Színház

Az Őrült Nők Ketrece

zenés előadás, 2 felvonás, magyar, 2014.

Értékelés:

59 szavazatból
Szerinted?

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.
Jerry Herman és Harvey Fierstein musicalje Jean Poiret filmen és színházban is világsikert aratott színdarabjából készült, és mind 1983-as bemutatója, mind 2004-es és 2010-es felújítása több Tony-díjat – és számtalan egyéb elismerést – kapott.

A magyar változatot Alföldi Róbert állította színpadra a Kultúrbrigád és az Átrium produkciójában, amely immár túl van a háromszázadik előadásán. Egyes politikusok szerint ez az előadás veszélyes, mert női ruhába öltözött férfiak szerepelnek benne. Úgyhogy mindenki kapaszkodjon, nyílik a Ketrec!

Kórus: Balázs Edgár, Cserményi Zsombor, Eredics Béla, Korbász Viktor, Kristofori Ferenc, Kristóf István, Szarka Tamás, Széplaki Márk, Tompa István, Tóth-Székely Zoltán

Műszaki konzultáns Ditzmann Tamás

Sound design: Szabó Szilveszter

A(z) Kultúrbrigád és Átrium előadása

Bemutató időpontja:

2014. július 12., Kultúrbrigád és Átrium

Stáblista:

Hozzászólások

Lili Marleen 2019 okt. 26. - 14:29:44
sokadszorra láttam szeptemberben, és azt kell mondjam jó karban van a darab, nem ült le, nem fáradt el, most is ütős volt. Stohl András továbbra is briliáns , ez az ő jutalomjátéka, mind színészileg mind éneklésben nagyon odateszi magát és így aztán zseniális is. Többiek is jók, továbbra is évente meg fogom nézni amíg csak játsszák :)
10/10
kiskiss 2019 jan. 27. - 16:25:33 10/10
Kétszer láttam, és még sokszor szeretném. Fantasztikus darab, temérdek szeretet és egytől egyig kiváló alakítások és rendezés. A zene, a díszlet, a kedvesség ami a színpadról árad... A mélységek és magasságok megkínozzák az embert, egyik pillanatban sírok, a másikban nevetek. Merész eszközök, szókimondó de nagyon fontos mondatok. Döbbenet ez a hülye világ, hogy azzá lett az ember, ami.... :-( Imádom Alföldit, Stohlt, Hevért, a Madárkákat, az összes színészt aki játszik benne, a Ketrec zenekart, az Átriumot, és azt, hogy vannak nekünk! Hálás vagyok, na! Köszi!
10/10
Szokiera 2018 jún. 05. - 23:50:26 10/10
Az első 10 perc elég lassú, fáradt poénokkal. De amint elindul a cselekmény, szenzációs alakításokkal, humoros jelenetekkel viszi végig a darabot.
A zene iszonyú hangos, sokszor nem is érteni a színészeket.
Összegezve, nagyon jó rendezés, színvonalas előadás. Visszacsengő dallamok....Csak ajánlani tudom.
9/10
calella 2018 jan. 28. - 19:52:36 9/10
Nagyon kritikusan ültem be a darabra, Stohllal szemben is voltak fenntartásaim, de Alföldi rendezései sem állnak hozzám közel. Viszont annyi jót hallottam a darabról, hogy kíváncsiságom erõsebb volt. Magát a darabot még az Operettben Haumannal láttam és tetszett, illetve a filmet (Madárfészek) is ismertem. Az elsõ 10 perc kicsit megijesztett, nem voltam biztos benne, hogy a szünet után is visszamegyek. Aztán beindult a darab és végeredményben azt kell mondjam, nagyon tetszett. A 3 óra is hamar eltelt, ami nálam nagy szó. És meg kell, hogy említsem Stohl játékát. Szuperül játszott!
7/10
Mara_12 2017 dec. 21. - 16:55:16 7/10
A zene túl hangos, a dalszövegeket emiatt nehéz érteni.
lietta 2016 jan. 07. - 12:39:10
Szuper színészek!
köszülük ketten improvizálnak január 10én az eötvös10-ben: Parti Nóra Józan Lászlóval.
8/10
Gábor Szita 2015 máj. 21. - 16:50:30 8/10
Ritka komoly elvárásokkal ültem be a darabra, egyrészt azért, mert nagyon rég fordult elõ velem, hogy három hónappal elõre vettem jegyet bármilyen budapesti színházi elõadásra, másrészt azért, mert valahol tudtam, hogy ezt elrontani egy ilyen rendezõvel és két rendkívül meggyõzõ fõszereplõvel biztos nem lehet. Az igazság az, hogy az elsõ felvonás után szerettem volna 11 pontot adni. Az a fajta 90 perc volt, ami közben nem tudtam nem a darabra koncentrálni. Stohl jutalomjátékát szerintem mindenkinek látnia kellene Magyarországon, hogy ne a bulvárban megtörtént eseményei alapján ítéljék meg, mert itt mind a színészi, mind a zenei oldalon nagyon odatette magát. Aztán jött a szünet és szétesett a darab. A második felvonás igazi apokalipszis komédia próbált lenni, azt is sikertelenül. Nem mondom, hogy nem lehetett rajta nevetni, s azt sem mondom, hogy neki esett és lerombolta az elsõ másfél óra által felépített darabot, de megtörte, ami fõleg annak volt köszönhetõ, hogy végig dráma és a komédia között ingázott, miközben a politikus karaktere az összes homoszexualitásra közhasználatban lévõ kifejezéseit ordította ki a nézõknek a színpadról. Az üzenet érthetõ volt, nagyon hosszú, de kellemetlen, egy zenés komédiához legalábbis mindenképpen.
cs.balazs 2015 ápr. 09. - 20:34:42
Mivel minden jegy elkelt itt próbálkoznék. Ha valaki megválna a május 18, 19-ikei jegyétõl szívesen megvenném. Kérem küldjön e-mailt a cs.balazs@postafiok.hu e-mail címre. Köszönöm
6/10
Medvigy Mihály 2014 szept. 22. - 18:21:03 6/10 Előzmény denilson
6 / 10
8/10
denilson 2014 júl. 27. - 11:09:12 8/10
Az elsõ felvonás nagyon tetszett. Mind a humora, a szereplõk, a dalok, mind tartalmilag. Albin/Stohl dala a végén lehengerlõ volt, szinte védõbeszéd a toleranciáért. Úgyhogy megvolt a mélysége is.

A második felvonás viszont erõsen emlékeztetett egy szokványos amerikai vígjátékra. A konzervatív politikus figurája számomra túlságosan sztereotip volt, sokkal jobb lett volna egy visszafogott, rideg alakítás, ami szinte fenyegetõ hatással van a fõszereplõkre. Ez a szemmeresztgetõs dolog nekem sok volt. És azt is nehezemre esik elhinni, hogy valaki ne vágja le kapásból, hogy Jean-Michel anyukája nem nõ. Mohácsi a Nemzetiben bele mert nyúlni A velencei kalmár szövegébe, amikor Portia férfinak öltözik (meg úgy általában belenyúlt) és ott a férfiak rögtön tudták, hogy egy nõ az. Egy picit nyálasnak is éreztem ezt a felvonást.
Edmond Dantes 2014 júl. 19. - 22:24:16
Kis színpadon nagy produkció. Szerényebb (de nem hiányos!) technikai körülmények és piciny zenekar asszisztenciája mellett Alföldi szokásosan igényes rendezése teszi fontossá, érdekessé és persze aktuálissá (de nem túlzottan aktualizálóvá!) a darabot. A második rész kicsit leül, valszeg nagyobbrészt a cselekmény miatt. A showt minden értelemben Stohl András viszi el, megint bombaformát mutatva, mint újabban szinte minden színpadi megjelenésekor, Mephistótól Dantonig és igen, Zazáig, az Õrült nõk ketrece travi díva-alakításáig. Hevér Gábor megbízható untermann, prológja talán kicsit merev. Józan László viszont még Stohl "árnyékában" is pompásan mozog, játszik, él.
Edmond Dantes 2014 júl. 14. - 14:31:18
Azaz mindenki hozza a (jó) formáját: Alföldi, Stohl, Hevér..pár nap múlva már "érdemben" is tudok-fogok kommentelni :)
jooasszony 2014 júl. 13. - 21:00:17
Ha valaki olyan felhõtlen, röhigcsélõs sztorira számít,mint amilyen az olasz film volt (Tognazzi fõszereplésével),hát az nagyot fog csalódni. Alföldi darabjának vannak nagyon vicces részei, de nem nevezném cseppet sem komédiának. Ez a történet provokál, kérdéseket tesz fel, és szolidaritást demonstrál, elítélve a hipokritákat.

A két fõszereplõ fantasztikus, Hevér olyan szerethetõen játszik és tökéletes párja Stohlnak. Mindketten nagyszerû színészei a magyar színjátszásnak. A macsó Stohl elhiteti velünk, hogy õ "Zaza a sztár" és a magas sarkakon magabiztosan alakítja a jó nõt. Nagyon jól játszanak a többiek is, pl.Mihályfi, Józan...... Csobot Adél rövid, de üde szereplése.

A musicalt,mint mûfajt nem szeretem és sajnos ennek a remek darabnak a zene nem segített. Kicsit lapos, már-már unalmas dallamokat hallhattam. Fõleg az elsõ felvonásban nagyon rondán beszéltek, sokszor ezt dramaturgiailag sem láttam indokoltnak.

Összességében nagyon jó elõadás volt, a végén a vastaps nagyon megérdemelt volt.
Edmond Dantes 2014 jún. 13. - 08:43:30
Rákattintottam a "Téma indítása" ablakra = "téma" indul. Jöhet a rajongói törzsközönség és bárki más. Sokak-sokunk kedvencei (is) a produkcióban.