Színház

Textúra 2020 - #01

előadás, 2020.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Képzőművészet – irodalom – színház a Szépművészeti Múzeumban

Szigorú járványügyi előírások betartása mellett a Szépművészeti Múzeum idén is bemutatja nagy sikerű színházi produkcióját, a Textúrát. Az alapötlet - képzőművészet, irodalom és színház találkozása egyazon térben és időben - változatlan: kortárs magyar szerzőket kért fel a múzeum, hogy írjanak új irodalmi szövegeket a gyűjtemény egy-egy inspiráló, kiemelt alkotásáról. Az elkészült műveket a Szépművészeti Múzeum kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, színművészek tolmácsolásában, kilenc esti előadás alkalmával.

A rogramsorozat már a hatodik ilyen jellegű vállalkozása a múzeumnak. A Szépművészeti ebben az évben is inspirációs forrásul ismert és kevésbé ismert műtárgyaink közül ajánlott alkotásokat a kortárs íróinknak, hogy friss, akár provokatív megközelítésben, új értelmezést nyerjenek.

Az idei Textúra jeleneteit Székely Kriszta, a Katona József Színház munkatársa rendezi, aki friss látásmódjával és egész estén átívelő koncepcióval tágítja a már megszokott kereteket.

A művek – mind időben, mind térben – végigvezetnek a múzeum állandó gyűjteményein. A rövid (7-8 perces) előadások mindegyike önálló, a színészek rövid szünettel újra- és újra eljátsszák a jeleneteket az este folyamán, így a közönség semmiről nem marad le. Az Antik-, Egyiptomi-, Régi magyar gyűjtemény és a Régi képtár termei mellett idén is helyszín lesz a gyönyörűen felújított Román csarnok.

A program célja, hogy a képzőművészeti alkotások irodalmi/színházi parafrázisai újra ráirányítsák a figyelmet a klasszikus művekre, hangsúlyozva fontosságukat és megmutatva, milyen új jelentést hordoznak a 21. század hazai közönsége számára.

A szigorú járványügyi előírások miatt idén kevesebb néző vehet részt az előadásokon, ezért a produkció on-line, az eszinhaz.hu oldalon is megtekinthető lesz.

Írók/képzőművészeti alkotások:

Balla Zsófia / Szakállas férfi mellszobra
Berta Ádám / Michele Pannonio: Thalia múzsa
Harag Anita / Antropoid koporsó
Háy János / Erósz torzója
Lövétei Lázár László / Id. Jan Brueghel: Paradicsomi táj bűnbeeséssel
Száraz Miklós György / Szepességi festő: Spillenberger Sámuel lőcsei orvos arcképe
Szécsi Noémi / Girolamo Macchietti: Mária gyermekével és Szent Annával
Terék Anna / A freibergi dóm úgynevezett Aranykapuja

Bemutató időpontja:

2020. november 3.,

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások