A simlis akcióhős - Bruce Willis

Ki gondolná, hogy Bruce Willis, akit egy jóképű srácként ismertünk meg a Simlis és a szendéből, a jövő hónapban tölti 61. életévét. Mai összeállításunkban röviden áttekintjük pályáját, életét.

Walter Bruce Willis Németországban látta meg a napvilágot, az akkori NSZK egyik amerikai katonai támaszpontján. Édesapja amerikai katona, édesanyja német banki alkalmazott volt. Családjával az ötvenes évek végén tért vissza az államokba, de szülei válása meglehetősen megviselte a fiatal Bruce-t, aki csúnyán dadogott. Önmagát nagyon hamar a színpadon találta, mivel ott könnyedén le tudta vetkőzni beszédhibáját, és így a drámaszakkör tagja lett. Ennek ellenére a további tanulmányok helyett, apja példáját követve, maga is fizikai munkás lett, majd biztonsági őrként dolgozott. Kollégája halála után viszont kilépett, megtanult szájharmonikázni, majd csatlakozott egy rhythm and blues bandához. A zenélést egyébként akkor sem hagyta abba, amikor már híres filmsztár lett és albumaival mérsékelt sikereket aratott.

Filmes karrierje, mint a legtöbb sztárnak egy tévésorozattal kezdődött, A simlis és a szende szerepére több mint háromezer színész közül választották ki. A sorozatban David Addison Jr.-t keltette életre, és komikus színészként alapozta meg hírnevét. Az öt évad alatt több díjra is jelölték, végül a Golden Globe-ot, és az Emmy-dijat is átvehette. Első komoly filmszerepe Kim Basinger oldalán a Nem látni és megszeretni volt, de a világsikert egy váratlan választás, a Drágán add az életed! főszerepe hozta meg. Willis így a komikus színészből akcióhőssé avanzsált, és a Die Hard sorozatból mai napig még négy folytatást forgatott le.

A ’90-es évek elején picit leült a pályája, a Hiúságok máglyája, az Árral szemben és a Hudson Hawk nem ütött akkorát, mint azt szerette volna, az Éj színét, pedig a kritikusok is rosszul fogadták. Azért nem volt teljesen sikertelen, mert ekkor készült az Utolsó cserkész, amit máig az egyik legjobb filmjének tartanak.  1994-ben megkapta mára már legendássá váló szerepét, Tarantino Ponyvaregényében, ami új löketet adott karrierjének. Sorra jöttek a sikerek: a Die Hard harmadik része, a 12 majom, Az ötödik elem és az Armageddon olyan magasra lökték, ahonnan már tényleg csak lefelé volt út. Néhány gyengébb film után egy újabb nagy dobások következtek, a misztikus Hatodik érzék és egy fergeteges vígjáték, a Bérgyilkos a szomszédom. A kétezres években sem tétlenkedett, sorra jöttek ki a jobbnál jobb filmjei, de hely hiányában nem sorolnánk fel mindet, mert a színész máig, több mint száz filmben szerepelt. Elképesztő munkatempóval bír, évi 3-4 film kerül ki a neve alatt.
Willis még a ’80-as évek végén ismerkedett meg Demi Moore-al és a 2000-ben bekövetkezett válásukig, három lányuk született. 2009-ben újraházasodott, ebből a frigyből még két lánya született.

A rajongói ma három filmjét is megtekinthetik: a SuperTV2-őn 16:55-től a Már megint bérgyilkos a szomszédom látható, az RTL+-on a Nem látni és megszeretni indul 20:40-től, míg a Viasat 3 21:00-tól vetíti a Velem vagy nélküled romantikus vígjátékot.