Gulácsy Lajos Tihanyba látogat

Gulácsy Lajos életművének egy intimebb szeletébe kóstolhatunk bele a KOGART tihanyi kiállítóterében.

Gulácsy álmai címet viselő tárlat - a festőművész kiemelkedő kvalitású művein keresztül - az életmű olyan jellegzetes témáira és motívumaira fókuszál, mint a kertek, a középkori, reneszánsz és rokokó jelenetek, a női portrék, valamint a szerepjátékos önarcképek és Na'Conxypan mesevilága.

Gulácsy Lajos festészete művészi minőségét tekintve egyenrangú a századforduló két másik kiemelkedő művész-ikonjának, Rippl-Rónai Józsefnek és Csontváry Kosztka Tivadarnak a művészetével. Hozzájuk hasonlóan átértelmezte a "kép" fogalmát, ám lelki alkatát, képfelfogását és művészetének összetevőit tekintve messzemenően különbözik tőlük. Hozzá kell tennünk azt is, hogy kvalitásához méltó elismerése messze elmarad mind Rippl-Rónai, mind Csontváry recepciójától. Nem mond ennek ellent a körülötte kialakuló kultusz, mely többnyire tragikus sorsából táplálkozik, nem pedig művészi értékeinek felismeréséből. Művészete valóban nehezen hozzáférhető, festményei adnak nem gyors élményeket, intimitást, elmélyülést és érzékenységet igényelnek.

A kiállításon a klasszikus művek (Don Juan kertje, Extázis, Szláv jósnő, Rokokó találkozás, Görög kert, Cadenabbia) mellett számos, kiállításon ritkán bemutatott darab (Spiritualista, Cogito ergo sum, Cselszövő) is látható, a varázslatos hangulatú helyszín, Tihany pedig különösen alkalmas Gulácsy poétikus világának megidézéséhez ódon, középkori falaival, kanyargós utcáival, ég és víz között lebegő panorámájával, visszhangot verő barlangjaival és csendjével.

A tárlat október 9-ig látogatható.