Személy

Huszti Péter

színész, rendező, szereplő
Született: 1944. május 4. (79 éves) (Magyarország, Budapest)

1966-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, osztályvezető tanára Várkonyi Zoltán volt. A diploma megszerzése után a Madách Színházhoz szerződött, 1974-től tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1988-tól az egyetem színházi főtanszakának vezetője, 1989-től 1994-ig a Madách Kamara művészeti vezetője volt. 1994 és 2001 között a Színművészeti Egyetem rektora volt. 2007-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjává választották. Ugyanebben az évben lett a Soproni Petőfi Színház művészeti tanácsadója.


Leginkább drámai szerepekben játszik, de néhány musicalben is bemutatkozott. Az Operettszínház vendégművésze is volt. Az évek során a rendezés is jelentős szerepet töltött be életében. A színház mellett több mint száz filmben, illetve tévéjátékban szerepelt. Első felesége Dőry Virág színésznő volt, utána Piros Ildikó színésznőt vette el. Két gyermek édesapja. Eddig összesen hat könyvet publikált.


Díjai, kitüntetései:
SZOT-díj (1972)
Jászai Mari-díj (1974)
Kossuth-díj (1978)
Érdemes művész (1983)
Erzsébet-díj (1990)
Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában (1999)
Apáczai Csere János-díj (2002)
Hevesi Sándor-díj (2003)
Kiváló művész (2004)
MTA Pázmány Péter felsőoktatási díj (2006)
Prima díj (2006)
Kálmán Imre-emlékplakett (2006)
Selmeczi Roland-emlékgyűrű (2010)
Tolnay Klári-emlékérem (2014)
A Magyar Érdemrend középkeresztje (2014)
A Nemzet Művésze (2014)
Hegyvidék díszpolgára (2016)
Madách-díj (2017)
Magyar Corvin-lánc (2018)
Bessenyei Ferenc-díj (2019)

Hozzászólások

nadir 2020 jan. 14. - 18:11:06 Előzmény Nótárius
Gyermekkorom óta szeretem. Ettől függetlenül veled értek egyet, Tevjeként nem volt átütő. Nem is az a klasszikus énekes-színész, a drámai szerepekben volt mindig is kimagasló. Volt szerencsém látni több zenes darabban, Isten pénze, Vörös malom, Csókos asszony. De nem... Ellenben olyan Asztrov doktort, mint ő, azóta sem láttam. ;) Megjegyzem, mióta ez a Szirtes Tamás nevű "nemminősítemki" kirakta a Madáchból és azzal a lendülettel magát a színházat is szétzúzta, tettem egy fogadalmat. Csak akkor teszem be a lábam újra a Madáchba, ha méltó játszóhelye lesz azoknak a színészeknek, akik Mensáros, Tolnay , Márkus stb. örökébe lépnek. Remélem megérem...
offtopic
nadir 2020 jan. 14. - 18:01:23 Előzmény filoszemitabéluska
Mekkora troll vagy! :D
10/10
Nótárius 2019 ápr. 08. - 01:35:31 10/10










Huszti Péter azon tisztelőinek és rajongóinak; akiknek eddig netán elkerülte volna a figyelmét feltétlenül ajánlom a:
http://husztipeter.hu/ -t!

Méltón az egyik legkitűnőbb, egyedi tehetségű és kiemelkedő életművű művészünkhöz; nagyon igényes kivitelűen szép; átfogó teljességű és mégis könnyen áttekinthető, kezelhető internetes felület: aktualitásokkal, biográfiával; Huszti Péter páratlan sokoldalúságát jól mutató színházi és fimszerepeivel, rendezéseivel, hanganyagaival, videóival; interjúival, valamint a saját és a róla szóló írásokkal.

Külön is ajánlom a bensőséges élményt garantáló meg- és visszahallgatható
interjúit, melyekben személyes hangulatúan, mintegy a "kulisszái" mögé enged bepillantanunk. Ezekből, miközben számos "bennfentes" információhoz juthatunk róla és a hazai színjátszás világáról; jobban megismerhetjük és ezáltal közelebb kerülhetünk a saját maga, szerepjátszás nélküli, emberi közvetlenségű, kivételes intellektusú és művészi erejű személyiségéhez, ... is!
filoszemitabéluska 2019 febr. 11. - 14:20:17
Ahelyett, hogy Zana József topicot nyitna valaki.
10/10
Édes Anna 2019 febr. 11. - 07:19:43 10/10
Csodálatos Művész és Ember. Zseniális színész , emellett magas színvonalon ír , rendez, tanít . Végtelenül kedvelem és tisztelem. :-)
10/10
Nótárius 2019 febr. 11. - 00:48:12 10/10
Ahhoz képest, hogy mint írta: "lezártnak tekintem a részemről az egészet", meg hogy: "én is ugyanúgy tiszteletben tartom az Ön véleményét"; egy áthárított kerülővel, nagyon szint alatti leminősítésekkel jött vissza. Ez Huszti Péteren nem emel, a másik félhez pedig nem ér fel. Ez esetben, belátom tévedtem, mikor azt gondoltam, hogy egy "színházat szerető" ember számára természetes a méltó tisztelet Bessenyei Ferenc, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és a Nemzeti Színház örökös tagja, ... iránt; akit mindvégig a közönség nem szűnő szeretete éltetett. Ő 25 (!) éven át alakította, végig nagy sikerrel, Tevjét a tejesembert; és a film első szinkronjában is ő volt Topol magyar hangja. Az meg, hogy Huszti Péterrel miért nem készült e musicalről (!) hangfelvétel, az nem kérdés, hanem a válasz.
Én, továbbra is maradok, Huszti Péter iránt is tisztelettel.
offtopic
Edmond Dantes 2019 febr. 10. - 21:55:55
Ki kit tilt(ott) le? És az honnan látszik? És mi van, ha a "Tiltásra" kattintok?
offtopic
Edmond Dantes 2019 febr. 10. - 21:35:50 Előzmény filoszemitabéluska
Szóval te is megértetted a mimikáját. Jól van, ötös, leülhetsz.
filoszemitabéluska 2019 febr. 10. - 15:29:37
Lehet vitatkozni, de a legnagyobb magyar színész Zana József. Az ő mimikáját még egy értelmi fogyatékos is megértette. Ha ki akarta fejezni, hogy éppen vidám, hát olyan vidám grimaszt vágott, hogy csuda.
Edmond Dantes 2019 febr. 10. - 12:48:01
Hogy off-ról on-ra váltsak: ők már békésen megegyeztek. Láttam velük a produkciót.
10/10
Nótárius 2019 febr. 10. - 11:32:23 10/10
Igaza van, nincs miért folytatnunk, mert bár jólesett néhány dolgot visszaemlékezőn átgondolni; sokkal közelebb van egymáshoz a Huszti Péterről való véleményünk, minthogy egy részletkérdés okán érdemes lenne továbbvinni róla valamely nem egyező szót. Különösen így van ez azért is, mert az általam felvetett konkrétumra következetesen nem is reagál; amiről pedig ír, abban tényleg nincs érdemi vita közöttünk. De az ebbéli lényeg-irányultságát is tiszteletben tartom. Így aztán megértve és a legtöbb tekintetben osztva is a művész úrhoz való elismerő viszonyulását, köszönöm, hogy kulturált szót válthattunk minderről.
offtopic
Edmond Dantes 2019 febr. 10. - 11:18:47
Nem irónia. Nem klasszikus prózai szerepeiről van szó, hanem Tevjéről.
offtopic
Edmond Dantes 2019 febr. 10. - 09:41:26
Nahát akkor itt és most, nem máshol, nem máskor: egyetemista voltam, amikor kitűzték Pesten. Mire eljutottam volna, levették az Operettszínház műsoráról; köztudott volt, hogy politikai okokból. Csak jó évtizeddel később ve(he)tték elő, én akkor láttam színpadon először és emlékeim szerint mellbevágó volt Bessenyei mórikáló, szirupos játéka, brettlis attitüdje. Ha a tévében néha meghallom a Ha én...-t vele, rögtön elkapcsolok. Végre megírhattam.
10/10
Nótárius 2019 febr. 09. - 19:49:36 10/10
Már az első mondataiban, az általam leírtakat szubjektív véleménynek minősítette, majd ezen az ízlések-pofonok általánosítású tévúton folytatta annak kifejtését, amiben nincs vita közöttünk. Evvel egyúttal figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy én nem "méricskélek", hanem egy teljesen objektív, valóban mérhető dologban ragadtam meg a közöttük lévő különbség lényegét, a konkrét darabban.
Hogy jobban értse: Egykori feledhetetlen középiskolai magyar-tanárom, aki versmondásra is ösztönzött minket és sikeres színjátszó-kört is szervezett; a szavaló versenyeken mindig a terem lehető legtávolabbi pontján ülve zsűrizte az elhangzott verseket; és ha nem hallotta tisztán (!) a leghalkabb szót is, egyszerűen áthúzta az értékelő lapját. Az volt ugyanis az elve, hogy a tökéletes hallhatóság a legelemibb technikai feltétele a közlésnek. Tehát, amiről én írtam az az volt, hogy míg Huszti Péter mondataira, a darabot jól ismerve is, a negyedik sorból is, sőt a kihangosítójával (!) együtt is, időnként fülelnem kellett; addig ez a zavaró körülmény Bessenyei Ferencnél (kihangosítás nélkül!) fel sem merült, egy pillanatra sem, a nézőtér bármely pontjáról sem!
Én ezen a kétségbevonhatatlan, objektív tény alapján fogalmaztam meg a kettőjük közötti különbséget, nem a saját, másoké elé helyezett ízlésem szerint.
Bessenyei inkább szívvel, míg Huszti inkább ésszel - írta anno, kettőjük összevetéséről egy kritikus. Ez talán jó közelítésünk lehet, hiszen én sem Huszti Péter ellen érvelek, mert két ilyen nagyság, szerintem elbírja a szeretetünkbe ágyazott tárgyilagosságot.
10/10
Nótárius 2019 febr. 09. - 12:00:23 10/10
Őszintén tiszteletben tartva a véleményét, az teljesen rendben van, hogy tetszett Huszti Péter Tevjéje, és hogy alakítását megrendítőnek, az előadást pedig elképesztően színvonalasnak látta. Miért is vitatnám bárki átélt élményét?!? De ha az ember összevet két minőséget, akkor óhatatlanul kialakul a sorrend. Senki nem írta azt, hogy neki Bessenyeit kellett volna utánozni, überelni; hiszen ez amúgy is esélytelen lett volna. Eszembe sem jutna (ötletem sincs, mivégre is tenném?) Huszti Péter ellen drukkolni (?!?), csak tényszerűen rögzítettem azon objektív szempontúan is megalapozott tapasztalatomat, hogy az ő Tevjéje halványabbra sikerült.
Látta Bessenyei Ferenccel a darabot?
10/10
Nótárius 2019 febr. 09. - 00:01:52 10/10
Elismerve érdemeit, Huszti Pétert én is őszintén nagyra becsülöm, ezért a leírtakban nagyrészt egyetértünk. Nem is szóltam volna hozzá, ha nem "fantasztikus"-ként kerül szóba, épp A Hegedűs a háztetőn című örök klasszikusban nyújtott halványabb alakítása. Talán, ha csak őt láttam volna Tevjeként, hasonló túlzásra ragadtattam volna magam, de én sokszor láthattam Bessenyei Ferencet abban a szerepben. Aki ismerte, látta Bessenyeit színpadon, az tudja miről beszélek, mikor azt mondom, hogy a hangja hangosítás nélkül is bezengte a nézőtér legtávolabbi pontját is. Teljes szívét beleadó személyiségének áradó varázsa mindenkit ellenállhatatlanul magával ragadott, engem sokadszorra is éppúgy! Ehhez a magas mércéhez viszonyítva vitathatatlanul, Huszti Péter színpadi kihangosítóval is fátyolosan erőtlen, fakón jellegtelenebb, sokkal gyengébb érzelmi hatású volt Tevje-ként. Vele, ezért csak egyszer néztem meg a darabot; s az az egy alkalom is csak arra volt jó, hogy máig emlékezetesen nyilvánvaló legyen számomra: Huszti ebben a szerepben nem ért fel Bessenyeihez. Az sem véletlen, hogy az említett darab zenei anyagából is Bessenyeivel készült több évtizedes sikerű hangfelvétel.
Edmond Dantes 2019 febr. 08. - 09:35:26
Köszönöm, tudok olvasni :-) azért én maradok itt...hirtelen előrángattad Almásit saját topikjában + valamelyik színdarab topikjában is, mindkét helyen úgy leszedted róla a keresztvizet, hogy a fal adta a másikat. Feltűnő így együtt. Erre mondják, hogy "kevesebb több lett volna". Mindketten -mások is- a szemünk láttára nőtték ki magukat, Almási gyenge színésznőcskéből lett a Madách egyik vezető művésze és máshol is, éspedig azután, hogy rég elváltak Vámossal. Aligha elvált férje "protezsálta" csupán. Visszatérve Husztihoz: főiskolás korában ugrott ki, tinédzserként, magam is láttam csomó szerepben. Sok évig szinte rá építették a Madách repertoárját. Túl is tolták kissé. Későbbi, színpadon kívüli munkássága, Nemzeti körüli csetlése-botlása szerencsétlen volt, újabb kori szereplései talán nem méltók hozzá. Mint írod, "élő legenda"...én kiegészíteném így: ő "túlélő legenda".
Edmond Dantes 2019 febr. 07. - 09:06:41
Ha Almási Éváról azt írtad, hogy "nem a nagy színésznő kategória . Csak jó volt a "marketing" . Évtizedekig sztárolták, abszolút érdemtelenül. Nyomták, mint az ólajtót. A vízcsapból is folyt", nos akkor vajon mit írsz Huszti Péterről? Husztit nem abszolút érdemtelenül sztárolták, mint ahogyan Almási Évát s e m, de sztárolták, nyomták mint az ólajtót és a vízcsapból is folyt. Ha "érdemtelenül sztárolt nem nagy színésznő kategóriáról" beszélsz, inkább Huszti családjában nézz körül..szerintem.
10/10
Éduah 2015 aug. 24. - 20:16:24 10/10
Huszti Péter 1969 - ben (Az ember tragédiája)
ilali 2010 okt. 09. - 19:05:46
kép
Összes hozzászólás