Döntsük el végre: jó film a Prometheus vagy rossz?

Még a fanatikus Alien-rajongók is hajlamosak kánon kívülinek tartani Ridley Scott Alien-mentes Alien-előzményfilmjét. Nagy hiba: a Prometheus valójában az Alien eredeti forgatókönyvének megfilmesítése!

Ridley Scott már 2002 körül kitalálta, hogy ideje zárójelbe tenni minden olyan Alien, Predátor és Alien Vs. Predátor történetet, ami nem úgy folytatta az 1979-es A nyolcadik utas: a Halált, ahogyan azt ő és az eredeti forgatókönyvíró csapat (név szerint: Dan O'Bannon és Ronald Shusett valamint később érkező David Giler és Walter Hill) kitalálták. Az ugyanis nagyon nem tetszett neki, hogy a Fox stúdió és a Dark Horse képregénykiadó a közös AVP-univerzummal a Predátorok pusztító zsákmányállataivá degradálta szegény péniszfejű xenomorfokat.

Scott emellett be akarta mutatni a jobb híján Space Jockey-nak elkeresztelt, ormányos idegen fajt is, aki megkövülve ücsörgött abban a patkó alakú űrhajóban, ahol a Nostromo legénysége megtalálta az Alien-tojásokat - de hogy ki volt ez a pilóta és hová vitte a gonosz kis arctámadókat, 1979 óta megoldatlan rejtély volt.

A Fox azonban a Ridley Scott-féle folytatás helyett inkább két csapnivaló AVP-filmet forgatott le, majd James Cameronnal egyezkedett egy esetleges Alien 5-ről, ám mivel a stúdió nem akarta, hogy a nyugdíjaskorú Sigourney Weaver megint Ripley-ként akciózzon, Cameron megsértődött, és leforgatta inkább a színésznővel az Avatart. Ridley Scott viszont azon sértődött meg, hogy a Fox nem vele, a franchise atyjával akart Alien 5-öt forgatni, hanem Cameronnal, így 2009-ig semmi sem történt a Prometheus ügyében.

Végül Ridley Scott mégis beadta a derekát, de kikötötte: mindenképpen előzményfilmet akar készíteni A nyolcadik utas: a Halálhoz, amiben kiderül a Space Jockey titka. A végeredményt ismerjük: 86 évvel a Nostromo végzetes útja előtt a Weyland Társaság Prometheus nevű űrhajója megérkezik az LV-223-ra. A fedélzetén utazó idős Weyland (Guy Pearce), a magával hozott tudóscsapat, egy David nevű android (Michael Fassbender) és Weyland lánya (Charlize Theron) abban bíznak, hogy végre megismerhetik a világot megteremtő isteni népet, a Mérnököket.

De csak a Mérnökök hulláit találják meg egy elhagyatott alagútrendszerben, ahonnan a magukkal visznek egy urnányi genetikai elváltozásokat okozó, fekete trutyit. Az anyag fertőzés útján zombivá változtatja a Prometheus legénységének egy részét, szexuális úton átadva viszont egy új fajt hoz létre Shaw doktornő (Noomi Rapace) méhében, ő azonban császármetszéssel kivágja magából a szörnyet. A gigantikusra nőtt arctámadó belepetézik egy hibernációból sikeresen felébresztett Mérnökbe, aki végül ugyan megöl mindenkit a doktornő kivételével, de a mellkasából a film zárójelenetében kitör a jól ismert Alien.

De tényleg igaz, hogy a filmvégi, mérges spikás törpére emlékeztető szörnyön, valamint a Derelict űrhajón és a Space Jockey-n kívül semmi Alien-feeling nincs ebben a filmben? Egyáltalán nem, hiszen a Prometheus voltaképp a Nyolcadik utas: a Halál eredeti forgatókönyvének megfilmesítése, amit Damon Lindelof megbolondított a Lostból ismert ködösítéseivel. Dan O'Bannon eredeti történetében ugyanis még az szerepelt, hogy a Nostromo (eredetileg: Snark, majd Leviathan) legénysége nem egy idegen űrhajóról viszi fel a fedélzetre az arctámadó tojását, hanem egy különös bolygó bizarr templomának ősi sírkamrájából, ahol a falak tele vannak Alien-festményekkel! Íme a vázlatrajz, amit Dan O'Bannon concept artist haverja, Ron Cobb készített anno A nyolcadik utas: a Halálhoz: 

roncobbbirthtemple.png

Ugye ismerős a jelenet a Prometheusból?

Ráadásul az eredeti Alien-forgatókönyvben egy csapat tanácstalan tudós talált rá a templomra, Giler és Hill csak később írták át a sztorit a már ismert verzióra, amiben a Nostromo nem felfedezőket, hanem a Weyland mogorva űrkamionosait szállítja - a tudósos felállás viszont szintén újra lett melegítve a Prometheusban. Amiről így lényegében kijelenthetjük: sokkal közelebb áll az Alien eredeti szellemiségéhez és Ridley scott elképzeléseihez, mint A nyolcadik utas összes folytatása együttvéve.