalú államközi szakbizottságnak, ami egy "kényes" ügyben mûködött. Nem "direkt" politikáról volt szó, bár a két ország viszonyában tulajdonképpen minden az. Mondjuk ebben az már eredmény volt, hogy egyáltalán leültek tárgyalni.

Fehér asztalnál minden jól ment (ráadásul a másik fél küldöttségét magyar nemzetiségû - talán - államtitkár vezette), mindenben egyet is értettünk, de a zöld asztalnál már úgy megvezettek minket, hogy csak na. És még komoly fogást sem lehetett találni rajtuk, minden "szabályos" volt. Szinte semmilyen komoly eredményre nem jutottunk (azóta sem), sõt a nemzetközi fórumokon is tulajdonképpen õk állnak jobban az akkor tárgyalt ügyekben.

Mi meg folyton hajtogatjuk a saját sérelmeinket, meg hülyeségeinket...
Edmond Dantes 2014 okt. 17. - 09:19:45
Ö s s z e f o g l a l l a k:

1) Piha, csúnya USA! Ha nem tolja magát a háborúba, Európába(n) is, Magyaro. jobban járt..khm..jobban TELJESÍTETT volna. (9-eskéd lényege) Választhattunk volna: a hitleráj és a szovjet által felosztott Európában melyiket szeretjük. Jól választottunk, csak USA belerondított az egészbe, nem tehetünk róla. Ha nem teszi, eljött volna a szép új világ(od).

2) A zsidómentõ Horthy távlatos, nagy formátumú politikusi-országgyarapítói szeme és agya egészen Vereckéig ellátott. (Sajnos azon "TÚL" már nem..teszem hozzá én.) Lett is belõle Don-kanyar és más egyéb: azt már nem tudta ide/visszacsatolni, pedig három tenger moshatná Magyarország ÉS Horthy lábát...jó oldalra állt õ, de megint "vesztünkre esküdtek ádáz hatalmak" (Warszawianka) és ver(t) az Isten.

3) Örülsz h ha csak töredékében is, de megmenekült a magyar zsidó közösség kis hányada. Ha semlegesek maradunk (és ezért megszállnak), a MAGYAR ÁLLAM ÉS A MAGYAR HATÓSÁGOK a zsidómentõ Horthyval az élen még hamarabb deportálják a komplett zsidóságot, még több gondot okozva a németeknek: tudod, kapacitáshiány. Ezt nem kockáztathattuk ti. h túlterheljük a még fel sem épült lágereiket. Inkább 1941 beléptünk "halkan", önként, dalolva.

Remélem, az összefoglaló helytálló. Annál biztosan helytállóbb mint a te elõzõid. Be lehetne terjeszteni a Veritasnak, talán kapnál egy másolatot a Szabadság-téri sas gyûrûjébõl, aztán felhúzhatnád... o d a.

Nyilasház (ha már felhoztad): m a i örököse(i) 90-95%-ban a bolsevik terror áldozatainak állítanak benne emléket. Hát igen: rövid nyilaskorszak=kevés szoba, hosszabb bolsevizmus=sok szoba. Mint számtanórán, az aránypárok, tudod.

Utódpárt-ügy: ld 12-eském végén. Az úgy van. a) b) és c) is. Trollkodás is.

Én pedig nem vagyok ballib megmondóember, bár ez kedves bók részedrõl, de nem jár egy szimpla port-kommentelõnek.

Származás: még nem kérik hivatalosan (csak kérdezik olykor: népszámlálás pl), de van rá "igény" (Parlamentben is) Kis türelmet még!
10/10
stenimore 2014 okt. 16. - 22:32:09 10/10
Azé érdekes ez az itteni khm moderáció,Évekig díszelegtek itt a topicban olyan hozzászólások ,amelyek szerzõje szerint fazsa gyerekek voltunk hogy kitartottunk a németek mellett ,miközben a románok bezzeg örökké patkányok voltak,mert mindig árulók lettek.Ez nem zavart senkit ,a náci szimpátia az nem lett moderálva,viszont az én válaszom az rögtön ,igaz utána amire írtam az is eltünt kb 3 év után.Ugyanis megírtam hogy bizony pl Teleki szerint mi is hullarablók és legutolsó nemzet lettünk ,és a románok politikai érzéke magasan jobb mint a magyar politikusainké volt .Ezt mutatja az eredmény is ,ami a lényeg .Mi meg a kalapunk mellé tûzhetjük hogy kitartottunk a "német bajtársak" mellett,akik mellesleg magas ívben lesz,,,rtak minket .
Összes hozzászólás