Nincs szűkebb hely egy szkafandernél

Na ezért kell moziba járni! Ehhez nagyvászon kell! Jó a hang és a 3D is, nics vita.

Az ilyen filmekért találták ki/fel az IMAX-et. Aki látta a trailert, el tudja képzelni milyen lehet. Hát jobb, sokkal jobb. Pedig a történet szinte faék bonyolultságú. Történik valami váratlan, és menekülni kell, meg túlélni.

Ryan Stone (Sandra Bullock) és Matt Kowalski (George Clooney) egy rutin űrséta és szerelés során komoly balesetet szenved az űrben, a hajón kívül. A levegő véges, jármű nincs, meghalt a kommunikáció a földi irányítással, csak egymást hallják. Mentőakció nincs, de ha lenne, se érhetne oda időben. Nincs más hátra, mint előre. Na de az pontosan merre is van? Az űrben nem is olyan egyszerű a tájékozódás, a haladásról nem is beszélve.

Nem tudom, mennyire hiteles tudományos szempontból a film, de minden nagyon valóságosnak hat benne, laikusoknak mindenképp. A látvány gyönyörű, és valóban képes elhitetni, hogy most az űrben vagyunk. Tényleg nem kevertek hangot a robbanáshoz. Sokszor zene sincs, csak a két úrhajós rádióforgalmazását halljuk. Az végtelen űr ellenére néhol igen klausztrofób a hatás. Nincs szűkebb hely egy szkafandernél, az tuti.

Kicsit olyan a film, mint egy jó saláta, mindenki talál benne kedvére valót. Látvány, űrhajó, robbanás, remek színészek, dráma. A két szereplő remekül hozza a karaktert. Egyszerű, már-már sablon mindkettő, de ahogy élettel töltik meg, az tanítani kellene (fogják is). Egyszerre van jelen a magány, a túlélési ösztön, és a kilátástalanság. Elég egyetlen hiba és vége. A legnagyobb kazalból végül elfogy az utolsó szalmaszál is. Egy-egy Oscar jelölés simán kinéz nekik, Bullocknál a győzelmen sem csodálkoznék.

A film ritmusa nagyon eltalált. Hol begyorsul és csak kapkodjuk a fejünket, hol kicsit kienged, hogy levegőhöz jussunk, de csak azért, hogy legyen mivel kibírnunk a következő rohamot. Izgalmas, kellően feszes. Pont másfél óra, manapság ez rövidnek számít, de minden benne van, ami kell, nincs benne "töltelék", csak azért hogy hosszabb legyen. Műfaji meghatározásra nem mernék vállalkozni, annyiból lehet válogatni. Dráma, sci-fi, katasztrófa, thriller? Mindegyik, és/vagy egyik sem? Döntse el mindenki magának. Nem egyszer nézős, annyit mondhatok.

Szerintem: 90%