Színház

A webáruház

játék, magyar, 2012.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Németh Ákos József Attila- és Szép Ernő-díjas kortárs drámaírónknak ismét bemutatója van Nyíregyházán, Az európai Színházak sora próbálja követni a német színház új és új szövegek iránti kiapadhatatlan igényét, és ahogy egykoron a Romantika, mára ez a "dráma-utáni" színházi szövegsorozat bennünket is utolért. A szereplők 14 évesek, éppen abban a korban, amikor a Világra, a Tudásra és nem utolsó sorban a Szerelemre először csodálkozunk rá. Mi veszi őket körül? Mit kínál a WEB-áruház? Mit ér a kor, ha ebben a korban élünk?

A(z) Móricz Zsigmond Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. március 9., Móricz Zsigmond Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
MirandaTurner 2012 ápr. 10. - 12:05:14 10/10
Múlt héten néztük meg az osztályommal, nekem nagyon tetszett. Leírom, hogy pontosan mirõl szól:
Marcella tizennégy éves lány, gazdag családdal, kevés odafigyeléssel. A szülei hûtõmágnesekkel üzennek egymásnak, vagy ordítoznak. Magányos. Martina a hidegen kívül nem nagyon kap mást osztálytársaitól. A háta mögött vízihullának csúfolják, bármennyire is próbál beilleszkedni. Húga, Melinda, egy kerekesszékes informatikai zseni. A darab további fõszereplõi Bálint és Lóri.Elõbbi ábrándozó, kicsit visszahúzódó srác, míg Lóri egy tipikus izomagy, aki kosárlabdaedzésre jár, bõrdzsekit hord és leszólja az apját (amit senki más nem tehet meg rajta kívül). Bálintnak tetszik Marcella, de nem meri megszólítani. Lóritól folyamatosan kapja az ötleteket, amiket sosem sikerül megvalósítani.
Martina és Marcella találkoznak, beszélgetnek, végül barátnõk lesznek. Végül megtörténik az elsõ lopás: ellopnak egy recepttömböt utóbbi háziorvosától, majd "bárkinek bármilyen hallucinogént felírunk"-alapon drogkereskedelembe kezdenek. A pénzen osztoznak. Reklámozni szeretnék magukat, így megkérik Melindát, hogy csináljon meg nekik egy honlapot, amit Webáruház néven fognak mûködtetni. Eközben Bálint is beszáll: azzal az ürüggyel, hogy drogot akar venni, megpróbál Marcella közelébe férkõzni, hogy megismerje és megszeresse. A lányt azonban csak az üzlet érdekli, semmi más. Melinda vezeti a könyvelést, aztán egy véletlen folytán találkozik Lórival, aki épp meg akarja verni a matektanárt. A lány az informatikatanárra vár, majd felvilágosítja a srácot, hogy akire várnak, ugyanaz a személy. Egyre több idõt töltenek együtt, ami Martinának nem igazán tetszik, ugyanis Lóri is benne van az üzletelésben, a vevõk között. Egy, sajnos a mai fiatalságra is jellemzõ jelenetben Martina kilöki testvérét a kerekesszékbõl, majd megfenyegeti, hogy felveszi a telefonjával, ahogy megpróbál visszamászni és felrakja a youtube-ra.
A darab végén Marcella felhagy a dealerkedéssel, utolsó jelenetében levelet ír az orvosnak. Martina túladagolásban összeesik, nem tudjuk, mi lesz vele azután. Bálint otthagyta az üzletet és Marcellát, semmit nem tudunk a továbbiakról. Melinda fura hívást kap, feltehetõen a rendõrségtõl. Hallották, hogy ezen a számon elérhetõ a Webáruház. A lány mentegetõzik, hogy sosem hallott róla, végül belekiált a telefonba, hogy felejtsék el ezt a számot. Megérkezik Lóri, addigra Melinda leteszi a telefont, azt mondja a srácnak, hogy az apja hívta. Ezzel lezártnak tekinti az ügyet. A Webáruház bezárja kapuit, hiszen Marcella kiszállt, Martina, az új vezetõ, túladagolta magát, Melinda pedig nem kíván részt venni a drogkereskedésben és (valószínûleg) megszünteti az oldalt.