George Clooney rendezi a lehallgatási botrány történetét

A modern újságírás legsötétebb epizódjának hiteles történetét viszi vászonra a George Clooney, akihez a téma meglepően közel áll.

A Rupert Murdoch médiabirodalomhoz tartozó News of the World botránya az újságírás igazi szégyenfoltja: mint kiderült, a brit lap munkatársai éveken át hallgatták le politikusok, hírességek vagy bűnügyekben érintett magánemberek telefonját és hangüzeneteit. George Clooney a botrányt kirobbantó oknyomozó riporter Nick Davies könyvéből készül filmet rendezni a Sony számára Hack Attack címmel, és már jövőre elkezdi a forgatást. Davies hat éven át dolgozott, hogy feltárja Murdoch News Corporation nevű vállalatainak sötét ügyeit, és a leányvállalat, a News of the World lehallgatási ügyeit. Az ez alapján írt Hack Attack: The Inside Story of How the Truth Caught Up With Rupert Murdoch című könyve idén júliusban jelent meg, és a színész-producer-rendező Clooney, illetve producer társa, Grant Heslov már le is csaptak rá. 

A lap legmocskosabb húzása egy elrabolt és megölt kislány telefonjának feltörése volt, lehallgatva annak hangüzeneteit, amivel tévútra vezették magát a nyomozást, a szülőkkel pedig elhitették, hogy a lány még élhet. A 2011-ben kirobbant botrány követően, amelynek zsarolás, korrupció és hamis tanúzás is része volt, a 168 évre visszatekintő újság megszűnt, két főszerkesztője és tíz másik egyén letartóztatásra került. Mindez valóban ideális filmes alapanyag Clooney számára, aki rendezőként már régóta vonzódik a témához. Ezzel foglalkozott a 2005-ös Jó estét, jó szerencsét! és a 2011-es A hatalom árnyékában című munkáiban, ami nem meglepő, tudván, hogy a színész apja is újságíró és televíziós műsorvezető volt.