5 sorozat, amit kötelező lesz nézni idén nyáron

Feltámad a vadnyugat, jön a brutális Prédikátor és a szegény ember Ördögűzője.

Míg az ABC a nemrég sorra kukázta a geek sorozatait, az AMC-nek már nem elég a Fear The Walking Dead, két újabb szériát is elindít a nyári szezonban, amiben kalapos cowboyok lövöldöznek egymásra az ördögszekeres naplementében. A Walking Dead atyja, Robert Kirkman a zombifilmes zsáner után az Ördögűzőből is sorozatot kreált, az HBO pedig egy újabb nyomozós sorozattal próbálja elfeledtetni a True Detective második évadát. Itt az öt kedvencünk a hamarosan beinduló nyári szezonból:

Prédikátor

A képregényrajongók nagyon régóta várták, hogy végre tényleg ütős tévésorozat szülessen az északír írózseni, Grath Ennis fő művéből, a Preacherből, amiből egyébként több rész is megjelent magyarul a Vertigo antológiában. A történet főszereplője Jesse Custer (Dominic Cooper), a John Wayne szellemével társalgó, egykori pap, aki a bérgyilkos excsajával (Ruth Negga), meg Cassidy nevű, ír vámpírral (Joseph Gilgun) autózza végig Amerikát.

Vagy legalábbis a sufniban tartott vadászpuskákal és roncskupaccá hajtott oldtimerekkel teli déli államokat, ahol minden porfészekben whiskyt vedelő, tahó redneckek élik erőszakos mindennapjaikat. Prédikátorunk pedig jól kicsontozza őket, ha feldühítik, mivel egy félig angyali, féleg ördögi túlvilági entitás lapul a fejében. A sorozatot május 30-tól a magyarországi AMC is vetíti.

American West

Az AMC a 2011 óta futó Hells on Wheels mellé egy másik westernsorozatot is összehozott idén Robert Redford producerkedésével. A nyolcrészes American West a XIX. századi Vadnyugat leghíresebb alakjait, Jesse Jamest, Wyatt Earpöt, Billy the Kidet, Buffalo Billt, Ülő Bikát és a kortársaikat mutatja be, akik az óceán túlpartján pont olyan mitikus, romantikus hősőkké magasztosultak az idők során, mint nálunk Rózsa Sándor, Sobri Jóska meg a többi betyár. A westernfilmek hírhedt figuráit a sorozatverzióban olyan hollywoodi sztárok segítségével elevenednek majd meg, mint Robert Redford, James Caan, Burt Reynolds, Tom Selleck, Kiefer Sutherland és Ed Harris.

Aznap éjjel

Az HBO a True Detective-vel (nálunk: A törvény nevében) nagyon jól ráérzett arra, hogy a mai kor emberének is kellenek a Twin Peaks-szerű, valahol az Isten háta mögött elkövetett bűntényt felgönygyölítő, lassan hömpölygő nyomozós sorozatok. Oké, a második évaddal tavaly eléggé mellé lőttek, de most itt van szépítésnek a The Night Of, a főszerepben John Turturróval. Aki ezúttal egy ügyvédet alakít, és ki kell tudnia magyarázni a rendőröknek, miért találtak egy buli után holtan egy lányt egy véres tenyerű, semmire sem emlékező fiú (Syam M. Lafi) mellett. A forgatókönyvet Richard Price (Drót, A 44. gyermek) írta, a rendező-producer pedig a Schindlerért Oscarral jutalmazott Steven Zaillian, aki korábban olyan bestseller regényekből írt akcióorientált krimiket, mint a Végveszélyben, a Hannibal vagy A tetovált lány. Premier: július 10.

Outcast

Robert Kirkman már a 2000-es években is az egyik legmenőbb képregényírónak számított, de amióta sorozat lett az általa kitalált Walking Deadből, a tévés bizniszben is megvetette a lábát. Azon túl, hogy producerként jegyzi a Walking Deadet és a Fear the Walking Deadet, most már egy saját horrorszériája is lett: író-producer-ötletgazdaként bábskodott a szegény ember Ördögűzőjeként emlegetett Outcast fölött. A sztori nem túl eredeti (egy kisváros lakói hirtelen elkezdenek kitekert pózokban falon járni meg gyilkos szellemektől rettegni, ezért jön egy szakértő, hogy szembe szálljon a gonosszal), de Kirkman valószínűleg jól kidolgozott karakterekkel fog izgalmat csempészni a szokásos kísértethistóriás klisék közé. Bár már korábban meg lehetett nézni online az első részt a Fox Facebook oldalán, a hivatalos hazai premier csak június 6-án lesz.

American Gothic

A CBS ősszel indítja el az új MacGyvert és az új Kiképzést, de addig sem hagy minket unatkozni: június 22-én startol az új misztikus-nyomozós sorozata, az American Gothic. Bár a Psycho írójának, Robert Bloch-nak volt egy hasonló című regénye egy sorozatgyilkosról, és a CBS-en futott American Gothic címmel egy horrorisztikus krimisorozat, a mostani verzióhoz egyikhez sem lesz köze. A történet középpontjában a dúsgazdag Hawthrone família családi kúriája, és az ősi falak közt lappangó titkok lesznek, a fordulatokról pedig az a Corinne Brinkerhoff gondoskodik író-producerként, aki korábban a Lucy Liu-féle, rendhagyó Sherlock Holmes-adaptáción is dolgozott. Érdekesség, hogy a stáblistán az a Gabriel Bateman is látható, aki az Outcastban is bűnügyekbe keveredő, sanyarú sorsú gyereket alakít. Premier: június 22.