Vakság

Bakancslistához adom
Blindness
16 éven aluliak számára nem ajánlott kanadai-brazil-japán filmdráma, 121 perc, 2008

Értékelés:

191 szavazatból
Szerinted?

Az Orvos és a Felesége két hétköznapi ember, aki a káosz középpontjában találja magát. A véletlennek köszönhetően az asszony immunis a különös járványra, amelynek hatására egy egész város lakossága megvakul. A hatóságok karantént rendelnek el. Annak ellenére, hogy az asszony lát, vakságot színlel, hogy ne szakítsák el a férjétől. A maga számára is meglepő módon az elhagyott szanatórium rettenetes világában valódi vezérré válik és arra ösztönzi az embereket, hogy tanuljanak meg a gyötrelmek és a bizonytalanság közepette életben maradni.
Bemutató dátuma: 2009. június 11. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Orvos felesége
Szemkötős férfi
Napszemüveges nő
Megvakult férfi felesége
Megvakult ember

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
Lex86 2020 ápr. 17. - 23:33:12 4/10
Megint egy film aminek nincs vége, és mindenki döntse el mi a vége...
Utálom az ilyet, főleg amikor 2 órát elpocsékoltam hogy a végén találjam ki hogy most mi lett...
6/10
Midnight67 2020 márc. 02. - 01:14:52 6/10
Ez a film kicsit olyan, mint a "csúnya" nő: Érdekes. Mert ugye abszolút csúnya nincs, mindenben lehet valami jót találni. Itt konkrétan a mondanivaló az, mert nem a vakság a lényeg, hanem a mögöttes tartalom. Nem tudnám azt mondani a filmre, hogy tetszett, mert ilyen témában és megvalósításban szerintem ez nem igazán ide illő kifejezés. Tehát érdekesnek találtam. Pl. már maga a téma miatt is, de ott a kivitelezés, amivel a rendező megpróbált valamit átérezhetővé tenni. A történetben ugyanis a vakok nem sötétséget látnak, hanem fehérséget. Mi is ezt látjuk a képernyőn, olyan, mintha a fényerő és a kontraszt csutkára lenne tolva. Már-már nyúltam a távirányítóért, hogy "láthatóbbá" tegyem a képet és - nem mellesleg - ne "vakítsa" el a szemem, de rájöttem, hogy ennek ilyennek kell lennie.
Egy apró megjegyzést tennék még, mert már nagyon sokszor belefutottam, hogy az ilyen jellegű filmeket utópiaként jeleznek (mint az egyik mellékelt cikkben is), ami eléggé bántani szokta a szemem, ugyanis ez épp hogy nem utópia, hanem disztópia (szvsz, ha kukacoskodni akarok...).
Orpheus100 2019 febr. 16. - 22:47:25 Előzmény grozsa11
Nagyon szépen leírtad.
Ezen hozzászólásodat olvasva határoztam el, hogy megnézem a filmet.
8/10
InteriorLulu 2018 márc. 15. - 15:22:39 8/10 Előzmény olahmiki1959
Ahhoz képest, hogy mennyire gyakran szólsz hozzá filmekhez, azaz mennyire rutinos lehetsz itt, ahhoz képest teljesen el vagy tévedve.
SPOILER!
A filmnek semmi köze az amerikai filmesekhez.
A forgatókönyvíró és a rendező egy regényt vittek filmre, méghozzá szorosan követve annak sztoriját, benne többek közt a "tragikusan nevetséges epizódokkal".
A "főszereplő nő" egészen konkrétan megment embereket, kezdve azzal, hogy a lezárt épületben - az inkognitóját megtartva - segíti őket ahogy tudja, egészen odáig, hogy aztán kivezeti őket a szabadba, és gondozza őket egészen a gyógyulásukig.
napviragi 2017 ápr. 24. - 09:17:17 Előzmény grozsa11
De jó, amit írtál. Köszi! Számomra ezért szörnyû lény az ember. Hogy a buszmegállóban/buszon miért viselkednek így... Erre nem is gondoltam.. csak nem tudtam, hogy miért undorodom ennyire. Rémisztõ :(((
Kucu77 2017 márc. 17. - 13:16:04
Most néztem meg, én kellemesen csalódtam a filmben. Egy szokásos apokaliptikus mozit vártam, ahol beüt a katasztrófa, és kis csoportokra szakadt túlélõk kergetik egymást a városokban.

SPOILER
...ehhez képest jó húzás volt, hogy a film utolsó negyedében került ki a csapat a karanténból, és mintha egy új sztori kezdõdött volna azzal, hogy helyt kell állniuk a kinti világban is.

A színészek közül Mark Ruffalo tetszett, az õ játéka mindig visszafogott, akár jelentéktelen, de mégis kiválóan szokott alakítani. Julianne Moore nekem most elég sablonos lett, szépen automata üzemmódban hozta amit kellett, de nem láttam túl motiváltnak egy jelenetben sem.
Elõször engem is bosszantott, hogy ennyire lemondanak a betegekrõl, és összeterelt állatokként õrzik õket az istállóban, de ha belegondolunk, valószínûleg a világ lakosságának nagy része szintén ilyen körülmények közé kényszerült, egyszerûen nem maradt olyan infrastruktúra és elég ember, hogy korrekt módon kezelhessék a helyzetet.
1/10
Mozibúvár 2017 jan. 07. - 03:53:58 1/10
Hát ha egy filmre lehetne negatív értékelést adni ,akkor ezt a filmet mínusz tízesre pontoznám...
Legszégyenteljesebb alkotások egyike ,melyhez sajnos volt szerencsém...

Magnolia1 2016 nov. 01. - 16:22:08 Előzmény olahmiki1959
Ez nem amerikai film, hanem kanadai-japán-brazil. Nem kell mindjárt mindent az amcsikra húzni, máshol is baltázhatnak el sztorikat, nem csak náluk.
olahmiki1959 2016 aug. 15. - 06:26:34
Jó alapötlet, rosszul megvalósítva.
Tele életszerûtlen helyzetekkel, amiktõl úgy látszik, az amerikai filmesek nem képesek megszabadulni.
"Vakok között félszemû a király" - szokták mondani, és nagyon igazuk van.
Ha a fõszereplõ nõ lát - miközben körülötte mindenki vak - õ lehetett volna az abszolút vezetõ, élet-halál ura ebben az abszurd helyzetben, és meg is menthette volna az embereket.
Ezt a lehetõséget nem használta ki a forgatókönyvíró és a rendezõ, helyette mindenféle tragikusan nevetséges epizóddal töltötték ki a történetet.

Kár érte, sokkal több volt benne, mint amit végül kihoztak belõle...:)
1/10
Gilike 2014 okt. 24. - 02:40:09 1/10
Ez a film se nem jó, se nem lélekbemarkoló, de még csak nem is nyomasztó. Egész egyszerûen felháborítóan idegesítõ. A történet ezer sebbõl vérzik – elsõsorban pszichológiailag-, és akik dicsérik, mind azt állítják, hogy milyen remekül ábrázolja a társadalom mocsokságát, meg az emberi aljasságot, meg hasonlókat.
Ehhez képest a nézõk jó részében egy sereg olyan kérdés merült fel, ami rávilágít a történet elhibázottságára, az egekig magasztaló mûértõk részérõl mégsem jött egyetlen épkézláb magyarázat, de még annyi sem, hogy a szerzõ ezt hogyan támasztja alá a regényben. (Nem olvastam a mûvet, de a látottak alapján nem is fogom.)
Nem szeretném megismételni a már korábban felvetett kérdéseket, csak kiegészíteném néhánnyal.
SPOILER!
Egy a világtól elzárt karanténban miféle ellenértéke van néhány ékszernek ill. egyéb felesleges használati tárgynak, ahol ráadásul mindenki vak?
Milyen ember az a fõhõsnõ, aki simán végignézi – sõt õ vezeti a nõket a szobába -, hogy a szobatársait végigerõszakolják, egyiküket halálra, miközben csak ki kellene játszani az aduászt, ami végig a kezében van? És utána még csak lelkifurdalása sincs? És amikor kiderül, hogy õ lát, senki nem vágja képen, hogy „és te ezt hagytad?”(Mellesleg jellemzõ, hogy férfi a szerzõ, nõ ilyen hülyeséget nõkrõl biztos, hogy nem írna le, mert tudja, hogy nem így mûködnek.)
SPOILER VÉGE
Ezek, és a már korábban leírt hibái miatt tartom ezt egy vérlázítóan rossz filmnek, sajnálom a két órát, amit rááldoztam az életembõl.
James Uram Benson Madame 2013 ápr. 02. - 22:03:59
SPOILER
Nekem könyv nélkül is nagyon tetszett, de örülök, hogy van könyv-folytatás, azt feltétlenül elolvasom (ezt már lehet hogy nem, mert a filmes szereplõk jelennének meg a szemem elõtt és én magam szeretem elképzelni a figurákat). A részletkérdésekkel tényleg felesleges foglalkozni, minden szimbolikus (érdekes, azt senki nem kérdezte, hány golyó volt a pisztolyban, hova tûntek az õrök meg hogy ha kaját kaptak, akkor tisztálkodószert miért nem), de azon mondjuk kicsit én is fennakadtam, hogy az apokaliptikus városban minden kóbor kutya fajtiszta, szép bundájú és jóltáplált. Ettõl függetlenül nem sok hollywoodi elem van a filmben a fõszereplõkön kívül, érdemes megnézni az alkotógárdát. És pont ez is a jó benne, hogy érezni az európai kezet a filmen.
8/10
jerome86 2013 jan. 19. - 21:28:13 8/10
A film megnézése után még vagy 1 órával is a hatása alatt voltam. Egy másik filmben is vakként próbáltam kezelni a szereplõket. Nagyon mélyenszántó és elgondolkodtató film, bár mivel dráma vannak benne bõven nyomasztó jelenetek is. Persze vannak benne apróbb hibák, de attól még egy nagyon jó film.

SPOILER

Attól hogy az ember vak lesz és hogy éhen is halhat, valahogy minden átértékelõdik. Nem foglalkozik az ember azzal, hogy a párja szinte a szeme láttára csalja meg mással. Nem törõdik azzal, hogy megerõszakolják a feleségét. Azzal sem, hogy embert kell ölnie. Azt hittem a végén nem lesz happy end, hogy megint a nézõre bízzák a dolgot, de itt boldog vég lett és talán egy jobb világ is lesz ezután, mert mindenki másképp látja majd az életét, mi nagy probléma és mi kevésbé az. Az pedig, hogy mitõl lett szinte mindenki vak, az pedig nem derült ki, de nem is baj, nem az volt a film lényege.
9/10
Rózsaszín Párduc 2013 jan. 02. - 17:06:28 9/10
Nem olvastam a könyvet, de a film megnézése után mindenképpen elolvasom. A film szerintem hatalmas alkotás és nekem nagyon "tetszett" -ha lehet így fogalmazni ilyen drámai film esetében... Engem nagyon megfogott és valóban elgondolkodtató, hogy milyen mocskos önzõséggel teli világban élünk...amit mi civilizált társadalomnak hívunk. De pont ez az a sötét oldala az emberiségnek, emberi mivoltunknak amit több embernek kellene látni és levonni a konzekvenciákat, hogy mi a fontos és mivel nem kéne annyit törõdnünk. Nagyon sok rész volt a filmbe amikor azt hittem, h nem nézem tovább de kibírtam mert szerintem ez így mélyebb benyomást tud kelteni az emberben. De ahogy más is írta, van akit egyáltalán nem érint meg a film, mert vagy egyszerûen nem hiszi el hogy mivé válnánk, mi emberek és valami szép dologban hisz vagy pedig nem érdekli az efféle dolog.
o-l-i 2012 febr. 01. - 19:00:50 Előzmény jean sol partre
A hányinger kerülgetett végig, de jó értelemben, annyira bele tudtam élni magam. Jól mutatja be, hogy meddig képes süllyedni az ember. Amikor rájöttek, hogy semmit sem érnek az anyagi javakkal, maradtak az elemi szükségletek evés-testiség. Nyomasztó volt látni, de remélem tisztában van vele mindenki, hogy 100%-ban ez történne ha egy hasonló csapás érné az emberiséget. Szégyen, de ez lenne. Az ötlet eredeti volt, a látvány élethû. A film egy mestermunka szerintem, Julianne Moore színészi játékát amúgy is szeretem, és a többiek is hitelesek voltak. 10/10 nálam.
jean sol partre 2011 júl. 13. - 01:08:40
Szerintem ez a film nagyon spirituális akart lenni.
Mintha inkább arról szeretne szólni, ahogy most létezünk: vakon botorkálunk a mocskunkban, és még egymást is bántjuk.
Csak túl sokat próbál mondani, meg túl erõltetett is.
Azile 2011 máj. 05. - 17:25:29
Nem láttam sajnos a film utolsó 20 percét.... valaki letudná írni mi történt a végén? köszönöm!
10/10
Aliara 2011 ápr. 11. - 23:01:18 10/10
Nekem a Legyek ura címû könyv jutott eszembe errõl a filmrõl.
Lehet hogy elrugaszkodott a földtõl, de melyik amerikai film nem? Ha azt nézem, (pszichológiai) mondanivaló szempontjából 100-szor reálisabb, mint bármelyik amerikai tinglitangli lávsztori.
8/10
virágostányér 2011 márc. 27. - 23:45:45
Ebbõl a filmbõl kb. annyi maradt meg,hogy Mark Ruffalo még mindig jó pasi...
frenchbullie 2011 márc. 13. - 15:42:25
Üdv! Néhány napja láttam Trier Dogville-jét, és bizonyos párhuzamok miatt eszembe jutott ez a film. A Vakságot még tavaly láttam, és idõnként úgy éreztem, nem bírom végignézni, mert iszonyúan nyomasztó, lélekbemarkoló, néha horrorisztikus, pedig véres jelenetek nincsenek benne. Kemény film, brutális mondanivalóval!!! Napokig a hatása alatt voltam!!!
9/10
Keba 2010 dec. 10. - 11:13:52 9/10
Én sem olvastam a könyvet, de a film nekem tetszett. Igaz voltak benne hibák, és egy efféle karanténba zárás szerintem sem állná meg a helyét a valóságban, kissé viccesnek tûnt. De összességében remek filmnek tartom! 9p
Ja, és ne tessék ócsárolni a Dupla Dinamitot, ami a maga idejében és mûfajában egy igen jó filmnek számított :)
Összes hozzászólás