Színház

Nyugat 100

előadás, 2008.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

"A művész, aki egy kicsit zseni és magyar, természetesen ezer métermázsával súlyosabb teherként cipeli lelkén az átkot. S megint magyar oka van annak, hogy nem hasist eszik hozzá, ami magasabb, finomabb idegrendszerek mérge, de kényszerűen és stílusosan boros kupát fog vagy pálinkás butykost." (Ady Endre: A magyar Pimodán, 1908)

"Mi magyarok nagyszerű nemzeti kultúrát örököltünk, melynek gyökerei ma is erősek és termők. De nevezhetjük-e ezt a kultúrát közkincsnek, akár csak vezető középosztályunk köreiben?" (Babits Mihály: A tömeg és a nemzet, 1938)

100 éves a legendás Nyugat című folyóirat, amely az irodalmi alkotótevékenység fellegvára volt negyven éven keresztül. A társadalmi és művészeti megújító szándékok egyik fő hajtóerejeként ösztönözte a modernizáció jegyében az európai kultúra jeleseinek befogadását, az irodalom és a társművészetek megújulását. A Petőfi Irodalmi Múzeum és az MTV a színházakkal együttműködve eleveníti fel 2008-ban a korabeli Nyugat-estek hangulatát. A nyitórendezvény a Nyugat fennállásának 25. évfordulója alkalmából, az 1932-es Zeneakadémián rendezett estét rekonstruálta eredeti szövegek, zenék és sajtóvisszhang felhasználásával. A további előadásokon Móricz Zsigmond, Osvát Ernő, Kosztolányi Dezső versei, novellái és róluk szóló dokumentumok hangzottak el a Vígszínházban és a Radnótiban. A Nyugat rekonstrukciós-esték keretében, a jubileumi év zárórendezvényeként a Nemzeti Színházban Ady Endre és Babits Mihály verseiből és publicisztikáiból összeállított műsorra kerül sor. A színház igazgatója Alföldi Róbert a színház művészeivel idézi fel a kor szellemét és hangulatát. Az MTV az előadást rögzíti.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2008. december 2., Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások