Személy

Szörényi Levente

előadó, zeneszerző, szerző
Született: 1945. április 26. (78 éves) (Ausztria, Gmunden)

Az egyik legismertebb magyar zenész, számos együttes tagja volt, többek között az Illésé és a Fonográfé. Olyan művek megalkotásában működött közre, mint a Kőműves Kelemen, az István, a király, vagy az Attila - Isten kardja. Négy nagylemeze jelent meg, az utolsó 1995-ben, számos más elismerés mellett EMeRTon- (1990), Kossuth- (2000) és Prima díjjal (2003) tüntették ki. Volt felesége Kovács Zsuzsa színésznő, fia Szörényi Örs zenész.

Hozzászólások

Ljerk 2017 febr. 21. - 19:36:32
Ljerk 2017 febr. 21. - 19:32:45
Azért ide írok - mert az Együttes részben nincs Illés együttes. :(

A norvég televízió el kezdte felpakolni az internetre a régi felvételeit, és lõn nálunk is forgattak. :)

Az Illés együttes Human Rights lemezének elõadása kb 25 percben valamint elõtte, utána riportok.

https://tv.nrk.no/serie/flimra/FBUA07003971/03-09-1971#

Ha valaki tagja a DIME-nek az le is tudja tölteni:
http://www.dimeadozen.org/torrents-details.php?id=584708

(free és nem illegális torrent site - mivel csak non-copyrighted anyagokat engednek feltölteni, de mivel a felhasználói létszám korlátozott, meg kell várni a belépéssel a legközelebbi üresedést)
offtopic
Edmond Dantes 2015 máj. 25. - 12:23:05
komcsika?
nem vagyok
offtopic
hanguktaekwondooo 2015 máj. 25. - 11:44:28 Előzmény Edmond Dantes
ahova csak akarsz koncsíta
offtopic
Edmond Dantes 2015 máj. 24. - 20:24:40
Benevezek ;-)
hanguktaekwondooo 2015 máj. 24. - 19:03:58
Mi az szonya :-)
reváns, hogy nem randizunk? ;-)
szonya1 2015 máj. 23. - 13:44:37 Előzmény Edmond Dantes
+1 :)
szonya1 2015 máj. 23. - 13:44:09 Előzmény dralizs78
"emiatt a kijelentés végett"
"evégett indult el"
Jaj, ne, csak így ne!
hanguktaekwondooo 2015 máj. 12. - 20:54:11
ejnye dantes
kilóg a lóláb :-))

kicsit ügyesebben
Edmond Dantes 2015 máj. 12. - 19:55:40
off
Kedves hanguktaekwondooo, igyexem hozzád hasonlóan udvarias lenni.
Szaglásod nem tudom, milyen.
Igen, irigykedem: arra h az Úticél: Korea topikból nem kis önbizalommal más terepre is átrándulsz, welcome/wel(l)go!
Kár h ilyenkor nem a lényegre koncentrálsz pl most sem a kérdés(em)re válaszoltál.
Arról nem is beszélve h a megállapítás(od) ="ha nem vigyáz bármikor elviheti az ördög úgy, hogy a delikvens ezt észre se veszi", az bárkire érvényes lehet...pl r á d is :) v akár rám is persze, fõleg ha rajtad múlik :)

on
Az pedig különösen szórakoztató és figyelemreméltó h a népi-nemzeti-konzervatív tábor zenei Istenét, Szörényi Leventét az "övéi" átkozzák (ki) újabban.

Változatlan nagyrabecsüléssel jó oda/visszautat kívánok (Koreába), ED
hanguktaekwondooo 2015 máj. 12. - 16:16:44
dantes
messzirõl szaglik, hogy irigykedsz, amikor beírok
:-)
csak teperjé kisfiam
nem zavarsz
Edmond Dantes 2015 máj. 12. - 11:06:56
Nem tudom, ki mit mikor szólt le, de felhívnám a figyelmet h az "alapmûvet", amire "büszkék lehetünk mi MAGYAROK!!"...szóval azt Szörényi Levente (és Bródy János) írta/szerezte, Boldizsár Miklós Ezredforduló címû drámája alapján.

Akkor miért is szégyellje magát? Hogy megírta? És mi magyarok, ez esetben akkor mire is legyünk büszkék? És mi mennyi?
offtopic
Edmond Dantes 2015 máj. 12. - 11:02:05
off
Ezt a magvas megállapítást -friss példa- teszem azt, olimpiai bajnok bokszoló(k)ra is kiterjeszthetjük?
hanguktaekwondooo 2015 máj. 11. - 21:20:02
Szörényi Levente eklatáns példája annak, hogy alkosson az ember bármit, legyen akárhány éves
ha nem vigyáz
bármikor elviheti az ördög
úgy, hogy a delikvens ezt észre se veszi.
dralizs78 2015 máj. 11. - 20:38:04
Szörényi Levente több mint 30 év távlatából leszólta az"István a király "címû rockopera film változatát.Hát szégyelje magát emiatt a kijelentés végett! Nemzedékek nõttek fel ezen a mûvön és nagyon sok mûvész/mûvésznõ evégett indult el a saját pályáján.A véleményem az,hogy ez egy alapmû, amire büszkék lehetünk mi MAGYAROK!!
Edmond Dantes 2014 szept. 01. - 21:20:49
Összeszedtem pár +véleménytnemformáló" zenészt itt:

http://forum.port.hu/viewtopic.php?topic_id=28565 ld 13-as hsz, március 25.

A topikban pár hszó Koncz Zsuzsát ekézte (párat ekét tán kiszedtek), milyen el- és részrehajló, direktben politizál stb.
Fenti hszomban összeszedtem, ki mindenki..khm..NEM :o) politizál mostanság poprockban, ld ott.
SzL is elhárította KZs meghívását a március 14-ei koncertjére, amin zenélt volna õ is 1-2 számot. Tolcsvay pl el "mert menni" (és dalolt is) meg mások, persze Bródy is, ahogy ILLETT.
Még korábban, István, a király tavalyi 1. Aréna-elõadásán SzL "nem hallotta" h a végén, nyilván elõre elpróbált tapsrendben színpadra hívják...nem ment ki!! Ott voltam, így történt. Másnap állítólag már "meghallotta"=kiment. Nem voltam ott, nem tanúsíthatom.
Szóval "billeg rendesen". De amit a zenéjérõl írtam, azt fenntartom.

Ceterum censeo: politikamentes mûvészet (szinte) nincs és a mûvész(et) többnyire ellenzéki. És megnyilvánul. Udvari=király- v kormánypárti mûvész(et) jó része a süllyesztõben végezte és végzi. Jó, ha ezt megjegyezzük.
szonya1 2014 szept. 01. - 19:54:24
Úgy látszik, a sok szöveg közepette elvész a lényeg, és nem érted, hogy azért írtam, hogy mellébeszélsz, mert egészen mostanáig nem válaszoltál az én eredeti, egyébként nagyon egyszerû kérdésemre. Mindössze azt bátorkodtam megkérdezni, hogy te kiket tartasz „véleményformáló zenészeknek”? Ha leírtál volna egy-két nevet, már rég elfelejthettük volna az egészet. Ehhez végképp nem értem, mi köze van annak, hogy én melyik együttest szerettem. Arról nem beszélve, hogy az 50-es éveket szóba hoznod teljesen irreleváns volt, mert kit érdekel, hogy Szörényi hogyan teljesített, mit csinált általános iskolás korában?
A sértegetésed összefüggött azzal, hogy félreértetted az átvitt értelmét egy kifejezésnek. Tehát csak itt, csak most, csak a te kedvedért leírom, hogy ebben a szövegkörnyezetben a „van egy kis bukéja” annyit tesz: ironikus, egy kicsit nevetséges. Így jobban tetszik?
Szörényi munkássága neked egyenlõ a nullával. Ezt kommentálni sem érdemes.
offtopic
sofi 72 2014 szept. 01. - 17:11:33
Szerintem itt az ideje, hogy kiszálljak. Szerintem világos, hogy miért. Ez már csak ide-oda passzolása a labdának, de egyikünk sem nyerte meg a meccset. :P
Talán majd legközelebb. :DDD
offtopic
sofi 72 2014 szept. 01. - 17:09:48
Drága szonya1!

Akkor vegyük pontokba, hátha úgy átmegy a lényeg. Bár nem vagyok pedagógus alkat, de lásd kivel van dolgod. :DD

1. Nem beszéltem mellé. Vagy talán arra gondolsz, hogy azt írtam, te 1960-ban születtél, így nem tombolhattál semmilyen Illés koncerten, de szerintem 1970-ben sem, amikor – ha jól számolom – 10 éves voltál. Így nem is tapasztalhattál meg velük kapcsolatban semmit az igazi sikerük idõszakában, mint ahogy állítod. Kérlek Javíts ki, ha MELLÉBESZÉLNÉK!
2. Mivel sértettelek meg téged, vagy bárkit is? Kérlek, idézd. Csak nem azzal, hogy csecsemõ voltál 1960-ban? Vagy talán azzal, hogy pelenkát hordtál akkor, amikor az Illés zenekar mondjuk egyetemi klubokban szórakoztatta a nagyérdemût? Ebben mi a sértõ? Ezek tények. Vagy te születésedtõl fogva már szoba tiszta voltál? :P
3. Milyen érdemi választ vársz tõlem, és mire?
4. Mibõl következtetsz arra, hogy nem tudok magyarul? Kérlek részletezd. Fogalmam sincs, milyen jelekbõl következtetsz erre? Csak nem abból, hogy felesleges és akadékoskodó kérdésekre nem válaszolok egy számomra irreleváns embernek? Ezt a továbbiakban is megfogod tapasztalni. ;)
5. Aki rossz szövegkörnyezetbe helyezte a bukét, az te voltál. Én csak ott követtem el a "hibát", hogy a te értelmezésed szerint válaszoltam rá, mivel egyértelmû volt, hogy neked a buké egy negatív jelzõ lehet,(érdekesnek is találtam... :DD ) mivel így használtad. Engem csak a jó szándék vezérelt, hogy megértsd a válaszomat. Tudod a jó kommunikáció alapja, hogy az egyszerûbbeknek egyszerûbben kell átadni az infót, hogy ne legyen félreértés. :DDD Szóval aki nem jó helyen és jó idõben írta, az te voltál. Javaslom legközelebb a "vicces" szó használatát olyan helyen, ahol negatív töltettel szeretnéd érzékeltetni egyet nem értésedet, akkor talán nem fogsz ilyen helyzetbe kerülni.
6. Mivel járattam le magam? Csak nem azzal, hogy nem szeretem az Illés zenekart? Vagy azzal, hogy Szörényi munkássága nekem egyenlõ a nullával? Uggggyan már. Már csak korodból adódóan tudnod illene, hogy ízlésrõl nem lehet vitatkozni.
7. És végül. Keress magadnak egy másik gumicsontot. Elhiszem, hogy unatkozol otthon, de akkor kézimunkázz egyet, vagy panírozz be valamit, de engem kímélj meg a felesleges és semmitmondó kérdéseidtõl/válaszaidtól, mert nem ok nélkül nem válaszoltam rá. Továbbiakban NEKED: No comment. Ugye érted miért?
Edmond Dantes 2014 szept. 01. - 16:24:20
T.Hölgyeim!

Hogy itt ki öreg, azt én és csakis én mondom meg, és az természetesen nem más, mint: neeem, nem én, hanem.....Szörényi Levente! :o))

Kedves sofi, SzL D A L-termése (inclusive Koncz Zs és másoknak írt számait is) nagy és jelentékeny. Az én korosztályomnak ez a daltermés megmaradt, nem vitás.
Aztán én felnõtt lettem, már nem (nagyon) figyeltem a poprock "témára". Bevallom, István, a király (meg Kõmüves Kelemen) és az õ nagy hatásuk is elkerülte akkori figyelmemet, de jött szonya, aki meg pont akkor volt ifjú, õt valszeg inkább "elkapta" a királydombi cunami.
Aztán jött sofi és jöttek újabb SzL-mûvek, de az életmû legfénylõbb csillagai mégis a fent említettek=dalhalmaz+a 2 rockopera.

Fõ kitüntetéseit ld itt http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B6r%C3%A9nyi_Levente az ún. "polgári" kormányoktól/idején kapta...azokért a fõ mûveiért (ld fent=dalok+a 2 rockopera), amiket a komonizmusban írt, ld fenti linkben.
Akkor õ minek is számít? A pol. és egyéb vélemény-nyilvánításról már megírtam azt, amit. Persze vannak fokozatai, a bátor szókimondástól kezdve a szervilizmuson keresztül egészen a tettetett v valódi õrületig (itthon is!), de SzL ettõl még SzL marad. Egy biztos: ha haragszik az "övéire"/beszól nekik (kik is azok??/kiknek is??), biztosan nem "balról" haragszik/szól be. Joga meg van rá.
Összes hozzászólás