Színház

Brand

előadás, magyar, 2016.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

"A magában és a magából élő lélek zárt falai közt száguldó akarás és hit teljessége az övé, amely megbetegít, ha más életekbe tör." Írják Ibsenről. És ugyanez jellemzi az általa alkotott karaktert: Brandot. A név jelentése: tűzvész. Brand pap, aki szeretné megváltoztatni a világot. Jelszava a "mindent vagy semmit". Mindent vár környezetétől, és semmilyen megalkuvásra nem képes. Tűzvész, ami kíméletlenül pusztít, de lehetőséget teremt az újjáépítésre. Brand a szélsőségek között táncol. Két fjord között az óceán fölött egyensúlyozik. Feltekint az Istenére, aztán magára, végül le a mélységbe és megszédül. Ő nem egyensúlyozni, hanem repülni szeretne. Egy fiatal férfi, aki tökéletesen azonos akar lenni saját eszméjével, s ezért nem fél szembe menni korával, és környezetével. De mit ér a legtisztább eszme, ha nem képes elfogadni, ami esendő, ami emberi? Mit kezd Brand avval, ha egyszer csak a hétköznapi élet körülményei között találja magát? "Brand én magam vagyok a legkülönb pillanataimban." Írja Ibsen. És drámájában a legbelső emberi félelmek és a minden áldozaton felülemelkedő alkotó akarat birkózik egymással. Minek kellene győznie: a belenyugvásnak vagy a kíméletlen tettvágynak? "Pap voltam előbb vagy apa?" Kérdezi Brand, de nem kap választ.

Egy fiatal pap visszatér északi szülőfalujába, ahol megküzd a meghunyászkodással és megalkuvással, hogy felrázza a népet évszázados álmából. Brand az egész világnak prédikál, gyülekezete a "korszak embere", és templomának "padlója tenger és a hegy, a sík, a fjord a rétek, fölötte boltozat helyett tág boltíve az égnek." A világot akarja megváltoztatni, és közben saját magával kerül szembe.

A(z) Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

7/10
FElepHánt 2016 máj. 03. - 13:43:53 7/10
FeHér ElepHánt Kulturáklis Ajánló Portál www.toptipp.hu

BRAND---Fekete Tamás---Ódry

Vitathatóan rossz darab, nem a legjobb választás egy kezdõ rendezõnek. Növeli a bajt, hogy a lehetetlen címszerepet egy pillanatnyilag erre még alkalmatlan ifjú játssza. Öles tirádái értelmetlen ürességgel foszlanak el a légbe. Ám a rendezés ezzel együtt biztatónak mondható. A többi szereplõ kitûnõ perceket hoz, Bárnai Péter egyaránt jó Orvosnak, Parasztnak, bordóba bíborló Prépostként meg egészen kiváló. Dér Zsolt megnyerõen értelmes, a
Bíró, Szabó Sebestyén László egyetlen jelenetben villantja fel bámulatos átváltozóképességét.
Teljesen indokolatlan Börcsök Enikõ szerepeltetése, telitalálat viszont a végre igazi föladatot kapó Bach Kata. Sugárzóan naiv, megejtõen érzékeny, gyönyörû a deklamációja, lenyûgözõ a körötte lebegõ, mindent felülíró, színészi aura. Minél többet szeretnénk ilyen õszinte alter-légkörben látni, a bárdolatlan kõszínházi stílus elõbb-utóbb agyonnyomja.
Fekete Tamás nagyot akart, nem egészen sikerült, legközelebb csak jobb lehet.