Film

Papírsárkányok /The Kite Runner/

magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 122 perc, 2007 16 éven aluliak számára nem ajánlott


Értékelés:

171 szavazatból
Szerinted?

Leírás:

Az utóbbi idők egyik legnagyobb sikerű, legméltatottabb könyve alapján készült ez a mélyen megrendítő film barátságról, családról, pusztító erejű hibákról és a megváltó szeretetről. A háború szélén álló, kettészakadt országban két gyermekkori jóbarát, Amír és Hasszán örökre elszakad egymástól. Gyönyörű délután van Kabulban, az égen magasra szárnyal a kitörő öröm és az ártatlan sárkányeregető verseny számtalan gyönyörű résztvevője. Ám a győzelem keserű következményeként az egyik fiú gyáván elárulja a másikat, és ez tragikus események sorát indítja el... És elkezdődik a megváltáshoz vezető keserves út... 20 évvel később a már Amerikában élő Amír visszatér a tálibok által vasmarokkal uralt, veszedelmes Afganisztánba, hogy szembenézzen a sötét titkokkal, melyek még mindig kísértik őt, és hogy egy utolsó merész próbálkozással megpróbáljon mindent jóvátenni.

Bemutató dátuma: 2008. február 21. (Forgalmazó: UIP-Duna Film)

Kövessen minket a Facebookon!

Stáblista:

Linkek:

Díjak és jelölések:

  • Golden Globe-díj (2008) - Legjobb filmzene jelölés: Alberto Iglesias
  • Golden Globe-díj (2008) - Legjobb idegennyelvű film jelölés
  • BAFTA-díj (2008) - Legjobb nem angol nyelvű film jelölés: Marc Forster
  • BAFTA-díj (2008) - Legjobb filmzene jelölés: Alberto Iglesias
  • BAFTA-díj (2008) - Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: David Benioff
  • Oscar-díj (2008) - Legjobb filmzene jelölés: Alberto Iglesias

Vélemény:


2016. augusztus 14. 16:16
Szerintem minden film, sőt, minden műalkotás hatásvadász. Ez is a dolga, hogy hatást érjen el a befogadónál.
Csak nálam ez nem negatív fogalom.
A film jó. Engem is letaglózott, az ember tényleg még napokig gondolkodik rajta. Szerencse, hogy mi nem oda születtünk. Adjunk érte hálát az égnek. Sajnálom, akiknek ezt a poklot el kell viselniük és nincs módjuk onnan eljönni.
Még egyszer azonban nem fogom megnézni. Annyira lehangoló.

2016. május 16. 12:21
Noha enyhén propaganda ízű a film (áh, a gonosz tálibok illetve az amerikai álom bárki számára elérhető...) mégis a rendező pár jelenettel odatette magát. Ilyen volt például a teherautós jelenet ahol apuka emberként feláll és halált megvető bátorsággal teszi helyre a kiskatonát. Ha nincs az IGAZI tiszt aki odamegy, a történet már itt ért volna véget. De ezzel a megmozdulással papa egy életre tekintélyt és méltóságot teremtett. Talán pont ez a jelenet oldja fel azt az ellentmondást, hogy a beszari srácból végre egy tökös fazon vált aki félelmet nem ismerve visszamerészkedik a pokolba.

2016. március 1. 21:15
10/10. Nem igazán vagyok elérzékenyülős fajta, de ha az lennék, tócsákban úsztam volna. Így is kőkemény, és megrázó történet. Na igen, a történet a fő erőssége a filmnek (ráadásul az író élete ihlette a történetet). A karakterek is egyediek, rajtuk keresztül egy szegletét mutatja meg egy idegen világnak. Apró momentumokon keresztül ragadja meg a történelmüket.
Talán egy apró dolog zavart, kicsit amerikai a rendezés (nem véletlenül, amerikai mainstream rendező alkotta), kicsit pátosztos, kicsit túlzó. De ezzel együtt is kiváló film, szépen eltalált arányok, egyensúly jellemzi.
Betettem kedvencekbe.

Összes hozzászólás
2017. június 8.Balatoni Kalauz Ha nyár, akkor Balaton! Összegyűjtöttük a legjobb programokat.
x