Újra vár a balatoni vár!

Gyerekekkel, és az egész családdal is vonzó program meglátogatni a Balaton környéki várakat, és bevenni a kőfalakkal határolt maradványokat, fantáziánkat pedig visszarepíteni a múltba. Ha szerencsénk van, történelmi játékokat is találhatunk benne, de már pusztán a látványért is megéri a túra.

Szigliget

Gyönyörű fekvés, impozáns romok, pezsgő várélet, folyamatos felújítás. Talán ezekkel a szavakkal lehetne röviden bemutatni a Balaton várát, amelyet a pannonhalmi apátság építtetett 1260-62 között. A török soha nem tudta bevenni.

A templom mögül indulva először az alsóvárba jutunk, majd egy gyilokjárón át a rondellára. Innen meredek gyalogút vezet az alsóvárnál mintegy 20 méterrel feljebb emelkedő felsővárba. Itt volt az egykori öregtorony ill. a várúr palotája és tornya. 2013 végén újabb jelentős rekonstrukciós munkák zárultak le a Balaton Várában, melynek köszönhetően többek között elkészült az alsó és felső várat összekötő lépcsősor, valamint üzembe helyeztek kültéri és beltéri érintőképernyős terminálokat is.

www.szigligeti-var.hu

www.szigliget.hu

Csobánc

Nem különben szépséges fekvés, pazar panoráma, csendben pihenő romok, legendákat őrző kövek. Ez a Csobánci Vár.  A vár építését feltehetően az 1250-es években kezdték el, de az 1270-es években már, mint elkészült várról tesz említést egy korabeli oklevél. Építtetői a diszeli nemesek voltak, azonban az 1300-as években már a dél-itáliai eredetű Rátót nembeli Gyulaffy-család tulajdona, egészen a 17. század második feléig.

www.csobancvar.hu 

Nagyvázsony

 Kinizsi vára egy bájos, Balaton-felvidéki falucska közepén.

Nagy időket megélt lakótornya messziről látszik. A településen élt Mátyás király híres hadvezére, aki hadszíntéri cselekedetei mellett arról is híres, hogy Pálos rendi kolostort épített a település határában. Vártúrával, kovácsbemutatóval papírmerítéssel, viaszpecsét készítéssel és lovagi tornákkal is találkozhat az, aki felkeresi a nagyvázsonyi várat. A Kinizsi Vár Mátyás király fekete seregének verhetetlen hadvezére, Kinizsi Pál legendáját és a reneszánsz kort kelti életre egész évben rengeteg programmal és fesztivállal.

(Forrás: itthon.hu)