Csúcsformában - Kung fu a világ körül

Jackie Chan a világ egyik legismertebb harcművészének számít, hála annak a több mint száz filmnek, amiben megcsillanthatta fantasztikus kung fu tudását. Az akrobatikus ügyességgel megáldott színész, ma már 61 éves, de még aktívan forgat.


Persze vannak hatvan feletti akciósztárok, de azok „bohóckodását” nem lehet egy lapon említeni Chan munkastílusával. Ezzel ő maga is tisztában van, ezért 2102-ben bejelentette, hogy ha az akciófilmekkel nem is, de a veszélyesebb mutatványokkal mindenképpen felhagy. 
Karrierje a ’70-es évek derekán kezdődött, amikor tehetséges kaszkadőrből színésszé avanzsált. Egy második Bruce Lee-t próbáltak belőle faragni, így a kezdeti próbálkozásai nem voltak túl népszerűek, sőt kifejezetten pénzügyi bukásnak számítottak. Chan első sikerét az 1978-ban észült: A kobra című alkotással aratta, ahol már szabad kezet kapott a kaszkadőrmutatványok kidolgozásában. A film megalkotta a komikus kung fu műfaját és a hongkongi közönség rajongott érte. Az igazi átütő sikert azonban az ugyancsak ’78-as Részeges karatemester hozta meg számára. Viszont Chan, sosem elégedett meg az ázsiai sztárságával, már a kezdetektől nemzetközi hírnévre vágyott. Még ausztráliai tartózkodása alatt angolosította a nevét Jackie Chan-re, majd egy szemhéj korrekciós műtéten is átesett, hogy kevésbé tűnjön ázsiainak.

Willie Chan-ek, aki menedzsere és jó barátja is volt, hatalmas szerepe van Chan nemzetközi karrierjének elindításában. Az amerikai piacra 1980-ban érkezett meg, a Bunyó a javából produkcióval. Ezt követte egy kisebb szerep a 72 millió dollárt hozó Ágyúgolyó futamban és ugyan csak mellékszereplő volt az olyan sztárok mellett, mint Burt Reynolds, de innen vette az ötletet, a filmjei végén már hagyományosnak számító bakiparádéhoz.

De az áttörés akkor még váratott magára, így újra a hongongi filmek felé vette az irányt.  A ’80-as Az ifjú mester megdöntött minden eladási rekordot Hongkongban, és igazi sztárrá emelte Chant. Ezt követte a The Dragon Lord, aminek az egyik bonyolult akciójelenetét állítólag 2900-szor vették fel. Majd olyan sikerek jöttek, mint a Rendőrsztori (itt már nem csak a főszerepet játszotta, hanem rendezte is), majd az Istenek fegyverzete, ami jegyeladás szempontjából is az egyik legsikeresebb filmje.

A 80-90-es évek leginkább a folytatásokról szóltak és a töretlen siker mellett, Chan újra fontolóra vette Hollywood meghódítását. Viszont leginkább rosszfiúkat kellett volna alakítania, így olyan filmekre mondott nemet, mint a Rambo 4, vagy a Pusztító, amiben végül Wesley Snipes lett a főgonosz. Az áttörés végül a Balhé Bronxban jelentette, az első igazi kasszasiker pedig a Csúcsformában lett, ami világszerte 244 millió dollárt hozott. Az élet fintora, hogy mire elérte szupersztár státuszt, az ezer helyen tört, sérült, elhasználódott teste, már nem bírta követni a színész lelkesedését. Bár még így is nagyszerű dolgokra képes, de régi önmagával már nem veheti fel a harcot.

Jackie Chan mindig törekedett arra, hogy pozitív figurákat alakítson, és ezt a képet az életben is szeretné megtartani. Rengeteget jótékonykodik, állatbarát, drog ellenes nagykövet, iskolákat alapít és halála után óriási vagyonának a fele jótékony célokat fog szolgálni. Meglepő módon popsztárként is tevékenykedik már több mint húsz albuma jelent meg, amik Ázsiában nagyon sikeresek lettek.