Személy

Ducki Krzysztof

grafikus
Született: 1957. május 30. (66 éves) (Lengyelország, Varsó)
Grafikus

1982-ben szerzett diplomát az Varsói Képzőművészeti Akadémia grafika szakán. Ezután rögtön Magyarországra költözött, azóta is itt él és dolgozik. Lengyel állampolgár.

Fő területe a plakát-, könyv- és kisnyomtatvány-, arculat-, embléma-, csomagolástervezés. Munkái már a 80-as évektől összeforrtak a filmszakma számos területével, szoros kapcsolat fűzte több téren is a filmforgalmazókhoz.

Tevékenységét nálunk a FŐMO dekormunkásaként kezdte: 1983- 87 között ő festette óriásvászonra (!) több fővárosi mozi nézőcsalogató reklámplakátját.

Közben alkalmazott grafikusi pályafutása is megkezdődhetett: illusztrációk, emblémák, nyomtatott kulturális és politikai plakátok kerültek ki kezei közül. Legismertebb közéleti poszterei a renderszerváltás éveihez fűződnek, bátor hangvételű politikai és közéleti alkotásai azóta emblematikussá váltak.

Az uniós elnökség alkalmából készült, Magyarországot bemutató plakátsorozata (2011) egészen egyedülálló.

1987-ben – a plakátműfaj apropóján – hasonló gondolkodású művészekkel megalapította a DOPP-csoportot (Ducki-Orosz-Pinczehelyi-Pócs), amelyhez időközben többen is csatlakoztak, „DOPP és barátai”- ként szerepeltek. 2004-ben a csoport új tagokkal bővülve, Magyar Plakát Társaság néven alakult újjá, melynek tavaly óta elnöke is.

A plakát iránti elkötelezett szenvedélye mellett a könyvtervezési megbízások szintén fontos helyet kaptak életében. „Az év legszebb könyve” díjat 2008-ban két munkája is elnyerte. A seregnyi kiadvány és borító közül talán a magyarországi lengyel menekültek témában kiadott albumokra a legbüszkébb (Emlékezés, szerző: Krystyna és Grzegorz Łubczyk).

Számos munkája közül fontos megemlíteni még az 1996–2004 között készült élelmiszercsomagolás-terveit, a hat éven át megjelenő PSZÁF-kiadványokat, a KOGART plakátsorozatot és a Magyar Filmszemle 2003 óta ismert emblémáját. Leglényegesebb számára azonban a lengyel gyökerek ápolása, így nem véletlen, hogy a Budapesti Lengyel Intézethez kezdettől fogva szoros szálak fűzik. Az intézet arculatát és valamennyi kiadványát több mint két évtizede mind a mai napig ő tervezi. De más, itteni lengyel egyesület történetében is nyomot hagyott havi és időszaki lapok, kiadványok, emblémák tervezése révén. A magyar-lengyel barátság erősítéséhez a Varsói Magyar Kulturális Intézettel és a Krakkói Magyar Centrummal való együttműködésével is hozzájárult.

2010 óta a BKF Művészeti Intézet tervezőgrafika szakának docenseként adja tovább tudását.

Plakátjai számos külföldi és hazai kiállításon szerepeltek – s az elismerések sem hiányoznak. Közülük legfontosabbak a rendszeres hazai is külföldi plakátbiennálék díjai, „Az év legjobb plakátja” (négyszer), a Békéscsabai Grafikai Biennálén fődíjak (kétszer), a „Lengyel Kultúráért” kitüntetés (1998), a Ferenczy Noémi-díj (1996), a Lengyel Köztársaság Lovagkeresztje (2006), a Pro Memoria lengyel kitüntetés és az Aranyrajzszög életműdíj (2011).

Hozzászólások