Egy kis 90-es évek hétvégére

A retró valójában mindig azt jelenti, hogy két évtizeddel ezelőtt. Talán azért, mert a húsz évvel ezelőtti énünkre még elég pontosan emlékszünk, de azért már tudunk röhögni is rajta. Most a kilencvenes évek a retro, ami van akinek kinyúlt, csíkos pulóvert és Kurt Cobain világfájdalmát jelenti, de van olyan is aki inkább a 2 Unlimitedet érti alatta.

A moziban a kilencvenes évek igazi aranykor volt, elég ha csak arra gondolunk, hogy 1994-ben jött ki a Ponyvaregény, ami váratlanul elég nagyot csavart a filmművészeten, de a kilencvenes években készült a Hetedik, vagy éppen a Mátrix is. És ez az az évtized, amiben Spielberg egy éven belül leforgatta  a Schindler listáját és a Jurassic Parkot is.
 
A hétvégén kicsit belesüppedhetünk a retróba, mert igazi, kilencvenes évekbeli kultfilmeket vetítenek több adón is. Vagyis vegyünk elő egy csomag mikróban melegíthető popcornt és egy szürke pamutpulóvert a hatás kedvéért, és nézzünk vissza a kilencvenes évekbe.
Pénteken a Viasat3 adja este 9-től a Hollót, Brandon Lee utolsó filmjét. A halálból visszatérő rockzenészről szóló képregény adaptációja azért is lett legendás, mert a forgatás közben egy kellékpisztollyal, de éles lőszerrel rálőttek a főszereplőre, aki meghalt, így a film több jelenetében dublőr játszik helyette.
 
Szombaton megy az AMC-n 23:35-től a Ford Fairlane kalandjai, amit 1990-ben forgattak, így nem meglepő, hogy a rocksztárok ügyeit felgöngyölítő magánnyomozó tulajdonképpen a nyolcvanas évek hajmetál bandái és ezt az egész szemceruzával vastagon kihúzott, hajbalzsam szagú szubkultúra előtt tiszteleg. Mármint azzal, hogy jól kiröhögi. A film Magyarországon azért is legendás, mert Ford Fairlane magyar hangja a nem éppen az érzelmeket széles skálán megjelenítő intonációjáról híres Nagy Feró. A film így tulajdonképpen olyan, mintha a nyolcvanas évek kalóz VHS-e lenne hangalámondással, pedig nem: csak a Beatrice énekese szerint egy tökös rocknyomozó egy hangon narrálja végig a teljes életet.
 
Vasárnap pedig délután 4-től a Filmcafé-n leadják a Titanicot a hajó orrában bátran feszítő DiCaprióval és a párás kocsiablakot összetapicskoló Kate Winslettel. A világ egyik legsikeresebb filmje, 2,1 milliárd dolláros jegybevétel, a történet, amit tényleg az egész világ ismer. És hogy miért érdemes mégis újból megnézni? Hát mert tömény romantika, izgalom és történelem, és igen mindenki tudja, hogy a végén elsüllyed a hajó, a nyakék pedig a tenger fenekére süllyed, de nem ez a lényeg, hanem az ezt megelőző 197 perc.