Sütemény készült a füredi Picasso-kiállítás népszerűsítésére

Füreden arra kérték a város emblematikus cukrászát, Bergmann Ernőt, hogy álmodja meg azt a süteményt, amit Picasso, az avantgárd egyik legnagyobb művésze is szívesen fogyasztana, ha ma Balatonfüreden élne.

A bécsi kávézókban 8-10 plakátot is láthatunk arról, hogy éppen milyen művészeti események zajlanak a városban. Magyarországon még ritkaság, hogy a helyi vendéglátósok összefognak a kulturális ügyekért felelős szakemberekkel és közösen népszerűsítenének egy-egy eseményt. De van már ennek ellenpéldája is. Az ország egyik legjobb cukrászdája és egy luxusautókat forgalmazó cég is segíti a balatonfüredi Picasso kiállítás népszerűsítését.

Füreden most arra kérték a város emblematikus cukrászát, Bergmann Ernőt, hogy álmodja meg azt a süteményt, amit Picasso, az avantgárd egyik legnagyobb művésze is szívesen fogyasztana, ha ma a Balatonfüreden élne.  Az akciót önkormányzati, múzeumi szakemberekkel közösen azért  találták ki, mert éppen most látható augusztusig az a Picasso kiállítás, amelyre fel szeretnék hívni a városba érkező nyaralók figyelmét. A Picasso szeletet fogyasztók- a blokk felmutatásával – fél áron látogathatják a festő kiállítását – mondta Cserép László, a füredi önkormányzat kulturális ügyekért felelős főosztályvezetője.

A kávékrémmel töltött édesség elkészítése előtt, spanyolországi  cukrászmesterekkel is konzultáltak a sütemény megálmodói. Az első Bergmann Cukrászdát 1939-ben Győrben nyitotta Bergmann Imre, Balatonfüreden 1992 óta van jelen a család.

Picasso képeire egyébként más módon is fel szeretnék hívni a figyelmet. Képzőművészek segítségével "összefirkáltak" egy több mint tízmillió forint értékű terepjárót. A Range Roverre a katalán festő ihlette képek kerültek. Egyes motívumok pedig a kiállításon is felismerhetők. Az autó  Budapest, Hévíz, Sárvár, Bükfürdő útvonalon ingázik. Az ide érkező külföldi turistákat szeretnék meghökkenteni a jármű látványával. Rá szeretnék irányítani figyelmüket arra, hogy érdemes a Balatonfüredre is elutazniuk. Legalább egy kiállítás erejéig - mondta Éskovács Péter, az akció egyik ötletgazdája.