Színház

Klasszik 47°N19°E

balett, 2 felvonás, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Modern balett-est két részben

Velünk élnek a klasszikusok: a Magyar Nemzeti Balett kétrészes estjében Harald Lander és George Balanchine két táncművét láthatjuk.
Az Etűdök Harald Lander koreográfus egyik legkiemelkedőbb alkotása, melyet 1948-ban alkotott a Dán Királyi Balett számára. A darab a balett-táncosok mindennapi munkáját mutatja meg a maga letisztult valójában és nagyszerűségében: a klasszikus balett szépségét és esztétikáját, illetve a Tánc örömét és izgalmát.
Csajkovszkij négy zenekari szvitje, bár nem táncművek számára készu¨lt, George Balanchine szerint azonnal a tánc képzetét hívja elő. A Theme & Variations, ez a ma már klasszikusnak számító koreográfia, az orosz klasszikus balett fénykorát idézi, annak állít emléket. A mű címe magyarul "téma és variációk", és valóban: a klasszikus báltermi közegben a balettkar és a női és férfi szólótáncos egyu¨ttesei és szólói hűen követik a zenei tétel 12 variációját.

Etűdök

Alkotók

Koreográfus Harald Lander Zeneszerző Carl Czerny Művészeti tanácsadó Lise Lander Betanító balettmester Johnny Eliasen Balettmesterek Kövessy Angéla / Pongor Ildikó

Téma és variációk

Alkotók

Koreográfus George Balanchine Zeneszerző Pjotr Iljics Csajkovszkij Eredeti díszlet és jelmez Woodland Thompson Díszlettervező Rózsa István Jelmeztervező Rományi Nóra Világítástervező Solymosi Tamás Betanító balettmester John Clifford Próbavezető balettmester Venekei Marianna / Solymosi Tamás / Dózsa Imre / Aradi Mária

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Hozzászólások