Balatoni közlekedés

Itt mindent megtudhatunk a balatoni közlekedésről - hajóval, vonattal, busszal. De nekiindulhatunk kerékpárral is.

Autóval

Budapest felől az M7-esen bármelyik déli parti város megközelíthető, a 7-es út pedig a Balaton-part mentén viszi végig az autósokat. Az északi partot úgy közelíthetjük meg, ha a balatonakarattyai csomópontnál lehajtunk, illetve a Zamárdi vagy Kőröshegyi lehajtónál a szántódi kompot használjuk. Az északi part fő közlekedési útvonala a 71-es számú út. Nyugat-Magyarország felől a 84-es úton lehet megközelíteni a Balatont.

Vonattal

A MÁV menetrend szerint indít járatokat Budapestről a Déli és a Keleti Pályaudvarról számos tóparti településre.

Menetrend és jegyárak: www.mav-start.hu

BALATON MIX - a balatoni napijegy - Vonattal és hajóval a Balatonon

Ez az ajánlat azoknak szól, akik 2016. március 26. – 2016. október 23. között szabadidejüket tartalmasan és aktívan szeretnék eltölteni a Balatonon. A Balaton körüli vasútvonalakra és a Balatoni Hajózási Zrt. (http://www.balatonihajozas.hu/) menetrend szerinti járataira szóló Balaton Mix jeggyel bejárhatja a magyar tengert és környékét, akár kerékpárral is.

A kedvezményes utazási jegy felnőtt, gyermek, és családi kategóriában, kétféle időtartamra is megváltható. A 7 napos változat 2 szabadon választott napon, a 3 napos változat pedig 1 szabadon választott napon 0-24 óráig jogosít korlátlan számú díjmentes utazásra a Balaton körüli vasútvonalakon és a tavon átkelő hajójáratokon. A jegy akkor válik érvényessé, ha utasaink a kiválasztott napot az utazás megkezdése előtt ráírják a jegyre. A Balaton Mix jeggyel történő utazáshoz a gyorsvonati pótjegyet akkor sem szükséges megváltani, ha a kiválasztott vonat egyébként a gyorsvonati felárra kijelölt járatok közé tartozik.

A gyermek jegy 6-14 éves kor között váltható. Családi jeggyel 2 felnőtt és legfeljebb 2 gyerek utazhat együtt. A családi kapcsolatot nem szükséges igazolni.

A Balaton-partra való eljutáshoz 50%-os alkalmi menettérti jegy váltható, mely a Balaton Mix jegy felmutatása mellett jogosít visszautazásra. (A 3 napos Balaton Mix jegyhez legalább 50 km távolságra szóló, a 7 naposhoz bármilyen távolságra szóló alkalmi menettérti jegy váltható. Az alkalmi menettérti jegyhez, - amennyiben felárköteles vonattal történik az utazás, - valamennyi felárat, így a gyorsvonati pótjegyet is meg kell váltani.)

A Balaton Mix jegyek valamennyi gépesített MÁV-START jegypénztárban, és a Balatoni Hajózási Zrt. jegypénztáraiban is megválthatók. Az 50%-os alkalmi menettérti jegyek az ország bármely vasúti jegypénztárában megválthatók.

A Balaton Mix előnyei:
a kiválasztott napo(ko)n korlátlan számú díjmentes utazást tesz lehetővé,
plusz egy napig lehet vele díjmentesen utazni 2016. május 1-16. között a tavaszi Nyitott Balaton rendezvény időszakában (http://www.nyitottbalaton.hu/),
rugalmasan használható, nem szükséges előre meghatározni a járatokat,
díjmentes kerékpárjegy váltható (külön szabályok szerint),
50% kedvezmény a Balatonfenyvesi kisvasúton,
a gyorsvonati pótjegy árát tartalmazza (felárköteles vonattal való utazás esetén csak az esetleges további felárakat szükséges megváltani),
50% alkalmi menettérti kedvezmény vehető igénybe a Balatonhoz való utazáshoz,
a jegy felmutatásával egyes balatoni partner szolgáltatóknál kedvezményes jegy váltható.

Kerékpáros kedvezmények és kényelmi szolgáltatások

Vegye igénybe a balatoni forgalomban közlekedő, nagy kapacitású kerékpárszállító vasúti kocsikat! A MÁV-START Zrt. járatain a felnőtt, gyermek és családi Balaton Mix jeggyel személyenként 1 db kerékpár díjmentes kerékpárjeggyel szállítható (pl. családi Balaton Mix jeggyel utazó 2 felnőtt és 2 gyermek 4 db kerékpárt szállíthat) az utazásra megjelölt napon/napokon a rendelkezésre álló szabad helyek függvényében. A díjmentes kerékpárjegyet az utazás megkezdése előtt meg kell váltani, a kerékpár elhelyezése és szállítása a MÁV-START Zrt. érvényben lévő Személyszállítási Üzletszabályzat kerékpárszállításra vonatkozó általános szabályai alapján történhet. A kerékpárszállítás szabályairól bővebb információ honlapunkon olvasható, ide kattintva.

A Balatoni Hajózási Zrt. menetrendjében kerékpárszállításra kijelölt személyhajóin a felnőtt és a gyermek Balaton Mix jeggyel személyenként 1 db kerékpár díjmentesen szállítható a rendelkezésre álló szabad helyek függvényében. A kompjáratokon a felnőtt, gyermek és családi jeggyel szintén személyenként 1 db kerékpár díjmentesen szállítható.

A kedvezményes Balaton Mix jeggyel történő utazásra 2016. március 26-tól 2016. október 23-ig van lehetőség, a hozzá csatlakozóan a Balatonhoz történő utazáshoz váltható 50 %-os alkalmi menettérti jeggyel legkorábban 2016. március 25-én lehet megkezdeni az utazást, illetve azt legkésőbb 2016. október 24-ig kell befejezni.

Partneri együttműködéseink alapján egyes balatoni szolgáltatók a Balaton Mix jegy felmutatói részére kedvezményt nyújtanak a náluk igénybevehető szolgáltatások díjaiból.

Repülővel

A sármelléki Hévíz Balaton Airport reptér már áprilistól fogad járatokat.

Részletek: www.hevizairport.com

Helyi közlekedés

Komp: Szántód és Tihany között autós komp közlekedik. Az út körülbelül tíz percig tart, de e közben csodás panorámában gyönyörködhetünk.

Menetrendek és árak: www.balatonihajozas.hu

Menetrendszerinti hajózás: A Balatonon 22 hajókikötőt üzemeltet a Balatoni Hajózási Zrt.

A személyhajózási menetrendről és a viteldíjakról szintén itt olvashatunk részleteket: www.balatonihajozas.hu. A menetrendszerinti hajózás minden évben már Húsvét után elkezdődik!

Hajókirándulások: Eldönthetjük, hogy sétahajóval, diszkóhajóval vagy gyerekhajóval szeretnénk utazni, de kiválazthatjuk továbbá azt is, hogy naplementetúrán, grill party-n, Tihany- túrán vagy Badacsony túrán szeretnénk részt venni.

Buszok

A balatoni városok között buszjáratokkal lehet közlekedni a 7-es és a 71-es utakon. A buszjegyeket a sofőrnél, vagy a Volán jegypénztárakban lehet megvásárolni.

Menetrend és jegyárak: www.volan.hu