Heti hetes helyett – A Havas a pályán vagy a Szabadfogás a viccesebb?

A Heti hetes régen kifújt, de itt van helyette két közel sem utánpótlásnak szánt, mégis akként funkcionáló műsor, melyek még sok vidám percet szerezhetnek. Ön melyiken mulat jobban?

A Havas a pályán és a Szabadfogás nem nevettetésre született, mégis jobban muzsikálnak e téren, mint fáradt és szomorkás elődjük. Bár ugyanazokat a depresszív és irritáló politikai témákat érintik, mint az összes többi hasonló program, esetükben sokkal könnyebb mindezt – a madáchi Lucifer tanácsát követve - komédiának nézni. 
A tavaly szeptemberi vérszegény Gálvölgyi-show csúcspontja sem azért lett az ATV produkciójának kifigurázása, mert annyira jól sikerült, hanem mert vele a komikus készen kapta az anyagot. A Havas a pályán ugyanis a saját műveltségét valamint múlt- és jelenbeli érdemeit részletező Havas Henrik önparódiájára épül, amit a csatorna is helyesen ismert fel, amikor átkeresztelte a korábban Civil a pályán néven futó műsort. 
Hisz’ lehetne ott akárhány „civil”, akkor is csak arra emlékeznénk, ahogy Havas elmeséli, hogyan írta meg a Háború és békét, fedezte fel a C-vitamint, illetve készített interjú Horatiusszal, saját tervezésű időgépének köszönhetően. Bár történetei és tájékozottságának folyamatos fitogtatása a Heti hetes Teddyjével rokonítja, jelentős előnye, hogy ő valóban vicces, ráadásul úgy, hogy nem is akar az lenni. Folyamatos beszólásai és vendégeit elnyomó véleményvezéri törekvése azonban csak akkor igazán poénos, amikor a stílusát természetesnek tekintő haverokkal kerül egy légtérbe, vagy olyanokkal, mint a magáról mindent lerázó Csintalan Sándor. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, hangulatgyilkos sértődés lehet a vége.
A Havas a pályán Hír Tv-s párja a négy hónapja futó Szabadfogás, amelyben a háttérbe szoruló moderátor körül részben cserélődő arcok kacagtatnak. Mindegy is, hogy többen egyszerre kiabálnak vörös arccal a visszafogottan pislogó Gaudi-Nagy Tamás feje fölött, vagy valaki egymagában tombol, a komédia garantált. A főmókamester Wahorn András például olyan máshol nem hallható sztorikat oszt meg, mint az, amelyben ő megkérdezte Andy Vajnát, hogy van, utóbbi pedig azt válaszolta, hogy jól. Mi pedig akkor leszünk jól, ha mindezt még véletlenül sem vesszük komolyan.

Havas a pályán: ATV: Szombat (Február 6.) 19:15

Szabadfogás: HÍRTV: Szombat (Február 6.) 22:00