Nyugat-Balatoni kerékpáros körtúra

A balatoni turisztikai szervezetek 2014. májusban első alkalommal szervezik meg a Nyitott Balaton elnevezésű programsorozatot, ami azt az egyébként nem meglepő tényt kívánja a turisták elé tárni, hogy a Balaton nemcsak július – augusztusban szolgál élményekkel.

Ennek szellemében a májusi programok elsősorban a mozgásra, természetbe vágyókat szólítják meg, számos gyalogos vagy kerékpáros túra kerül lebonyolításra és mintegy 400 szálláshely, étterem, fagyizó is kinyit erre az időszakra, ráadásul a balatoni hajók is sűrűbben közlekednek ebben az időszakban.

A Balaton a májusi időszakban tehát elsősorban a partjaira várja a turistákat, így került megszervezésre a Nyugat-Balaton térségében egy 65 km-es vezetett kerékpáros körtúra is, ami magában foglal egy kis hajózást is. A végig kerékpárúton vagy kerékpáros forgalomra kijelölt mellékutcákban haladó bringázás élményét csak némileg csökkenti az itt-ott bizony felújításra szoruló aszfaltcsík.

A pozitív hatások azonban messze felülmúlják ezeket az apróságokat. A keszthelyi indulás után máris a ’vadonban’ találjuk magunkat, erdő, mező és néhol nádas kíséri utunkat, az ehhez csatlakozó állatvilággal.

A gyenesdiási balatoni halpiacon reggel még inkább csak készülődés fogad és a balatongyöröki golfpálya között kanyargó úton is csak ébredező golfozókat látni. A Szigliget felé vezető síkságon az idei magas vízállás miatt a kerékpárutat nyaldossa a víz a Balaton felőli oldalon és így könnyű elképzelni, hogy nem is oly rég még valóban önálló szigetet alkotó Szigliget vagy épp a tanúhegyek.

A délelőtti időpont ellenére a szigligeti Esterházy grófok egykori pincében már beindult az élet, a környék igencsak sok bora megtalálható és annyi a nemespenész a 230 éves pincében, mint kevés helyen az országban.

A túra egy tempós gurulással majd némi emelkedővel folytatódik Badacsony felé, ahol gyorsan az. ún. Római úton találjuk magunkat, ami a Római Birodalom idején az Adriai-tengert kötötte össze Aquincummal. Ez a főúttól-vasúttól kicsit magasabban vezet körbe a hegy szoknyáján, végig a szőlőtőkék és pincék között, ahol így számtalan választási lehetőség van – persze csak módjával – egy kis borkóstolásra.  A kikötőbe legurulva a mindenféle átalakítás nélkül manapság kerékpárszállítónak is kinevezett szokásos katamaránok várnak, hogy Fonyód felé kihajózzunk. Ezekre egyébként csak be kell tolni a bringát és a tágas fedélzetükkel, előterükkel valóban minden gond nélkül elhelyezhető akár több tucatnyi kerékpár is –  ezt most is sikerült megtapasztalni.

A Badacsony – Fonyód hajóút a panoráma élvezése mellett lehetőséget nyújt egy kis pihenésre, kalória utánpótlásra és a fedélzeten senkinek nem okoz meglepetést a bringás ruha – pláne mivel így május elején az ezt viselők vannak többségben…

A déli parton kikötve aztán a fonyódi kikötőből Balatonfenyves felé vezet utunk, pillanatnyilag a fonyódi hegyomlás miatt a teljes 7-es út bringaútként üzemel – de természetesen a forgalom nélküli út mellett itt is lehet használni a kiépített bringautat is.

Balatonfenyves véget nem érő mellékutcáin aztán csak elérjük a strand központi részét, ahol igazán hagyományos balatoni sütödék, büfék ölelésében már nagy a pezsgés – a verőfényes napsütés, az északi part látványa, a hegyekben álló leparkolt kerékpárok mellett – egyébként kedvező áron - falatozó bringások együtt ámuldoznak a Balaton májusi arcán.

A feltankolást azonban hamarosan újabb rövid pihenő követi, immár Balatonmáriafürdőn. A helyi fagyizó ugyanis kihagyhatatlan, indult a Balaton Fagyija 2014 versenyen is, méghozzá a Balatoni Randevú és a Balaton Mámor fantázianevű ’alkotásokkal’, amik fogyasztása erősen ajánlott.  Az előbbi – saját leírásuk szerint - egy pezsgős, marcipános fagylalt szamócával, melyet részben a Micsoda Nő! című film ihletett, természetesen a Balatonhoz kapcsolódóan BB pezsgővel elkészítve.
Az utóbbi pedig piskótás ízű alap mákkal és jégborban áztatott aranymazsolával. Szintén a Balatonhoz kötődően Balaton környéki bort felhasználva készült el. (Horváth Pince, Szent György-hegy, Badacsonyi borvidék)

Balatonmáriafürdő után továbbra is teljesen sík úton haladunk tovább a minden eddigit felülmúló ’vadonban’, a körtúra talán legzöldebb szakaszán. Néhány km múlva elérjük a fenékpusztai kocsmát, azaz a büszke tulajdonosa szerint 400 éves vámházat, korcsmát, amiben kisebb helytörténeti kiállítás mellett az alábbi, némiképp meglepő kép fogad minket a mosdóban…már csak azt nehéz eldönteni, hogy ez a korábban Sármelléken állomásozó szovjet katonák vagy az elmúlt években balatoni rohamot indított orosz turistáknak köszönhető…? Igazából mindegy is, felfrissülésnek kellemes a kínálat.

Az út hátralévő része vissza Keszthelyre már nem tartogat látnivalókat, azonban a kerékpárút erdei vonalvezetése nagyon kellemes, ráadásul nyári melegben is árnyékot ad.

A túra tehát összességében szinte folyamatosan tartogat valami érdekességet, látnivalót, az elkülönített kerékpárút, mellékutcák pedig néhol változó minőségük ellenére is nagy biztonságot adnak a tekerésnek – így bárkinek bátran javasolható egy egésznapos kirándulás keretében.

Akinek a 65 km túl sok vagy kisgyerekkel túrázna, annak létezik egy hajózást szintén magába foglaló rövidebb, 33 km-es túra a Balatongyörök – Keszthely – Balatonmáriafürdő – (hajó)- Balatongyörök útvonalon.

Útvonal: Keszthely – Szigliget – Badacsony – Fonyód – Fenékpuszta – Keszthely – Balatongyörök, Badacsony és Fonyód között hajóval

Táv: 65 km

A Nyitott Balaton program keretében a fenti túra indul május 6-án és május 8-án is.  Információ és jelentkezés, további időpontok:

Tourinform Balatongyörök, tel:+36-83-346-368;

Tourinform Vonyarcvashegy, tel: +36-83-348-253

Tourinform Gyenesdiás, tel: +36-83-511-790

Tourinform Keszthely, tel: +36-83-314-144

Tourinform Badacsony, tel: +36-87-531-013

továbbá www.nyitottbalaton.hu , www.west-balaton.hu weboldalakon.

Akinek a 65 km túl sok vagy kisgyerekkel túrázna, annak létezik egy hajózást szintén magába foglaló rövidebb, 33 km-es túra a Balatongyörök – Keszthely – Balatonmáriafürdő – (hajó)- Balatongyörök útvonalon.