8 dolog, amit nem tudtál a Ponyvaregényről

22 évvel bemutatása után digitálisan leporolva újra a mozikba kerül a kilencvenes évek legnagyobb klasszikusa, a film, ami félistent csinált Quentin Tarantinóból, és amiről nem tudtunk pár dolgot.

A holland kapcsolat

A film forgatókönyvét Quentin Tarantino Amszterdamban írta meg, részben a hotelszobájában, részben egy coffee shopban, nevezetesen  Betty Boop nevű létesítményben – ahol ugyebár nem kávézni szoktak, hanem füvet szívni. Több hónapot töltött itt, és amikor éppen nem írt, akkor filmeket nézett inspirációként, így amikor hazautazott, a Cult Video nevű kölcsönzőben 150 dollárnyi kifizetetlen tartozást halmozott fel – reméljük azóta behajtották rajta. A  Ponyvaregény - Pulp Fictionben számos hivatkozás van Hollandiára és az ottani szokásokra, Vincent Vega például közli a heroin dealerével, hogy nemrég jött vissza Amszterdamból és Jules-szel is beszélget erről, majd Jack Rabbit Slims étteremben Mia említi meg, hogy ha teheti, pár hónapra Amszterdamba szokott menni lazulni. Ugyanitt Vincent Drum márkájú dohányt szív, ami holland gyártmány, Butch pedig a „tulipánjának” nevezi a barátnőjét, ami ugyebár Hollandia egyik szimbóluma.

Kinek a szerepe?

Uma Thurman eredetileg visszautasította Mia Wallace szerepét, de Quentin Tarantino olyan kétségbeesetten kérlelte, hogy abba végül beleegyezett, hogy a rendező telefonon felolvassa neki a forgatókönyvet, ami olyan jól sikerült, hogy végül mégis igent mondott. Igaz, tartaléknak ott volt a szerepre Michelle Pfeiffer, Daryl Hannah, Meg Ryan és Isabella Rossellini is. Tarantino Jules szerepét kifejezetten Samuel L. Jackson számára írta, ám Paul Calderon meghallgatása olyan jól sikerült, hogy a rendező majdnem meggondolta magát. Ezt hallva Jackson rögtön felült az első Los Angelesbe tartó gépre, és kierőszakolt egy második meghallgatást, amivel végleg bebiztosította magának a szerepet, ami aztán sztárt csinált belőle, de Calderon feltűnik a filmben egy rövid jelenetben. Ami Vincent Vegát illeti, Tarantino csak és kizárólag Michael Madsenben gondolkodott, ám a színész az utolsó pillanatban bevállalt egy másik munkát a Wyatt Earpben (1994), amit később nagyon megbánt, így kapta az ikonikus szerepet John Travolta, akinek ekkor épp haldokolt a karrierje, bár az angol Daniel Day-Lewis is szóba került lehetőségként.

Szakmai kutatás

A bemutató után pár évvel később mesélte csak el John Travolta, milyen megterhelő volt számára Vincent Vega eljátszása. Egészen konkrétan a karakternek azt az aspektusát volt nehéz megfognia, hogy az illető heroinfüggő. Mivel sem ő, sem a rendező nem próbálta még ki az anyagot, Quentin Tarantino végül összehozta a színészt egy barátjával, aki nemrég jött le a szerről. Amikor Travolta megkérte, hogy írja le neki, milyen érzés éppen belőve lenni, az illető nagyjából így írta le a dolgot? „Ha érzékelni akarod, milyen érzés az anyagot használni, akkor dönts le egy fél liter tequilát és vegyél egy forró fürdőt. Akkor legalább egy icipicit belekóstolsz abba, milyen hatással van a heroin az emberre." Travolta hazaérve elmesélte az aznapi élményeit a feleségének, aki ragaszkodott hozzá, hogy ő is részt vehessen a kísérletben. Kivettek egy hotelszobát, a kád szélén végig feles pohár tequilákat sorakoztattak fel, és jól nekikezdtek a „kutatásnak”.

Mi van a táskában?

Az évek során rengeteg találgatásra adott okot az a tény, hogy sosem ismertük meg annak a rejtélyes aktatáskának a tartalmát, amelynek megszerzésére Vincent és Jules elindult. Íme a legnépszerűbb elméletek. Elvis arany fellépőruhája van benne, amit Val Kilmer viselt a Tiszta románcban (1993). A legnépszerűbb verzió szerint a táskában Marcellus Wallace lelke lapul. ennek alapját az adja, hogy az ördög állítólag a tarkó egy bizonyos pontján keresztül „távolítja el” a lelket, és Marcellus fejének pontosan ezen a pontján virít egy sebtapasz. Lehet, hogy a  gengszter tényleg eladta a lelkét, amit megmagyarázná, hogy miért 666 a táska zárjának kombinációja. Roger Avary szerint, aki közösen jegyezte a forgatókönyvet Tarantinóval, ez eredeti verzióban gyémántok voltak a táskában – esetleg azok a kövek, amik Kutyaszorítóban zsákmányát képezték. Ez végül nem hangzott sem túl eredetinek, sem túl izgalmasnak, így ejtették az ötletet, és úgy döntettek, hogy végig titokban tartják, hogy mi van benne, így minden néző maga állíthat fel róla elméletet. A legvégén tettek a táskába egy narancssárga izzót, amitől még sejtelmesebb lett az egész.

Ne menj klotyóra!

Egy érdekes adalék a történethez: valahányszor Vincent Vega (John Travolta) kimegy a WC-re, rendszerint egy ponyvaregénnyel a kezében, mindig valami rossz történik. Hol a randira vitt hölgy, Mia adagolja túl magát a zsebében talált herionnal, hol Pumpkin és Honey Bunny dönt úgy, hogy kirabolják az éttermet és annak vendégeit, ahol ő és Jules enni szeretnének, és végül amikor Butch visszatér és a saját fegyverével végez vele. A kérdéses géppisztoly egyébként egy Military Armament Corporation "M10"-es, amit rövidítve Mac-10-ként szokás emlegetni és rendkívüli tűzerővel bír. Percenként 1000 töltényt lő ki és 30 9 mm-es golyó fér a tárjába, és nagyjából ennyit lő bele Butch, amikor hazatér az apja órájáért. Vincent különben egy 1911A1 Auto Ordnance .45 ACP pisztolyt hord, ami külön krómozást és gyöngyház markolat borítást kapott. Jules fegyvere egy 9 mm-es Star Model B pisztoly, ami szintén krómozást és gyöngyház markolat borítást kapott. A filmben összesen 8-an halnak meg, ebből csak 6-ot látunk, 2-öt pedig csak megemlítenek

Beszéljünk a pénzről

A 8 millió dolláros költségvetésből ötöt a szereplők gázsija tett ki, ami viszont rendkívül demokratikus módon került elosztásra. Minden szereplő egyforma gázsit kapott, heti 20 ezer dollárt. John Travolta például hét hétig forgatott, így 140 ezer dollárt kapott, ami nagyjából elég volt neki arra, hogy kifizesse a szobáját a Four Seasons Hotel-ben, ahol a forgatás alatt lakott. Persze azért nem kell sajnálni őket, az összes nagyobb név részesedést kapott a film bevételeiből, ami végül szép összeget tett ki. Minden máson spóroltak: a filmben Vincent Vega (John Travolta) által hajtott 1964-es vörös Chevrolet Malibu Quentin Tarantino saját, a mindennapokban használt autója volt, amit a forgatás végén elloptak, de 2013 áprilisában azonban jó állapotban előkerült. Jules „Bad Mother Fucker” pénztárcája is igazából Tarantino saját pénztárcája volt.

Az idézet

A híres Ezékiel 25:17 idézet valójában nincs benne a Bibliában, illetve nem olyan formában található meg benne, mint ahogy a filmben elhangzott. „Az igaz ember járta ösvényt mindkét oldalról szegélyezi az önző emberek igazságtalansága és a gonoszok zsarnoksága. Áldott legyen az, ki az irgalmasság és a jóakarat nevében átvezeti gyöngéket a sötétség völgyén, mert ő valóban testvérének őrizője és az elveszett gyermekek meglelője. Én pedig lesújtok majd tereád hatalmas bosszúval és rettentő haraggal, és amazokra is, akik testvéreim ármányos elpusztítására törnek, és majd megtudjátok, hogy az én nevem az Úr, amikor szörnyű bosszúm lesújt rátok!" Mindez – ha nem is szóról szóra - valójában egy Sonny Chiba filmben hangzott el először, aminek a címe Sonny Chiba: Bodyguard" (Karate kiba) volt, és mint tudjuk, QT nagy Chiba rajongó!

Hány az óra, Vekker úr?

A filmmel kapcsolatos városi legendák egyike, hogy a faliórák az összes jelenetben pontosan ugyanazt az időt mutatják, mégpedig 4 óra 20 percet. ennek van is némi alapja, hiszen a zaciban, ahová Butch és Marcellus Wallace balszerencséjükre betérnek, tényleg minden óra ezt az időt mutatja. Van azonban legalább két másik jelenet – amikor Vince és Jules Jimmy otthonában kávézik , és az óra 8:15-öt mutat, illetve amikor Vince és Jules elmegy visszaszerezni az aktatáskát, és ekkor az óra a falon 7:22-öt mutat. A 4:20-as időpontnak egyébként van többletjelentése: a füves szlengben ez a felhívás egy újabb joint elszívására.