10 színházi premier szeptemberre

Habár a nyári szezonban is jobbnál jobb előadások közt válogathattunk, örülünk a szeptembernek, hisz hivatalosan is elkezdődik a színházak őszi/téli évada. Szász János, Alföldi Róbert, Vidnyánszky Attila, Polgár Csaba, Pelsőczy Réka - és még sorolhatnánk azokat a rendezőket, akiknek köszönhetjük, hogy ismét egy elképesztően erős szezonnak nézhetünk elébe. Válogatásunkban - a teljesség igénye nélkül - azokat a szeptemberi premiereket mutatjuk be, melyekre mindenképpen érdemes jegyet váltani.

Jó estét nyár, jó estét szerelem

1977-ben a Vígszínház már műsorára tűzte a Fejes Endre regénye alapján készült musicalt, 2015 szeptemberében pedig újra bemutatják a Pesti Színházban Szász János és Presser Gábor újragondolásában. Új hangszerelés, új dalok és eredeti dokumentumrészletek, tanúvallomások, korabeli hírek gazdagítják majd az ismert történet. A főszerepet a Pécsi Nemzeti Színházból tavasszal átigazolt, és a rögtön Budapesten is bizonyító Wunderlich József játssza, aki kitörve a jófiú és a klasszikus hős szerepekből ezúttal egy brutális gyilkost alakít.

Bemutató időpontja: 2015. szeptember 6., Pesti Színház

 

Kéretik elégetni

A HoldonGolf Projekt bemutatója a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásnak állít emléket. Gyász, fásultság és fájdalom vegyül szeretettel, elfogadással és az újrakezdés iránti igénnyel az előadásban. Lanford Wilson finom humorral átszőtt drámája egyszerre felemelő és kiábrándító: nem fél tükröt mutatni annak, amit a leginkább szeretnénk elrejteni magunk elől. Őszintének vélt hazugságok, elfogadásba bújt kirekesztés, hamis önigazolás, megszokásból működő szerelmek világa ez. Nagyon hasonlít a miénkhez.

Bemutató időpontja: 2015. szeptember 8., R.S.9. Színház

 

Babahajó

Vajdai Vilmos ezúttal a kortárs szerb drámairodalom egyik kiemelkedő alkotásának, Milena Marković Babahajó című művének megrendezésére vállalkozott. A külföldön hosszú sikerszériát maga mögött tudó darab magyarországi ősbemutatója a TÁP Színház és a k2 színház közös produkciója. A Babahajó a mesék világában utazva kíséri végig egy nehéz sorsú, tehetséges festőnő életét a gyerekkortól az alkoholizmusig.

Bemutató időpontja: 2015. szeptember 10., Trafó

 

West Side Story

Izgalmas vállalkozásnak ígérkezik Leonard Bernstein: West Side Story c. művének 2015-ös budapesti bemutatója. A mára már klasszikusnak számító zenei anyag, az ismert slágerek az Erkel Színház színpadán hangzanak föl, régi-új megvilágításban mutatva be a shakespeare-i Rómeó és Júlia történetet.

Bemutató időpontja: 2015. szeptember 11., Erkel Színház

 

Mindent Éváról

A nyár egyik legnagyobb durranásának számító darabot, az Orlai Produkciós Iroda és a Weöres Sándor Színház közös előadását, a Mindent Éváról című produkciót augusztus 15-én mutatták be Szombathelyen, azonban újra premiert ünnepelhet Pelsőczy Réka rendezése. Szeptember 11-én a Belvárosi Színházban folytatja sikerszériáját a darab olyan főszereplőkkel, mint Hernádi Judit, Kovács Patrícia és Szikszai Rémusz. A mű filmen vált örök klasszikussá: Bette Davis főszereplésével ma is a filmtörténet egyik legemlékezetesebb alkotásaként tartják számon.

Bemutató időpontja: 2015. szeptember 11., Belvárosi Színház

 

Kohlhaas

Zsámbék után a Szkéné Színházban mutatkozik be a 3. Titánium Szemle Szkéné-díjas előadása, a Kohlhaas. Hegymegi Máté rendezésében Nagy Zsolt alakítja Kohlhaas Mihályt, az ő kálváriáját mutatja be az igaz történeten alapuló darab. Főhősünket olyan súlyos igazságtalanság éri, mely után elhatározza, hogy a kapcsolatokon alapuló, korrupt rendszer ellenére, az élete árán is bebizonyítja igazát.

Bemutató időpontja: 2015. szeptember 11., Szkéné Színház

 

Don Quijote

A Nemzeti Színház őszi évadának első bemutatója a "búsképű lovag" történetének elmesélése Vidnyánszky Attila interpretálásában. "Cervantes regényalakja, Don Quijote a végtelenségig, a nevetségességig ragaszkodik egy régen leírt értékrendhez, és nekimegy a "szélmalmoknak", vagyis a korának... Ugyanakkor Don Quijote "művész" is, sőt: "színész", hiszen sosem volt alakokból egy valóságosat hoz létre, a búsképű lovagét, és a végletekig, a nevetségességig azonosul a szerepével... Szánandó, nevetséges figura? Én inkább azt mondom: irigylésre méltóan erős igazság birtokosa." - vallja a rendező.

Bemutató időpontja: 2015. szeptember 18., Nemzeti Színház

 

Helyet az ifjúságnak

Ki ne nosztalgiázott volna már a régi magyar filmek bűbájos világát felidézve? Nos, ez az előadás éppen egy ilyen pompás időutazást kínál a harmincas évek édesbús és örökké szerelemtől ittas Budapestjének világába. A korszak jól ismert, klasszikus karakterei kelnek életre a színpadon, megtöltve kacagással, muzsikával és némi bölcs tanulsággal is szívünket. Az előadást Verebes István rendezi, a főszerepekben többek közt Újréti László, Krassy Renáta, Ömböli Pál és Fehér Anna látható.

Bemutató időpontja: 2015. szeptember 19., József Attila Színház

 

Julie kisasszony

A Julie kisasszonyban a legintimebb csatatereinken, az ágyunkban és a zsebünkben folyik a harc - gazdag és szegény, úrnő és szolga, férfi és nő között - a borítékolható végeredménnyel, amely nem más, mint a mindkét fél számára megalázó vereségként értékelhető döntetlen. A Budaörsi Latinovits Színház változata megtartja az alapötletet, de nem tud és nem is akar eltekinteni mindazoktól az eredményektől, amelyeket a XX. század hozott a szexualitás és a lázadás terén - melyeknek hála annyival zaklatottabb és boldogtalanabb lett az életünk.

Bemutató időpontja: 2015. szeptember 23., Budaörsi Latinovits Színház

 

Makbett

Hogyan kapcsolódik össze Ionesco, Shakespeare és Orosz Ákos? A választ erre a Kultúrbrigád adja meg, ugyanis szeptember 24-én mutatják be Alföldi Róbert új rendezésében Orosz Ákos, Hevér Gábor, Kerekes Éva, Parti Nóra és Bányai Kelemen Barna főszereplésével Shakespeare klasszikusát. Illetve ahogy ez a címből már kiderülhetett: ez egy abszurd, ám ma nagyon is valóságosnak ható ionescói olvasata a Macbethnek. Szól a hatalomról, a megosztásról és az uralkodásról, barátságról és ellenségeskedésről, érdekek harcáról, és miközben számolatlanul hullanak a fejek a porba, az országgal nem törődik senki.

Bemutató időpontja: 2015. szeptember 24., Átrium Film-Színház

 

Még több premier ITT!