Izmos rapperből „A” listás sztár – Mark Wahlberg

1991-ben még senki sem gondolta volna a Marky Mark művésznéven futó, kölyökképű, izmos rapperről, hogy egyszer egy igazi hollywoodi sztár lesz belőle. Bár a külseje adott volt hozzá, de nem hinném, hogy bárki is látott volna fantáziát a srácban. Aztán kiderült, hogy nem csak a fizikai adottságai kiválóak, hanem remek színész, és idősebb korára az esze is a helyére került.

Mark Robert Michael Wahlberg 1971-ben született Boston Dorchester városrészében. Anyja banktisztviselő, apja kézbesítőként dolgozott, tehát nem volt egyenes útja a sztárságig. Önmagát zűrös kölyökként írja le, és akkor még finoman is fogalmazott. Katolikus neveltetése ellenére, kölyökként gyakran vett rész erőszakos cselekményekben, több tucatszor volt dolga a rendőrséggel, sőt 13 éves korára komoly kokainfüggőség alakult ki nála. Tizenévesen afroamerikai iskolásokat zaklatott, majd drog hatása alatt kirabolt egy gyógyszertárat, ahol fél szemére megvakított egy embert. Ezután a biztonsági őrnek támadt, de elveszítette az eszméletét, mielőtt a rendőrök elfogták. Gyilkossági kísérletért két év börtönbüntetést kapott, de csak 45 napot kellett leülnie.
Később vagy megjött az esze, vagy csak a szerencsének köszönhette, de kezdett rendeződni az élete. Először bátyja Donnie Wahlberg öccseként szerzet hírnevet, aki a nagysikerű New Kids on the Block csapat tagja volt. Mark is a kezdőcsapatba tartozott, de inkább saját csapatára koncentrált és Marky Mark & the Funky Bunch néven rögzítette első albumát. A Good Vibrations című számuk nagy sláger lett, az album pedig felkerült a Billboard 100-as listájára is. Mivel zenész karrierje a második albummal megbicsaklani látszott, új fordulatot vett az élete és kiváló testfelépítésének, no meg a rengeteg edzésnek köszönhetően, modellként bekerült a Calvin Klein alsóneműreklámjaiba.

Első színészi alakítása az 1993-as Félelmek iskolája című tévéfilmben volt, majd elindult a mozis karrierje is, a Danny DeVito főszereplésével készült Reneszánsz emberrel. Ezután játszott az Egy kosaras naplójában, de ott fel sem tűnt DiCaprio alakítása mellett. Pár filmmel később érkezett az igazi áttörés, a Boogie Nights, ahol már komoly szerepet kapott, amivel élni is tudott. Karrierje szárnyalni kezdett, és egy rakás jó film következett. A Sivatagi cápák és a Viharzóna George Clooney-vel, A majmok bolygója, Az olasz meló. Innentől kezdve már csak ritkán tévedett, néhány kivétellel igen jó érzékkel választ magának filmeket. Jött a Négy tesó, a Legyőzhetetlen, a Tégla, az Orvlövész, mi meg csak kapkodtuk a fejünket, hogy milyen érett színész lett ebből a srácból. Manapság már igazi szupersztár, amihez hozzájárult persze a Ted című vígjáték, amiben egy életre kelt plüssmackó gazdáját alakítja.

A színfalak mögött viszont nem csak a színészi karrierjét építgette, ugyanis már 2004-től produceri feladatokat is ellát. Első munkái közé tartozik az HBO egyik legendás sorozata a Törtetők, amiben saját hollywoodi tapasztalatait idézi meg, de producere nagysikerű In Treatmentnek, amiből magyar változat is készült Terápia címen.
Magánélete is példásnak mondható, végleg maga mögött hagyta az erőszakos életmódot. Családjával együtt aktívan gyakorolja a római katolikus vallást és a karitatív tevékenységet is folytat saját ifjúsági alapítványában. 

A színész egyik 2014-es filmjét, a Hazárdjáték című krimit, ma este 20:10-től láthatjuk a HBO2 csatornán.